Sniktitt på Sony Ericsson X10

I dag kom representanter fra Sony Ericsson til Oslo for å vise frem Xperia X10 til norsk teknologipresse. Kort fortalt dreier det seg om selskapets første Android-mobil, en mobiltelefon med den raskeste prosessoren som er tilgjengelig i dag. I tillegg har den et par egenutviklede applikasjoner som gjør X10 tilnærmet perfekt for de av oss som liker å holde oss oppdatert via sosiale nettverk.

Litt større enn iPhone
I størrelse er denne mobiltelefonen ikke ulike en iPhone, og den trykkfølsomme skjermen benytter samme teknologi for å registrere berøring (kapasitiv). Skjermen på X10 er større enn skjermen på iPhone, men den støtter foreløpig ikke multitouch. – Maskinvaren kan støtte applikasjoner som har multitouch, men i denne versjonen av Android er slik støtte ikke implementert, forteller ingeniøren som presenterer produktet for oss. Samtidig lover han at telefonen skal kunne oppgraderes til Android 2.0 når denne versjonen slippes. – Men flere av funksjonene i 2.0, som fildeling via Bluetooth, støttes allerede av X10, forteller Sony Ericsson-mannen.


For oss som ikke gjør stort annet en å teste mobiltelefoner var dagens høydepunkt naturlig nok når vi fikk anledning til å trykke og stryke oss rundt i menyene på X10. Er den så rask som prosessoren tilsier (1GHz Snapdragon), eller henger den så mye som enkelte foruminnlegg kan tyde på?
Etter å ha pløyd gjennom ryktestoff og lest føsteinntrykk fra flere kolleger i andre land hadde vi dannet oss et bilde av hva vi hadde i vente.

Men som så ofte før – det er når vi får Xperia X10 i hendene vi ser hva den virkelig handler om. I dette tilfellet ble vi positivt overrasket. Ja, det stemmer at grafikken enkelte ganger hakker litt, særlig når vi bytter raskt mellom applikasjoner. Enkelte funksjoner kan bruke noen sekunder på å komme i gang. Men vi opplever på ingen måte telefonen som treg.

Brukergrensesnittet er i bunn og grunn standard Android, med tre hovedskjermer der vi kan plassere snarveier og miniprogrammer (Widgets). Men i tillegg til dette er det kommet to viktige nyheter, Timescape og Mediascape.Timescape
Timescape er en meny der våre siste aktiviteter på mobilen listes opp i kronologisk rekkefølge. Hver aktivitet har sin ”tile” (veggflis) med bilde av personen, sangen eller hva det nå er aktiviteten dreide seg om. Her er alt fra SMS, samtaler og musikk, til Facebook- og Twitter-oppdateringer fra vennene våre. Vi kan raskt rulle gjennom aktivitetene omtrent som når vi blar i plateomslag på en iPhone.

Listen kan sammenliknes med en utvidet anropslogg. Om du synes det blir dårlig oversikt med alle tenkelige aktiviteter samlet i en liste, så er det bare å stryke skjembildet mot høyre eller venstre. Da filtreres listene så du kan se bare anrop, bare facebook-oppdateringer, bare musikken som har vært spilt osv.

På hver av disse veggflisene finnes det i tillegg et symbol som Sony Ericsson kaller Infinity. Trykker vi på dette får vi opp spesifikk historikk knyttet til en person. Velger vi Infinity-tasten på en Facebook-oppdatering ser vi facebook-historikk, trykker vi Infinity mens vi ser en en musikk-aktivitet får vi opp tilleggsinformasjon om denne artisten. Men vi får ikke bare se hvilke andre låter med denne artisten som er lagret på telefonen. I tillegg kommer det opp en oversikt hentet fra Internett, der vi kan se Youtube-klipp der artisten medvirker.

Mediascape
Det andre nye programme, Mediascape, gir oversikt over musikk, filmer og bilder på telefonen. En egen automatisk funksjon for ansiktsgjenkjenning gjør at personer vi fotograferer automatisk blir gjenkjent og merket. Siden kan vi hente frem alle bilder av en person, basert på denne merkingen. Kameraet analyserer og gjenkjenner opp til fem personer på et og samme bilde. – Dette er en ny teknologi som ikke er helt ferdig utviklet, sier Sony Ericssons representant. – Jeg tok et bilde av en kaffemugge og fikk opp bilde av Gustav her, sier han, og peker på en kollega. – Men det er enkelt å rette opp informasjonen om kameraet foreslår feil person.

Også i Mediascape er Internett en viktig brikke. Om du blar i musikk har du en rad med album som ligger på telefonen. I raden under ser vi album som ligger på nett. Spiller vi en låt, eller henter opp et plateomslag dukker igjen Infinity-tasten opp. Tilgangen til informasjon er enorm.

Det samme gjelder for filmer og bilder vi har på telefonen. Her finnes både internprogrammene og bilder vi har lagret på nett-album. Begge deler er like lett å finne frem i. Og trykker vi på Infinity mens vi ser på et bilde av en person, kan vi få opp alle bildene som denne personen er på. Det gjelder også om bildene er tatt med et annet kamera og lastet ned på X10.Den viktige forskjellen
Så hvordan plasserer denne Android-mobilen seg i forhold til andre mobiltelefoner med dette operativsystemet? I bunn og grunn er alle Android-mobiler mer eller mindre like. HTC har lagt på sin Sense, der integrering av sosiale medier og adresseboka i telefonen står sentralt. Her er også større rom for tilpasninger enn de tre sidene Android har som standard.

Samsungs heftigste Android-mobil har OLED-skjerm og mye minne, men er ribbet for tilleggsfunksjonalitet. Sony Ericsson har gjort tidslinjer og sosiale medier til sentrale funksjoner, sammen med underholdningsfunksjoner og en utvidelse av telefonminnet til også å omfatte innhold som ikke er lagret lokalt på telefonen.

Sony Ericsons løsning er kanskje den mest oversiktlige og spennende løsningen til nå. Samsung, som ikke har noen løsning, må finne seg i å se ryggen på sine konkurrenter. Hvem som til syvende og sist trekker det lengste strået gjenstår å se. Sony Ericsson Xperia X10 vil ikke være i butikk før tidligst om et par måneder (ingeniøren til Sony Ericsson sier selskapet ennå har et par måneder på seg for å finslipe programvaren). Innen den tid kan også konkurrentene ha ristet nye kort ut av ermet.

Xperia X10 vil trolig koste rundt 5500 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen