Snoren klippet i klippfiskbyen

Snoren klippet i klippfiskbyen

Flott ramme rundt åpning av festival og House of Photography.

Det var fullt fra første gallerivisning, og flere sluttet seg til underveis.
Det var fullt allerede fra første gallerivisning, og flere sluttet seg til underveis.

Døren går opp og den ventende folkemassen settes i bevegelse. En strøm av forventningsfulle fotoelskere fyller lokalet, forsyner seg av utstillingsprogrammer, velkomstdrinker og tar bildene i nærmere øyensyn. Når de fleste er på plass blir utstillngen presentert med noen velvalgte, ofte lattermilde, noen ganger alvorlige ord fra Morten Krogvold eller fotografen selv, før folkemengden igjen får ro til å andektig studere verkene som dekker veggene. Plutselig bryter Festivalsjef Anne Lise Flavik gjennom summingen godt hjulpet av en stor hvit megafon.

– HEPP HEPP HEPP! Vi må se tredje etasje også!

Les også: Nordic Light 2012 klart for publikum

Publikum følger lydig etter til neste post på programmet. På kryss og tvers fra galleri til galleri fortsetter ferden som til slutt ender opp utenfor Konsul Knudtzons gate 4B - huset som nå har blitt til Nordic Light House of Photography.

Det er lett å se hva som foregår i store deler av Kristiansund sentrum.
Det er lett å se hva som foregår i store deler av Kristiansund sentrum.

Festivaltog gjennom pyntede gater
I strålende solskinn geleides publikum mellom utstillinger som tar for seg alt fra barns ulike levekår verden rundt, til utsøkte portretter av filmstjerner som Al Pacino og Robert de Niro. Mange av fotografene som blir presentert i årets utstillinger har ikke rukket å komme i tide til toget, men de som er til stede snakker om motivasjonen og følelsene bak bildene sine.

– Det handler om å kunne skrike til andre folk, bli skikkelig forbanna, for så å lage noe flott sammen, sier Robert Pledge under introduksjonen til utstillingen Contact/s i Nordic Light House of Photography.

bildetekst
Innholdet i utstillingene spenner fra dokumentar til Ed Hopper-inspirert kunstfotografi.

Et hus til fotografiet
Nordic Light har vokst seg ut over festivalperioden. Workshops og andre aktiviteter arrangeres til alle årstider. Etter mange år med jobbing, er stiftelsen nå klar til å åpne dørene til Nordic Light House of Photography. Huset ligger rett ved siden av Caroline Kino, hvor alle foredrag under festivalen blir holdt. Det ble kjøpt på høsten 2011, og har blitt pusset opp på dugnad gjennom vinteren og våren 2012. Innendørs rommer det nå festivalkontor og utstillinger i små og store rom over tre etasjer. Resten av året håper festivalledelsen at huset skal kunne være et permanent senter for fotografi der det vil bli vist utstillinger og arrangert workshops med jevne mellomrom.

Nordic Light House of Photography ble offisielt åpnet.
Nordic Light House of Photography ble offisielt åpnet av Kristin Marie Sørheim, lederen av kulturkomiteen i Møre og Romsdal fylke.
Alle gjestene var på plass i salen, blant dem norsk fotografis grand old man, Leif Preus, og festivalens debutantutstiller Annelise Kirsebom.
Gjestene var på plass i salen, blant dem norsk fotografis grand old man, Leif Preus (84), og festivalens debutantutstiller Annelise Kirsebom (80).

– Viktig for Kristiansund at Nordic Light lykkes
I sin åpningstale for selve festivalen litt senere på kvelden forteller ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen, om betydningen festivalen har for Kristiansunds fremtid. Kommunen er med på eiersiden i festivalen og har jobbet for at festivalen skal bli anerkjent også på høyere politisk hold.

– En slik platform vil vi gi fordi vi ser at festivalen har helt spesielle ambisjoner, og med et program så variert som årets mener vi disse ambisjonene er på god vei til å lykkes, konkluderer Øyen, før han erklærer festivalen åpnet.

Hele åpningsseremonien ble forøvrig sendt direkte på internett, og opptaket er tilgjengelig her.

Les også: Nordic Light-foredrag direkte til deg

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen