Snoker du i kollegaers e-post?
Teknofil

Snoker du i kollegaers e-post?

Fra og med 1. mars trådde de nye reglene for innsyn i e-post i kraft. Om sjefen din snoker i ansattes e-post kan det fort bli dyrt.

Uklare regler
Reglene for innsyn i ansattes e-post har lenge vært uklare, men nå har de nye reglene for innsyn trådd i kraft. Sjefen din har nå full rett til å lese kommunikasjonen din, men må samtidig ha et klart grunnlag. Ifølge de nye reglene kan sjefen din lese din e-post kun ved særskilte behov. De nye reglene stiller følgende krav til innsyn:

"Arbeidsgiver har bare rett til å gjennomsøke, åpne eller lese e-post i arbeidstakers e-postkasse
a) når det er nødvendig for å ivareta den daglige driften eller andre berettigede interesser ved virksomheten,
b) ved begrunnet mistanke om at arbeidstakers bruk av e-postkassen medfører grovt brudd på de plikter som følger av arbeidsforholdet, eller kan gi grunnlag for oppsigelse eller avskjed."

Ifølge Datatilsynet kan innsyn for eksempel begrunnes ved sykdom eller ferie hvor det er nødvendig å finne frem kommunikasjon du har hatt ved avtaler eller andre viktige hendelser. Sjefen din må da informere deg om at innsynet har skjedd.

Lite konkrete
Datatilsynet har lenge etterspurt klarere regler rundt dette, og de har gitt uttrykk for at de er positive til at reglene har kommet på plass. De er derimot noe kritiske til at reglene er lite konkrete, spesielt med hensyn til hva som ligger i grove brudd på de plikter som følger av arbeidsforholdet. Men spredning av ulovlig materiale eller sensitive opplysninger om bedriften vil klart kunne rammes av dette. Om du benytter arbeidsmailen for å søke nye jobber skal du derimot kunne føle deg trygg.

- Om du søker jobb via e-posten din så gir ikke det grunnlag for innsyn. Om det derimot er mistanke om illojalitet om at du for eksempel sprer kundelister eller annen informasjon om bedriften via e-posten, så kan det gi grunnlag for innsyn. Men det er vanskelig å si noe generelt her da det må en konkret vurdering til i hvert tilfelle, har fungerende avdelingsdirektør Astrid Flesland tidligere sagt til Teknofil.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen