Test

Sniktitt på Nokia N80

Amobil/Barcelona: Nokias N80 kan by på både 3 megapikslers kamera, trådløst nettverk og 3G. I tillegg støtter den alle fire GSM-nettene. At produsenten har presset så mye teknologi under skallet gjør at vi ikke bryr oss om den noe ubeskjedne størrelsen på 95 x 50 x 26 mm og vekten på 134 gram. Den føles nemlig helt naturlig.

Kvaliteten på materialene er det for øvrig heller ingenting å utsette på. N80 lager ingen irriterende ulyder når du skyver ned tastaturet, og den kjennes rett og slett solid ut.

Tastene er også svært gode, og vi hadde ikke problemer med verken navigering i menyer eller skriving av tekstmeldinger. Navigasjonstasten sitter imidlertid litt for tett inntil tastene på siden av, slik at du lett trykker inn feil tast når du skal bla deg bortover.

Skjermen skuffer ikke. En oppløsning på 352 x 416 punkter gjør at ikonene ser skarpere ut enn noensinne. Fargedybden er på 262 144 farger, noe som kan regnes som normalt i dag.

I likhet med andre avanserte Nokia-telefoner har N80 fått det kraftige operativsystemet Symbian. Denne plattformen gjør det blant annet mulig å installere et nærmest ubegrenset utvalg tredjeparts programvare, noe som betyr at du i stor grad kan skreddersy telefonen etter ønske og behov. Menysystemet er det samme som på de fleste andre av Nokias profftelefoner: Series 60.

Raske og pene menyer
Menyene til N80 er både pene og se på og responsive, og vi opplevde ikke forsinkelser verken når vi tastet SMS eller navigerte oss rundt i menyene.

Kamerasøkeren er også responsiv og helt fri for hakking. Du må imidlertid passe på å holde linsen i ro i rundt ett sekund etter å ha trykket inn knipsetasten, ettersom det tar litt tid før bildet blir lagret. Dette er helt tilgivelig når det er snakk om store bilder med 3 megapikslers oppløsning.

Du finner ellers både musikkspiller og muligheter for å vise filmklipp. Skal du bruke disse funksjone vil nok internminnet på 40 MB bli fyllt opp ganske så snart, og selv med det medfølgende minnnekortet på 128 MB vil du ikke få plass til mer enn omtrent 40 musikkfiler. Minnekortet som brukes er av typen miniSD, som finnes i størrelser på opp til 4 GB.

WiFi-støtten til N80 gjør at du kan koble telefonen opp mot det trådløse nettverket hjemme. Du kan også ringe billig over internett, slik du også kan med Nokia 6136, takket være den nye UMA-teknologien. Telefonen bruker 802.11g-standarden, som gir hastigheter på opp til 55 Mbps. Til sammenligning bruker de fleste telefoner 802.11b-standarden, som har en makshastighet på 11 Mbps.

Første ute med Universal Plug and Play
N80 er den første telefonen i verden som har fått støtte for Universal Plug and Play (UPnP). Dette er en teknologi som gjør det mulig å vise filmer på TV-en, spille av musikk på stereoanlegget og lignende - via WiFi.

Per i dag krever dette at du har en eget UPnP-adapter koblet til stereoanlegget eller TV-en. Det forventes at elektroniske apparater i fremtiden vil komme med innebygd UPnP. Vil du vite mer om UPnP kan du lese artikkelen "La mobilen styre TV-en".

Den solide samlingen teknologi N80 har å by på, gir èn fremtredende ulempe. Du kan nemlig ikke snakke i telefonen i mer enn tre timer før batteriet er flatt.

Telefonen burde være rett rundt hjørnet til norske butikkhyller, og vil ha en utsalgspris på omtrent 5000 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen