Solcelletårn kan gi strøm til hel by

Alternativ energi via solceller blir bedre dag for dag nå. Energiproduksjonen øker mens prisene faller.

Nå er Europas første kommersielle solcelleanlegg i drift utenfor den spanske byen Sevilla. Det består av et høyt tårn som blir lyst opp av 600 digre speil.

En attraksjon
BBC-journalist David Shukman har besøkt det spesielle anlegget, og beskrivelsen av det er ifølge Wired nesten som en turistattraksjon fra en reiseguide:

”Det 115 meter høye betongtårnet stod der badet i intenst hvitt lys, et helt merkelig syn på den andalusiske landsbygda. (…) Da vi kom nærmere fant vi ut at solstrålene som ble reflektert fra en åker med 600 store speil var så intense at de lyste opp vanndampen og støvet i lufta.”

Anlegget skal ifølge BBC i dag generere 11 megawatt strøm, nok til rundt 6000 hjem. Nå bygges det ut med flere tusen nye speil, og dermed skal det etter planen snart kunne dekke behovet til Sevillas 600 000 innbyggere.

Omgjøres til damp
Det spesielle solcelleanlegget fungerer ved at de reflekterte solstrålene blir fokusert på ett sted. De blir derifra brukt til å gjøre vann om til damp som blir blåst inn i turbiner som genererer strøm.

Når solen går ned blir en del varme lagret som damp for å kunne fortsette å generere strøm også om kvelden. Foreløpig klarer anlegget bare å holde på i én time etter solnedgang, men dette jobber man med å forlenge.

I den spanske sommervarmen er det uansett på dagtid strømforbruket er høyest, siden det da går med store mengder strøm til aircondition.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen