Solcelle-kuler fanger lys fra alle retninger

Teknofil Solcelle-kuler fanger lys fra alle retninger

Solcelle-kuler fanger lys fra alle retninger

Kuleformede paneler gjør jobben enklere.

Det japanske selskapet Kyosemi har utviklet et kuleformet solcellepanel som er i stand til å fange inn sollys fra alle retninger. Oppfinnelsen heter Sphelar og bytter ut den tradisjonelle flate formen til solcellepaneler med en sfærisk form.

Vanlige solcellepaneler er lette å designe og billige å produsere, men hovedproblemet er at effektiviteten avhenger av stillingen deres i forhold til sola. Løsninger her har vært å lage motoriserte rammer som følger solas bane, men Kyosemi har altså valgt en annen metode som ikke behøver dyrbare motorer.

Mer effektivt

Sphelar-teknologien består av flere rader med bittesmå, kuleformede solceller som er designet for å absorbere sollys fra alle vinkler. Dette betyr ikke bare mer effektiv energiproduksjon, men også mindre energiforbruk ettersom cellene ikke har behov for motoriserte rammer.

Sphelar høster inn direkte og indirekte lys, og energiomdanningen når derfor en effektivitet på 20 prosent. Dette er høyere enn vanlige, flate solceller.

Designen på Sphelar gjør i tillegg at teknologien kan passe inn i enheter av ulike størrelser – deriblant mobile duppedingser.

(Kilde: Kyosemi)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen