Sniktitt på Panasonics Lumix G2

Med en nokså behagelig utetemperatur tok vi turen ned til Den Norske Opera, for å ta en nærmere kikk på Panasonics kommende modell G2 og G10. Som for øvrig blir å finne i butikkene i midten av mai.

Systemet Micro Four Thirds, som kort fortalt er en løsning der kamerahuset ikke har noe speil, men i motsetning til kompaktkameraer har du mulighet til å skifte objektiver, ble første gang lansert av Panasonic høsten 2008. Les mer om Micro Four Thirds her.

Nokså likt forgjengeren
Ved første øyekast er det ikke enkelt å skille G2 fra sin forgjenger G1, og det er åpenbart muligheten til å filme i HD som er den store forskjellen sammen med en ny touchskjerm. iA-knappen har fått en opplyst sirkel rundt knappen, noe som nok gjør det enklere å se at funksjonen er aktivert.

Som nevnt har altså G2 mulighet til å filme med HD-kvalitet, og knappen sitter greit tilgjengelig rett til siden for modushjulet på høyre side. Oppløsningen på opptakene er 720p og lagres som AVCHD Lite.Videre har G2 fått en touch utfellbar skjerm, som enden kan stå i en posisjon utenfor kamerat, eller brettes tilbake slik at den blir liggende som en ”ordinær” skjerm bak på apparatet. Ved hjelp av touch kan du blant annet velge fokuspunkt, forstørre eller minske punktet, samt bruke skjermen som utløserknapp. Du kan også velge ut et objekt som skal bli ”fotfulgt” av fokuspunktet.

I bruk
Kameraet vi får ta for oss er en blå variant, og første inntrykket er at kameraet virker solid og kompakt. Størrelsen er vesentlig mindre enn vårt medbrakte Nikon D300, og vekten er imponerende lav – i hvert fall sett i forhold til vårt ”monster”.Vi slår på kameraet og fikler litt med touchskjermen, som responderer raskt, og virker forholdsvis lyssterk. Her kan du enkelt trykke på skjermen og velge hva du ønsker å fokusere på i bildet, og følgefunksjonen fungerer imponerende bra. På toppen av operahuset velger vi tilfeldig forbipasserende, og fokusen henger seg på de bevegende menneskene. Du kan også aktivere en utløserfunksjon, som gjør at kameraet tar bildet når du trykker på skjermen, noe som vi ser som praktisk dersom du for eksempel er på en konsert og har behov for å holde kameraet over hode, og samtidig se hva foregår på skjermen.

Søkeren er veldig uvant for en trofast speilrefleksbruker, der en skjerm viser deg et komplett utsnitt i form av en liten skjerm. Skarpheten og kvaliteten i søkeren er god, og selv om det nok krever litt tilvending å se bildet du nettopp tok i søkeren, spesielt for en som meg, fungerer løsningen veldig bra. Kameraet har på lik linje som forgjengeren en sensor som slår søkeren på når du ser inn.G2 har som nevnt fått en opplyst ring rundt iA-knappen, som viser om funksjonen er koblet inn ved å lyse blått. Om du ønsker å bevege deg utenfor automatikken kan du slå av iA-knappen, og dermed benytte deg av flere moduser på hjulet ved siden av, deriblant manuell. I søkeren får du opp mye av den samme informasjonen vedrørende eksponering som i speilrefleksmodeller.

G10
Samtidig som vi fikk trykket litt på G2 var også et eksemplar av G10 til stedet, som blir en lillebror til G2. Forskjellene er at G10 ikke har en trykkfølsom skjerm, og videoopptakene blir lagret i Motion Jpeg-format.

Søkeren på G10 er også svakere enn på G2, med en mindre størrelse og lavere oppløsning. Foruten dette er G10 identisk med G2, både i antall megapiksler og programmer.

Konklusjon
Det er ingen tvil om at Micro Four Thirds er en spennende teknologi, og kan for mange være en løsning. Her får du altså et avansert kamera, som langt på vei kan gjøre samme jobben som et speilrefleks, har mulighet for utbyttbare objektiver, men som størrelsesmessig er en mellomting mellom et speilrefleks og et kompaktkamera. Vi kommer tilbake med en test av kameraet når et testeksemplar er på plass.

Prismessig lønner det seg å gå for en pakke inkludert kitobjektivet 14-42mm, der totalprisen kommer til å ligge på 6 999 kroner. Om 14-42mm blir litt snaut, finnes det også et annet kit alternative med både 14-42mm og en 45-200mm. Prisen på dette vil være 9 999 kroner. Kun G2 kamerahusete vil ha en pris på 6 299 kroner. Lillebroren G10 vil komme i et kit sammen med 14-42mm objektivet, og få en pris på 5 499 kroner. Modellene vil komme i butikken i midten av mai måned. For mer info rundt kameraet og objektivene, ser faktaboksen på høyre side.

Se video av kameraet nederst i saken.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen