Sniktitt på Sony T50

I bruk
Det er ikke så lenge siden Sony lanserte Cyber-shot DSC-T30, og vi testet det i sommer. Den nye versjonen likner en hel del - Det har samme oppløsning, og samme optikk, men har en vesentlig nyhet.

Dersom du synes denne omtalen mangler informasjon, så vil det være ting som er identiske med T30. Vi anbefaler i så fall at du tar en kikk på testen av T30, for å finne alle opplysningene der.

Kamerahus

Vurdering:
Alternativ tekst mangler

T50 er et typisk lommekamera som ser lekkert ut, og der det er lagt mer vekt på brukervennlighet og design enn på avanserte fotografiske funksjoner. Det kommer i svart eller grå plast, men gir en metallfølelse, og alt føles solid og skikkelig. På T30 klaget vi på skyvebryteren for å velge opptak, video eller bildevisning. Den har blitt litt fastere enn den var.

Objektivet er beskyttet av et kraftig skyvedeksel, og du skrur på kameraet ved å skyve dette ned. Det er en kjapp og enkel måte å slå på kameraet, og gir den beste beskyttelsen av objektivet når kameraet ikke er i bruk. Det gjør det beder å ha kameraet i en lomme, enn hvis du hadde hatt de tradisjonelle plastlamellene som de fleste kameraer har.

Det viktigste som skiller dette kameraet fra forgjengeren, er at Sony har fjernet de aller fleste knappene fra baksiden av kameraet, og i stedet utstyrt det med en trykkfølsom skjerm. Det gir kameraet et ryddig og pent utseende, ulikt de aller fleste andre kameraer på markedet.

Optikk

Vurdering:

Alt tyder på at det er det samme objektivet i dette kameraet som i forgjengeren. Det har 3x zoom, brennvidder tilsvarende 38-114mm og lysstyrke på f/3.5-4.3, som er ganske moderat på korteste brennvidde, men bedre enn normalt på lengste brennvidde. Det er ikke noe vidvinkel å snakke om.

Vi var godt fornøyde med bildekvaliteten på T30, og siden dette kameraet sannsynligvis har samme objektiv og samme sensor, bør det ikke være noe dårligere her. Siden kameraet vårt er et preproduksjonseksemplar, kan vi dessverre ikke gjøre noen vurderinger av bildekvaliteten, siden den kan endre seg før det ferdige produktet kommer.

Funksjoner

Vurdering:

Kameraet er et typisk pek-og-klikk-kamera i og med at det har få manuelle funksjoner som gir deg kreativ kontroll. Det mangler manuelle eksponerings- og fokusmuligheter og manuell hvitbalanse, men har faktisk ganske mange andre innstillingsmuligheter du kan benytte deg av hvis du ønsker.

Du kan velge ISO-verdi, lysmålingssystem, eksponeringskompensasjon, skarphet, kontrast og til og med blitseksponeringskompensasjon, noe vi sjelden ser på denne typen kameraer. Du har altså en god del muligheter til å tilpasse ting til eget behov, hvis du ønske det, men kan også kjøre alt på automatikk, hvis du foretrekker det.

Kameraet har optisk bildestabilisator, som gjør at du kan håndholde kameraet i mye dårligere lys, uten å få uskarpe bilder. Det er etter hvert mange produsenter som har dette i kameraene sine, og det er til stor hjelp i de fleste tilfeller, unntatt når du har bevegelige motiver, for da hjelper det lite.

Videofunksjonen har de samme spesifikasjonene som på de fleste andre kameraer i dag, med opptak i 640x480 med 30 bilder pr. sekund, og lyd i mono. Men til forskjell fra de fleste, har du mulighet til å zoome mens du filmer.

Makrofunksjonen har to nivåer, en standard makrofunksjon, der du kan gå inntil 8cm fra motivet, og en ”Forstørrelsesglass”-funksjon som lar deg gå så nær som 1cm unna. Denne fratar deg dessverre en del innstillingsmuligheter, så du kan for eksempel ikke velge ISO-verdi manuelt lengre.

Skjerm og søker

Vurdering:

Vi er litt konservative når det kommer til å gjøre ting på helt nye måter. Ikke det at vi er motstandere av det, men når ting har vært gjort på én måte i mange år, er det ofte en grunn til at det ikke har vært endret.

Alternativ tekst mangler

Vi har tidligere stilt oss kritiske til så store skjermer, fordi de tar bort mye plass fra kontrollene. Vi har også vært kritiske til trykkfølsomme skjermer, fordi de aldri vil bli like kjappe å endre innstillinger med, som tradisjonelle knapper. Hvis du er en ivrig amatør, vil du kanskje irritere deg litt over det, men vi må jo innrømme at dette fungerte langt bedre enn vi hadde trodd. Det er rimelig kjapt, og skjermen er meget responsiv for trykk. Du må først trykke på en vanlig knapp for å aktivere trykkfølsomheten, slik at du ikke endrer innstillinger ved en feil. Det følger med en liten sak du kan bruke for å trykke, eller du kan bruke fingeren. Sistnevnte fungerer bra, men etterlater mye fingermerker på skjermen.

Vi var ikke imponert over hvor lett det var å se ting på skjermen i dårlig lys. Autofokusen virker fortsatt ganske lenge etter at du har sluttet å kunne se hva som er på skjermen, og da er jo en del av hensikten borte. Men skjermen er skarp, og har høy oppløsning, med 230 000 piksler.

Skjermen har mye informasjon som er nyttig, og vi savnet egentlig ikke noe, bortsett fra kanskje ISO-verdien når kameraet er satt til Auto-ISO. Du får til og med opp eksponeringsinformasjon, selv om du ikke kan sette denne manuelt.

Batteri

Vurdering:

Batteriet er oppgitt til å holde ca 400 eksponeringer. Det er marginalt mindre enn forgjengeren, og skyldes antakelig at trykkfølsom skjerm krever litt mer enn den tradisjonelle varianten. Det er likevel svært høyt for et så lite kamera, og bedre enn de fleste det er naturlig å sammenlikne med. Det følger med lader.

 

Autofokus

Vurdering:

Autofokusen holder omtrent samme hastighet som forgjengeren, som er meget bra. Det er lite venting på autofokusen, og du slipper dermed problemer med at motivet kan være borte før du får tatt bildet. Dette gjelder både på vidvinkel og tele.

Autofokushastighet - vidvinkel

Dette gjelder både på vidvinkel og tele.

Autofokushastighet ~100mm
tele

I dårlig lys slutter autofokusen å fungere ved ca 2 EV på vidvinkel og noe før på tele. Det er relativt tidlig, og forgjengeren gjorde det bedre enn dette. Vi har ikke noen forklaring på hvorfor, og kan bare konstatere at det er en forskjell der. Kameraet har hjelpelys for autofokusen, så hvis du fokuserer på kortere avstander, kan du benytte den. Dessuten, som vi nevnte over, så vil du ha problemer med å se hva som vises på skjermen, før du får problemer med å fokusere på det.

Svakeste lys der autofokusen fortsatt fungerer

Vi hadde aldri noe problem med at kameraet bommet på fokusen, så den må anses som presis. Men vær oppmerksom på at i likhet med de fleste andre kameraer, så vil T50 ta bildet, selv om det ikke klarer å oppnå fokus. I slike tilfeller kan du derfor få noen bilder ute av fokus.

Hurtighet

Vurdering:

Dette kameraet oppfattes aldri som tregt. Det meste går i forventet hastighet eller raskere, og særlig ble vi imponert over hvor kjappe menyene var å bruke.

 

Oppstartstiden – tiden det tar fra vi slår på kameraet til det første bildet er tatt, målte vi til 1,77 sekunder. Det er omtrent samme tiden som T30, som var forventet. Det er ikke superraskt, men det er på nivå med de beste.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen – tiden det tar fra du har fokusert bildet, og trykker utløseren helt ned, til bildet er tatt, er ikke målbar, med mindre du bruker blits. Dersom du gjør det, ender vi på 18 hundredeler, som er bra. Det finnes raskere kameraer, men du vil sjelden merke en såpass liten forsinkelse.

Hvis vi tar så mange bilder vi klarer i løpet av 60 sekunder, uten bruk av seriebildefunksjon, så rekker vi 8 bilder uten blits i løpet av de første 10 sekundene, og totalt 40 bilder på ett minutt.

Antall bilder på 10 sekuner - uten blits

Hvis vi skrur på blitsen blir naturligvis hastigheten, men det er fortsatt respektabelt resultat.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Overføringshastigheten har blitt vesentlig bedre siden forgjengeren, og er nå helt i toppsjiktet. 3,2 MB/s er noe av det raskeste vi har målt. Da vil du bruke ca 5 minutter på 1 GB.

Overføringshastighet til PC - MB/s

 

Betjening / Brukervennlighet

Vurdering:

Brukervennligheten på kameraet er egentlig upåklagelig. Den store skjermen er en fryd og jobbe med, og navigeringen med trykkfølsom skjerm fungerte mye bedre enn vi hadde ventet. Det gjør det intuitivt å finne fram dit du ønsker, og velge de innstillingene du vil.

Måten å slå på kameraet liker vi veldig godt. Du skyver ned dekselet som ligger over objektivet og blitsen. Det er raskt og enkelt.

Alternativ tekst mangler

Hvis vi skal sette fingeren på noe, må det være at vi er litt uenige i hvordan de ulike funksjonene er plassert i menyen. Å endre oppløsning på bildet, er tilgjengelig fra toppmenyen, mens funksjoner som mange bruker mye oftere, slik som å endre ISO-verdi, må du lengre ned i menyene for å finne. Litt lite logisk, og gjør navigeringen mer tidkrevende enn nødvendig.

For å velge mellom videoopptak, stillbildeopptak eller bildevisning, er det en liten skyvebryter. Denne har stillbildeopptak som det midterste valget. Problemet er bare at det er lett for at denne bryteren endrer posisjon mens kameraet ligger i en lomme, og da vil det alltid gå til en av endene. Så den funksjonen du bruker mest, vil vanligvis ikke være valgt når du tar fram kameraet. Hadde Sony bare plassert den vanligste funksjonen på en av endene, så hadde du sannsynligvis vært klar til å ta bilder når du slo på kameraet.

Den siste lille detaljen vi har hengt oss opp i, er hvis du lar kameraet gå i hvilemodus, må du slå det av og på igjen før du kan bruke det på nytt. Litt irriterende. Det burde være nok å halvtrykke utløseren. Og mens vi snakker om halvtrykk og skyvebrytere. Hele konseptet med å legge bildevisningen på en skyvebryter, så du må skyve den tilbake på plass når du skal ta bilder (men ikke for langt, for da setter du kameraet til videoopptak), liker vi dårlig. Det hadde vært mye enklere med en knapp for å vise bildene, så kunne du halvtrykke utløseren når du ville tilbake til opptaksmodus. Det ville vært raskere og enklere, og samtidig løst problemet over, med skyvebryteren.

Bortsett fra disse ganske uskyldige irritasjonsmomentene, er vi godt fornøyde med kameraets brukervennlighet.

Som sagt er dette et preproduksjonseksemplar, så vi kan ikke vurdere bildekvaliteten på det, men all informasjon vi sitter inne med, tyder på at det skal ha de samme egenskapene som T30 på det området. Så hvis du ser på avsnittet om bildekvalitet i testen av T30, vil du antakelig få den informasjonen du trenger.

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen