Sniktitt: Samsung NX 10

Bildekvaliteten på speilreflekskameraer er generelt kjent for å være meget god, men til gjengjeld synes mange de er for store og tunge. Samsungs nye systemkamera NX10 kombinerer den praktiske størrelsen til kompaktkamerear med mange av fordelene til speilrefleks. Resultatet er et nytt unikt alternativ.

Vi tok en nærmere kikk på nyvinningen fra selskapet under årets Elektrofil-messe. Kameraet ligger i samme prisklasse som blant annet speilrefleksmodellene Nikon D5000 og Canon 500D. Kan den nye modellen hamle opp med konkurrentene?APS-C
Fra første øyekast er det tydelig at NX 10 er et mye mindre og mer kompakt kamera enn sine konkurrenter. Mye av grunnen ligger i at Samsungs modell ikke trenger plass til speilet i kamerahuset. Allikevel har kameraet samme type sensor som speilrefleksmodeller i samme prisklasse, nemlig en APS-C variant, med en crop på 1.5x.

 

Kamerahuset er laget i metall, og er derfor nokså tungt, men fremstår som velbygd og solid. Grepet er også greit tiltross for at kameraet er kompakt, der flesteparten av knappene er enkle å treffe. Utløseren og justeringshjulet for blant annet blender er plassert på samme sted som Canons speilrefleksmodeller.Greit objektiv
Når du kjøper et NX 10-kamera følger det med et 18-55 millimeter objektiv med blenderåpning 3,5 til 5,6. Objektivet har også innebygd bildestabilisator. Bildene vi knipset i messehallen ser skarpe ut, også der vi har tatt bilder med lang lukkertid.

Det finnes også to tilleggsobjektiver i til kameraet. Det ene er et 30 millimeter fastobjektiv med blenderåpning 2,0, og det andre en telezoom på 55-200 millimeter. Vi ser for oss at en 30 millimeter vil være et godt alternativ dersom du ønsker et kompakt alternativ når du skal på ferie.

Skjermen på NX 10 har AMOLED-teknologi, og virker skarp og lyssterk ved første øyekast. Med denne teknologien får du en skjerm som er mer strømgjerrig. Etter å ha brukt kameraet kunne vi nok tenkt oss høyere oppløsning for å se skarpheten i bildene bedre. Skjermen er kvikk i responsen når man bruker den som søker. NX10 har også en digitalsøker, som virker noe dårligere enn for eksempel Panasonics G2.Rask eksponering
Som på de fleste speilreflekskameraer har også NX 10 et programhjul der du kan velge mellom alt fra full auto til manuelle innstillinger. Du kan vri hjulet over på auto, og dette er en funksjon vi syntes var godt implementert der kameraet valgte fornuftige innstillinger.

En annen ting som vi biter oss merke i er at NX 10 har en rask autofokusering, noe som må være på plass om de skal hamle opp med speilrefleksmodeller. Eksponeringstiden er rask, og bildet du knipset kommer raskt opp på skjermen samtidig som det lagres øyeblikkelig.

Konklusjon
Etter å ha fått lekt litt med Samsungs NX 10 en liten stund sitter vi igjen med en positiv opplevelse. Kameraet har en tiltalende størrelse samtidig som det har en vis tyngde, noe vi synes er en fordel. Selve huset er laget i metall, og gir deg en god kvalitetsfølelse når du holder i det. Objektivene som er tilgjengelige dekker de flestes behov.

Samsung skal få det tøft med å vippe Canon og Nikon ned fra tronen i dette prissegmentet, men NX 10 kommer nok til å bite fra seg. Nå har vi fått mulighet til å bedømme bildekvaliteten, og ser derfor frem til å gå kameraet nøyere i sømmene når vi får det inn til test.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen