Sofia Coppola: Født til regissørstolen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke rart hun ble regissør. Sofia Coppola har vokst opp i filmbransjen, med Francis Ford Coppola som far og to regissørbrødre, og hun var også gift med regissøren Spike Jonze, som er kjent for filmer som ”Being John Malcovich” og ”Adaptation”.

Alternativ tekst mangler
Sofia Coppola i den tragiske slutten av Gudfaren 3.

Begynte tidlig

Hun begynte sin karriere i farens filmer, allerede som spedbarn "spilte" hun babyen som ble døpt i slutten av Gudfaren. Senere spilte hun små roller i ”The Outsiders” og ”Rumble Fish”, men mest kjent er nok rollen som datteren til Michael Corleone i ”Gudfaren III”. Men det endte brått der, da hun ble kåret til verste nye stjerne og verste birolle for denne opptreden. Da fant jenta ut at hun ikke skulle bli skuespiller. Tydeligvis passet ikke skuespillerlivet henne uansett, siden hun i et intervju med The Guardian har sagt at hun ikke kan fordra å bli fortalt hva hun skal gjøre.

Sofia er født i 1971 i Los Angeles, og vokste opp på filmsettene til pappa Francis og hjemme i Napa Valley, en vindal i California. Hun hadde to brødre som begge begynte å jobbe med film, men den ene døde i en båtulykke i 1986. Hun har fortsatt et nært forhold til sin eldre bror Roman, som hun kalte opp sin sønn etter. Roman steppet blant annet inn for å hjelpe henne å filme ”Lost in Translation” da en av kameramennene ble syke.

Kunstskole og musikkvideo

Da Sofia var i tyveårene, visste hun ikke helt hva hun skulle bli, og begynte på kunstskole. Der lærte hun seg å fotografere og begynte å henge i musikkvideomiljøet. Her møtte hun Spike Jonze på settet til en Sonic Youth-video. De var venner i ti år før de giftet seg i 1999. Hun startet også sitt eget klesselskap, Milk Fed, sammen med Sonic Youth-medlemmet Kim Gordon.

Alternativ tekst mangler
Bill Murray og Scarlett Johansson i "Lost in Translation".

Sofia blir sett på som et popkulturikon for indiemusikk og film. På begynnelsen av 90-tallet hadde hun og hennes gode venninne, Zoe Cassavetes, et TV-show som het "Hi-Octave" på Comedy Central. Dette var et program som gikk ut på å fortelle hvem som var hvem i de forskjellige undergrunns musikkmiljøene. Soundtracket til ”Lost in Translation” inneholdt blant annet sanger fra indiebandene My Bloody Valentine og Jesus and Mary Chain, som er nære venner av regissøren. Hun har laget musikkvideoer for band som The Flaming Lips og White Stripes og spilt i videoer for Chemical Brothers og Sonic Youth.

Regissør og manusforfatter

Unge frøken Coppola ble sakte, men sikkert klar over at det var regissør og manusforfatter hun skulle bli, men har aldri tatt noe filmskole. Faren fungerer som executive producer i alle hennes filmer, og gir henne tilgang til industritalent de fleste andre unge filmskapere ville drept for.

I 1998 laget hun kortfilmen ”Kiss The Stars”. Året etter debuterte hun som regissør og manusforfatter med langfilmen "The Virgin Suicides" med Kirsten Dunst.

Hennes andre langfilm, "Lost in Translation", er en kjærlighetshistorie om to forskjellige mennesker som finner hverandre i Tokyo. Bill Murray og Scarlett Johansson spiller hovedrollene. For denne filmen ble hun belønnet med Oscar for beste manus og ble dermed den første kvinnen som har vunnet denne prisen. Hun ble også den tredje kvinnen gjennom tidene som ble nominert til Oscar for beste regi.

Se større versjon og flere bilder
Er dette bare staffasje?

Regissørens tredje og nyeste film, "Marie Antoinette", er en biografisk film, basert på Lady Antonia Frasers biografi om den franske dronningen. Kirsten Dunst spiller tittelrollen som den seksten år gamle østerrikske erkegrevinnen som blir giftet bort til kronprinsen av Frankrike, Louis-Auguste (Jason Schwartzman). Paret blir i en alder av 20 eneherskere av Frankrike, noe som resulterer i den franske revolusjon.

Filmen ble først visst på Cannes-festivalen i 2006. Der ble den dårlig mottatt og pulikum buet ut filmen. Den har også fått veldig forskjellige reaksjoner fra kritikerne. Enkelte sier den minner mest om et moteshow, og at estetikken kommer i første rekke, mens andre mener overfladiskheten i filmen er genial.

Uansett hva kritikerne mener, har filmen premiere nå på fredag, 11. januar, og da kan du dømme selv.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen