Sniktitt: Panasonics nye modeller

Panasonic er en aktør som har vært heller lite synlig både her til lands og i resten av Europa - ihvertfall på mobilfronten. Dette er en situasjon som helt klart ser ut til å kunne endre seg i løpet av de kommende årene. At Panasonic slipper hele fem nye GSM-modeller for det europeiske markedet, er et sikkert tegn på at produsenten er innstillt på å løfte blikket og kaste seg inn i den stadig hardere kampen om vestlige mobilbrukere.

Amobil.no fikk anledning til å trykke på de lovende enhetene fra Panasonic på CeBIT-messen i Hannover, noe som var en gledelig opplevelse. Det er nemlig ikke småtterier produsenten kommer med.

VS3 er en enhet som raskt fanget oppmerksomheten vår. Den lekre enheten var låst inn i en glassmonter, men etter litt masing gikk Panasonics representant med på en liten demonstrasjon.

Praktisk åpningsmekanisme
Telefonen har fått en noe spesiell åpningsmekanisme. Enheten åpner seg nemlig når man trykker inn en knapp helt øverst på venstresiden, noe som gjør det enklere å åpne telefonen når man bare har en hånd fri.

Denne funksjonen minner en del om den man finner på Samsungs P510. Problemet med Samsungs versjon er imidlertid at det tar en evighet før telefonen åpner seg, noe som i praksis gjør funksjon totalt unyttig. Panasonics mekanisme åpner til sammenligning telefonen på et halvt sekund. Man kan selvfølgelig også åpne telefonen på vanlig måte.

Ellers gav telefonen oss en bra kvalitetsfølelse, og var helt fri for knirking og ulyder. Hvis vi skal klage på noe, må det være at enheten er en smule skarp i kantene, slik at det sannsynligvis blir ubehagelig å holde den i hånden lenge. Dimensjonene på 96 x 46 x 18 mm og vekten på 97 gram er absolutt innenfor rimelighetens grenser. Tykkelsen kan nesten måle seg med løvbladet Motorola Razr V3.

Imponerende skjerm
Vi fant raskt ut at modellen på CeBIT kun var en prototype uten muligheter for å bruke noen funksjoner. Vi kan derfor ikke si noe om responsen til telefonen, verken i menyene eller ved skriving av tekstmeldinger. Vi fikk allikevel et godt inntrykk av skjermen, som glatt kan konkurrere med de skarpeste og beste skjermene vi har sett tidligere.

Dette er egentlig ganske naturlig når man tar skjermspesifikasjonene i betraktning. En oppløsning på 240 x 320 punkter og en fargedybde på 16 millioner farger er ingenting annet enn musikk i våre ører. Den fysiske størrelsen til skjermen er på 2,2 tommer.

Ettersom telefonens menyer ikke fungerte, fikk vi aldri prøvd kameraet, som tar bilder med en oppløsning på 1,3 megapiksler.

Ellers kan telefonen tilby en rekke gode personaliseringsmuligheter, blant annet muligheter for å skifte ut de originale dekslene, både bak og framme. Når man kjøper et deksel får man i tillegg med en pakke med bakgrunnsbilder som matcher fargen på dekslene.

Sporty telefon med heftig batteri
Panasonic hadde heldigvis en fungerende versjon av SA7. Dette er en telefon som er laget for de mest aktive, og har derfor fått et skall som tåler mer enn de andre, samtidig som batteriet er langt mer utholdende.

Faktisk greier telefonen å levere en taletid på hele ti timer, noe som er like mye som de mest seiglivede modellene fra Sony Ericsson. Dette burde bety at man trygt kan reise på hytta uten å ta med seg laderen.

Når vi holdt telefonen i hånden reagerte vi litt på størrelsen til enheten, som med sine 125 gram er litt vel i største laget for joggeturen. Det spørs dermed om det ikke først og fremst er sportsfiskere og friluftsmennesker som vil sette pris på denne.

Brukervennligheten er det imidlertid ikke noe å utsette på. Menyene er lett forståelige, og responsen er jevnt over responsiv, både inne i applikasjoner og når man navigerer i menyene.

Tastene er også veldig gode og responsive, samtidig som de er store nok til at selv de som er velsignet med murerhender kan skrive tekstmeldinger uten større anstrengelser.

To megapikslers kamera med god respons
Hvis du er en av de som alltid får den største fisken når ingen ser på, etterfulgt av at denne glipper av snøret rett før du har den i håven - da er dette telefonen for deg. Panasonic SA7 har nemlig et kamera med to megapikslers oppløsning til rådighet, slik at man kan forevige fangsten i høyoppløselig kvalitet.

Noe av det mest irriterende man kan komme borti på kamerafronten er en treg søker. Dette er heldigvis ikke tilfelle på SA7, som har en særdeles responsiv søker, som i tillegg gir et krystallklart bilde på skjermen.

Når bildet i tillegg blir tatt straks man trykker på knappen, uten noen som helst forsinkelse, er det klart at man har en vinnerkombinasjon på kamerafronten.

Dette forutsetter selvfølgelig at kvaliteten på bildene som blir tatt er dugbar. Dette fikk vi dessverre aldri sjekket, ettersom det ikke var noen muligheter for å videresende bildene vi tok til epost-adressen vår.

Totalinntrykket av telefonen er positivt, til tross for at telefonen er en smule stor. Mye av grunnen til de ubeskjedne dimensjonene ligger tross alt i batteriet, som naturlig nok er fysisk større enn vanlige batterier.

For friluftsmennesker er det nok uansett ikke noe problem å drasse på 20 gram ekstra når man til gjengjeld slipper å drasse med seg laderen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen