Test

Sniktitt på Panasonic X700


(Klikk for større bilde)

Panasonic X700 er første telefon fra selskapet med operativsystemet Symbian OS. Telefonen er også den første Symbian-telefonen i kamskjellformat og forventningene til den kommende toppmodellen er store.

Det første inntrykket vi fikk av X700 var at den er god del mindre enn dagens Symbian-telefoner i candybar-format. X700 er dermed et godt alternativ for de som gjerne kunne tenkt seg en Symbian-telefon, men samtidig er opptatt av størrelsen. Telefonens tyngde er meget bra, siden vekten er på 95 gram som er svært lite for en Series60-telefon.

I åpen tilstand er derimot telefonen mer et monstrum enn det den kan virke i lukket tilstand. Skjermen er til gjengjeld stor, og det store overflaten gir rikelig med plass til store knapper, som er viktig for de av de med store fingre. Knappene og den fireveis-navigasjonsknappen var alle av god kvalitet, og passet fingrene perfekt. De var ikke for harde og satt heller ikke løst.

Vi fikk teste et prototype-eksemplar av X700, og ble fra første tastetrykk imponert over responsiviteten på telefonen. Symbian-telefoner som SX1 og 6600 er kjent for å henge igjen og være treg i menyene, noe som ikke er tilfelle verken med Sendo X som vi nylig prøvde eller X700.

Dette viser at Series60 har blitt like responsive som enklere telefoner som stort sett har vært raskere og mer responsive enn Series60-telefoner. Personen vi snakket med hos Panasonic nevnte også at programvaren i telefonen enda ikke er fullt optimalisert og telefonen trolig vil være enda mer responsiv når den havner i butikkhyllene.


(Klikk for større bilde)

X700 skiller seg fra andre Symbian-telefoner også på andre områder. Batterilevetiden er for eksempel svært god tatt i betraktning at telefonen både er en Symbian-telefon og at den er i kamskjellformat. Begge disse faktorene har en tendens til å senke batterilevetiden betraktelig.

X700 har faktisk en standbytid på hele 300 timer, som er betydelig høyere enn det konkurrerende telefoner kan levere. Til sammenligning har 6600 en standbytid på maks 240 timer, som holder til to dagers bruk. Taletiden på telefonen er 3 timer, som igjen også overstiger det konkurrerende modeller kan tilby.

X700 er den eneste Symbian-telefonen som benytter seg av miniSD-minnekort istedenfor MMC, som har vært anvendt av både Nokia sine Symbian-telefoner og Siemens SX1. Forskjellen er at MiniSD er halvparten så store som MMC-kort.

(Video av størrelsen på X700 kan man se her)

Kapasitetsmessig er miniSD-formatet mindre brukbart enn MMC, på grunn av den noe lavere minnekapasiteten. Den høyeste minnekapasiteten man kan oppnå med miniSD er hittil 128 MB, som ligger et godt stykke under SD og MMC-kapasitene, som nå har nådd 1 GB.

Minnekortet har også innebygget "hotswap"-funksjon, som betyr at man kan fjerne og legge til minnekort mens telefonen er på. Dermed kan man benytte flere minnekort uten å måtte slå av telefonen og fjerne batteriet for å bytte ut minnekortet, slik man må på Nokia sine Symbian-telefoner.

Skjermen til X700 har vært omdiskutert tidligere fordi enkelte rykter har hevdet at Panasonic ville bruke en skjerm med oppløsningen 132x176 piksler. Dette ville medført store begrensninger for Symbian-kompabiliteten og ville gjøre X700 ubrukelig med de programmer som finnes på markedet for Symbian. Men når vi snakket med Brian M. Anderson, sjefsingeniør ved Panasonic, så sa han klart og tydelig at telefonen vil ha en skjerm med en oppløsning på 176x208 piksler, som er det samme som finnes på Nokia 6600 og Nokia 3650.


(Klikk for større bilde)

Desverre medfører en oppløsning på 176x208 et nytt problem. Mens enkelte Series60-telefoner som SX1 og Sendo X har 12 ekstra piksler i høyden for å få plass til dekning, klokke og batterimåler, har ikke X700 dette og brukere må dermed gå helt ut i hovedmenyen for å lese av slike opplysninger.

Vi prøvde telefonen en del og kan konstantere at skjermen er minst like bra som skjermen på 6600 om ikke bedre. Det at skjermen er fysisk mindre gjør at overgangen mellom pikslene er mindre, noe som igjen fører til et klarere og skarpere bilde. Æren for skarpheten ligger nok også i at telefonen benytter en TFT-skjerm, som gir et mye skarpere bilde enn skjermer av typen STN og UFB.

X700 er også første Symbian-telefon ut med en ekstern skjerm. Panasonic har her valgt å legge inn en fargeskjerm med hele 65.000 fargers dybde, som gir en svært god fargegjengivning. Oppløsningen på ytterskjermen er 96x28 piksler som holder til å vise en klokke samt annen relevant informasjon.

En annen artig funksjon som vi fikk prøve var at man kan bruke ytterskjermen som kamerasøker. Tidligere har telefoner som blant annet X700 hatt en slik funksjon, men i disse tilfellene har ikke funksjonen vært spesielt anvendelig enkelt og greit fordi skjermen ikke har vært god nok til å vise en kamerasøker. På X700 derimot kan man se fargene mye klarere i tillegg til at man ser klart og tydelig hva kamerasøkeren er rettet mot.

ID-pictures lar deg legge til personlige bilder til personer og kontakter. Disse vil vises på den eksterne skjermen når personen ringer, og gjør det lettere for brukeren å identifisere hvem som ringer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen