Snow Cake

Det er ikke uhørt at større Hollywood-skuespillere fra tid til annen, og ofte av andre motiver enn "kunst", velger å beære mindre filmer med sitt nærvær. Denne gangen er turen kommet til Alan Rickman og Sigourney Weaver, og begge beviser at de behersker mer enn å spille onde europeere eller romvesendrepere i denne lille perlen av en film.

En reise får et uforutsett stopp

Se større versjon og flere bilder
"Snow Cake" ustpiller seg i en snødekt landsby nær Lake Superior.

I "Snow Cake" følger vi den tidligere fengselsfuglen Alex i Alan Rickmans skikkelse. På sin reise plukker han noe motvillig opp den sprudlende ungpiken Vivienne. Plutselig blir bilen hans påkjørt, og Vivienne overlever ikke ulykken.

Alex blir traumatisert, og bestemmer seg for å oppsøke den unge pikens familie. Han blir overrasket når han oppdager at Viviennes mor er den autistiske, men funksjonelle, Linda, spilt av Sigourney Weaver.

Uten at han helt vet hvorfor bestemmer Alex seg for å bli igjen og hjelpe til med å arrangere begravelsen, og blir i en liten periode en del av livet i denne lille snødekte hjembyen til Vivienne ved Lake Superior i Nord-Amerika.

Varm dybde, underholdende overflate

Rent handlingsmessig er kanskje ikke "Snow Cake" en film som flyr fra fjelltopp til fjelltopp, den er snarere en karakterdrevet fortelling om vilt forskjellige individer som virker å trenge "fremmede" mer enn venner i denne krisetiden.

Om du synes dette høres ut som nok en kjedelig, tung, langdryg dramafilm som får god karakter bare fordi det er sånt man vanligvis gir til slike filmer, er du på villspor.

Om du synes dette høres ut som nok en kjedelig, tung, langdryg dramafilm som får god karakter bare fordi det er sånt man vanligvis gir til slike filmer er du derimot på villspor. Filmen er en av de sårt etterlengtede dramafilmene, som til tross for alvorlig tematikk, både er lekende, lett å se og underholdende. Filmen er også relativt kort, og etterlater dermed dvelingen til tilskueren heller enn lange tagninger der karakterer sitter og lider.

Filmen er også i stand til å tukle litt med hjerterota til de som ser den, og til tider kan ting virke nesten skummelt ekte. Når de fleste av filmens karakterer også går og bærer på en del personlige hemmeligheter bidrar også dette til at et tilsynelatende stillestående plot faktisk er i konstant bevegelse uten å noen gang bli for forutsigbart.

Skuespill i særklasse

Til dere som hovedsakelig forbinder Sigourney Weaver med Ripley ifra Alien filmene, og Alan Rickman med terrorister, onde Robin Hood-hatende sheriffer, kvasislemme trollmenn eller rett og slett deppende karakterer, kommer nok deres prestasjoner i denne filmen til å overraske stort. At Rickman hadde dette i seg var det vel egentlig aldri tvil om, han spiller tross alt en rolle som ligger delvis i hans terreng, bare uten at det blir "camp", men snarere autentisk.

Se større versjon og flere bilder
Alan Rickman spiller skremmende godt i "Snow Cake".

At Weaver hadde den autistiske Linda liggende i seg er kanskje en større overraskelse, og det er også denne litt merkverdige kjemien mellom de to skuespillerne som bidrar til å dytte denne filmen enda ett hakk opp.

Det finnes et begrep som heter "a body too much", som blir gjeldende når du ikke lenger ser en karakter bare som karakteren, men også som den kjente skuespilleren som portretterer karakteren. Dette er absolutt ikke tilfellet i denne filmen, og i kampens hete så glemmer du rett og slett at du sitter og ser Rickman og Weaver. De er rett og slett bare Alex og Linda.

Konklusjon

Samlet sett er "Snow Cake" virkelig en av årets overraskelser, både når det kommer til manusarbeid, skuespill og bunnsolid regi, og det varmer virkelig hjertet at denne filmen nå settes opp utenfor filmfestivalmiljøet. Det at filmen er såpass liten og vanskelig å selge vil nok hindre den fra allmenn dyrkelse, men den er absolutt en liten undergrunnsklassiker.

Det er vanskelig å sammenligne denne filmen med noen andre, i og med at den er såpass unik, men noe av stemningen kan minne om deler av "The Shawshank Redemption", uten at det helt blir noen fullgod sammenligning.

Snow Cake

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen