Solaris 10 som open-source


Solaris 9 "desktop"

Mange har kanskje betraktet Solaris som relativt sært og operativsystemet har man tradisjonelt ha måttet betale for. I den senere tid har Sun vist stadig større interesse for open-source og x86-arkitektur, noe som har ført til Opteron-servere og gratis nedlastbar Solaris (også for x86, AMD64).

Sun har faktisk hatt en del problemer økonomisk grunnet endringer i markedet. Tidligere var det nok lettere å selge egne løsninger, mens man i dag søker å satse på større standarder for bedre kompatibilitet og integrering mot produkter fra andre selskaper. Dette er nok en av forskjellene på "nye" og "gamle" Sun Microsystems.

Med Solaris 10 tar Sun et godt steg inn i en verden full av open-source. Operativsystemet vil trolig være lanseringsklart i desember.

Et spenningsmoment vil være hvorvidt dette vil skape ringvirkninger i forbindelse med SCO Group sin påståtte opphavsrett til mesteparten av Unix-kjernen. Kan det være et nytt søksmål på gang når Solaris 10 blir open-source?

John Loiacono, Sun sin vise-president for software-avdelingen, bekreftet ovenfor eWeek at selskapet har full rett til å gjøre nøyaktig hva de vil med Solaris og står på meget sterkt rettslig grunnlag.

Ifølge en test av Solaris 10, utført av eWeek, sies det at operativsystemet har utviklet seg til å bli enda mer aktuelt i enterprise-markedet - både grunnet økt funksjonalitet og bedre plattform-støtte. Operativsystemet kommer til å bli levert for x86, Sparc og AMD64.

(Kilder: eWeek, Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen