Sniktitt på Nikon D5000
Teknofil

Sniktitt på Nikon D5000

Nikon lanserte noe overraskende sitt nye familiekamera D5000 i dag. Mens mange ventet på det de trodde ville være D300s etterfølger, ble det heller en mellomting av modellene D60 og D90.

Speilreflekskameraet har hentet mange funksjoner fra kompaktkameraene, men har samtidig fått avanserte funksjoner fra storebrødrene D90 og D300. Mer automatikk og flere motivprogrammer skal dessuten gjøre kameraet egnet for hele familien.

Kameraet kommer først i norske butikker fra 2. mai, men vi har fått lov til å klå litt på en produksjonsmodell. Denne kunne vi ikke ta bilder med, men vi fikk i hvert fall se litt på kameraets design, ergonomi og menyer.

Les mer om Nikon D5000 på Digit.no.

Bevegelig skjerm
Dette er det første Nikon-kameraet som kommer med en vendbar skjerm. Den 2,7 tommer store LCD-skjermen med Live View kan kan enkelt brettes ut og tilpasses ulike vinkler. Det første vi testet ut var selvfølgelig å snu skjermen rundt for å ta bedre selvportrett, noe som alltid er morsomt å leke seg med.Skjermen åpnes nedover slik at den ikke skal komme i veien. Den er lett å justere i den vinkelen man ønsker, og vil du spare batteri kan du lukke skjermen inn i kameraet, noe som også gir bedre beskyttelse.

Den dreibare skjermen vil nok spesielt være nyttig ved makrofotografering eller hvis du for eksempel holder kameraet over hodet for å ta bilder i fugleperspektiv. Dette er sikkert også spesielt kjekt når man skal bruke kameraets mulighet for opptak av HD-video.

Ergonomisk har kameraet fått et litt bedre grep takket være en liten forhøyning der man holder tommelen. Det er også behagelig gummibelegg der man fester grepet.

For hele familien
D5000 skal være et familiekamera som spesielt retter seg mot de litt mer uerfarne fotografene. Dermed er det kommet en del ekstra motivprogrammer og automatikk som man først og fremst er vant til fra kompaktkameraene.En egen infoknapp gjør det også raskt å regulere hvor mye informasjon du vil ha på skjermen når du fotograferer.

Det er ved hjelp av dreiehjulet lett å veksle mellom hele 19 motivprogram, der siluettbilder, dyreportrett, høylys, høstfarger og mat er blant nyhetene. Siden kameraet retter seg mot nybegynnere, er det også en del redigeringsmuligheter innebygd i kameraet. Endringer de mer erfarne gjerne gjør i Fotoshop, kan man altså gjøre direkte på kameraet.

Morsomme funksjoner
Her er det mye morsomt å leke seg med for hele familien, for eksempel en funksjon der kameraet lager fargeleggingsmotiver av bildene dine. Kameraet henter ut kantene på motivene dine, og dermed kan du printe ut og la de minste få lov til å fargelegge familieportrettene eller bikkja.Innebygget softfilter som fjerner for eksempel kviser og rynker vil nok også være populære for spesielle aldersgrupper.

En stille modus funksjon gjør det også lettere å snikfotografere. Her reduseres lyden på lukkeren, og man hører faktisk en tydelig forskjell fra den ordinære knipselyden.

Kameraet skal ellers ha tilsvarende bildekvalitet og hastigheter som D90 og priser som begynner på 7000 kroner for kamerahuset og 7500 kroner for sett med objektiv. Vi gleder oss til vi kan ta en grundigere titt på det som ser ut som et veldig spennende familiekamera.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen