Guide

Søk smartere på YouTube

Med mindre du har tilbrakt de siste tre årene i isolat med brev- og besøksforbud kan du ikke unngå å ha hørt om YouTube. Da dette nettstedet for deling av videoklipp ble lansert i 2005,  var tiden var så avgjort moden for brukergenerert innhold. Og da "alle og enhver" kunne bidra med sitt (og seg selv), tok det på sedvanlig internettvis svært kort tid før suksessen var et faktum.

Per i dag er YouTube verdens tredje mest besøkte nettside, og omtrent 15 timer med video blir lastet opp hvert minutt. Å navigere rundt i et slikt gigantisk arkiv er selvsagt ingen lett sak, og derfor har vi noen kjekke tips å komme med.

Søk a la Google
YouTube ble kjøpt av internettgiganten Google i 2006, og da er det slett ikke rart at mange av triksene som kan brukes når du søker på Google også fungerer på filmarkivet. Vil du lære litt mer om google-søk kan du sjekke ut denne artikkelen.

Mulighetene dukker opp når du åpner YouTubes noe bortgjemte avanserte søk. Du finner ikke denne rett på forsiden, men trykker du en gang på <Search>-knappen får du opp en lenke for "Advanced Options". Ved siden av det helt opplagte får du opp noen ekstra smarte valg, som for eksempel å søke på videoer med en viss lengde, språk eller innen bestemte kategorier.

Den kanskje kuleste funksjonen er likevel "location", der Google i kjent stil har integrert Google Maps. Her får du en rød sirkel du kan trekke rundt i verden for å finne videoer fra det aktuelle området. Kjekt om du lurer på hva slags YouTube-aktivitet du har i nærheten.Husk også at de fleste av disse søkekriteriene kan kombineres.

Dersom du allerede er varm i trøya når det gjelder søk trenger du heller ikke alltid bruke avansert søk-panelet - det er fritt fram å søke direkte med kjente operatorer som for eksempel "OR" (enten og/eller), "-" (minus, altså ekskludere påfølgende ord) eller hermetegn for å søke flere ord i en bestemt rekkefølge.

Utenom dette er det også mulig å bruke asterisk (wildcard), for ikke å glemme Googles søkeoperatorer "intitle:" og "allintitle:" for å konsentrere seg om søk på tittelen i videoen. Eksempler:

allintitle:harry potter
-> Finner videoer der både ordene harry og potter finnes i tittelen.

intitle:harry potter
-> Finner videoer der ordet harry finnes i tittelen, og potter finnes i beskrivelse eller tagger (eller tittel).

intitle:"harry * potter"
-> Finner videoer der harry "et-eller-annet" potter finnes i tittelen.

Kikk og klikk
Noen liker søking på tekst, mens andre heller mot det mer visuelle. En stilig innebygd funksjon i YouTube er såkalt Warp-navigering, der du får et visuelt grensesnitt som kjapt tar deg til relaterte videoer. Denne funksjonen finnes egentlig bare for et utvalg videoer, men det finnes et triks for å kunne "warpe" fra en hvilken som helst video: Bytt ut "watch" med "warp.swf" i URL-en. Eksempel:

...youtube.com/watch?v=kM-v5ShRyUo
til ->
...youtube.com/warp.swf?v=kM-v5ShRyUoDet finnes også noen tredjeparts tjenester som gjør det visuelt morsommere å bruke YouTube. Bruker du Firefox har vi for eksempel utvidelsen Cooliris som vi har nevnt før.


Artikkelen ble publisert første gang mai 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen