Test

Sniktitt på Nokia N90

Nokia hadde mandag en kort presentasjon av sin nye N-serie i Oslo. Vi var på plass, og benyttet anledningen til å trykke på Nokias nye kameraflaggskip N90. Men holder 2 megapikslers oppløsning, autofokus og Carl Zeiss-linse for en dreven fotoentusiast?

Da Nokia lanserte N-series for noen uker siden i Amsterdam, ble det liten tid til testing før våre eksemplarer ble tatt fra oss og lagt ned i svarte stresskofferter. Mandag holdt selskapet som trøst en liten lunsj i Oslo for et knippe journalister, og viste deriblant frem N90, selskapets nye kameraflaggskip. Her fikk vi endelig muligheten til å teste ut Nokias nyeste litt grundigere.

En gigantisk siklebass
Da vi prøvde N90 for første gang i Amsterdam, la vi godt merke til at dette ikke var noen lommevennlig telefon. Da vi senere fikk bruke telefonen merket vi dette for alvor, for en størrelse på 112 x 51 x 24 mm er ikke noe å spøke med.

Rent praktisk sett byr ikke størrelsen på noen alvorlige problemer. Så lenge man ikke trenger å ha telefonen i innerlommen eller i en dameveske, så vil ikke N90 by på mer problemer enn det for eksempel P9xx-serien til Sony Ericsson gjør. Men det å bære på et slikt beist dag ut og dag inn kan fort bli en kjip affære, og vi frykter at kundepotensialet til N90 blir deretter.

Vi la også merke til at telefonen er svært baktung. Når man holder den i hånden i åpen tilstand merker man fort at den kan tippe over, noe som er et irritasjonsmoment når en skriver meldinger eller ser på bilder, men du holder telefonen med én hånd. Dette skyldes i hovedsak at kameraet og høyttaleren er festet på enden av telefonen, og dermed bidrar til å gi N90 en formidabel bakpart.

Smart utforming
Selve utformingen av telefonen er det lite å utsette på. Tastesettet er stort og oversiktlig, og er kort sagt alle store henders drøm. Rett ovenfor tastene sitter en femveis navigasjonstast, som på enkelt vis fører deg smertefritt gjennom menyene. På telefonens venstre side er det et kontrollpanel for kameraet bestående av en kameraknapp beregnet på bildeknipsing, samt en joystick for navigering i kameramenyen.

Nedenfor kameraets kontrollpanel finner man en HotSwap-port for minnekort. HotSwap betyr at man kan bytte minnekort på et par sekunder uten å måtte skru av telefonen. Minnekortene som brukes er av typen RS-MMC, som kan fås i størrelser på opptil 0,5 GB. Internminnet i telefonen er på 31 MB.

På motsatt side finner man en standard pop-port som kan brukes for å koble til alt av tilbehør Nokia har lansert for sine senere modeller.

Rå skjerm
Om man skal trekke frem noe imponerende fra N90 foruten kameraet, så må det bli skjermen. Dette er nemlig den første telefonen vi har sett med en skjermoppløsning på hele 352 x 416 punkter. Dette tilsvarer nesten det dobbelte av skjermoppløsningen på Sony Ericsson S700i og omtrent fire ganger oppløsningen i vanlige Series 60-telefoner.

I tillegg til den ekstreme oppløsningen har skjermen en fargedybde på 262 000 farger. Det blir kanskje unødvendig å nevne at skjermen er av typen TFT.

Med en slik skjerm vil alt som har med det visuelle å gjøre, som bilder og video, bli en detaljert opplevelse uten like. Bilder blir svært skarpe og nyanserte og man kan bruke skjermen over lengre tid uten at øynene blir såre.

På utsiden av telefonen sitter nok en TFT-skjerm, denne med en oppløsning på 128 x 128 punkter. Denne kan brukes som søker når man knipser bilder, og viser ellers klokkeslett og dato, samt indikatorer for dekning og batteristatus.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen