Sniktitt på Canon EOS 300D

De fleste journalistene jeg snakket med var begeistret over 300D. De syntes at kameraet var fantastisk å holde i, svært lekkert og på alle måter suverent. Alle var sikre på at Canon med 300D har skutt gullfuglen.

Canon kommer sikkert også til å selge kameraet i bøtter og spann. Produsenten venter å produsere 70 000 enheter i måneden, så det er liten tvil om at dette blir verdens mest solgte digitale speilrefleks inntil konkurrentene eventuelt får ut fingeren. Veiledende pris er tross alt nesten halvparten av EOS 10D, den klare bestselgeren for tiden.

Personlig ble jeg imidlertid noe skuffet over kameraet. Jeg har selv et Canon EOS 10D, og kvalitetsforskjellen mellom kameraene er påtakelig. At kameraet er bygget i sølvglinsende plast er greit nok, men alle detaljer virkelig billige og skrøpelige i forhold til 10D. Selv konkurrentenes toppmodeller blant kompaktkameraer oser av kvalitet i forhold.

Av påfallende ulemper med 300D i forhold til 10D nevnes følgende:

  • Svært mye mindre gjennomført byggekvalitet enn 10D
  • Særlig er lukkerlyden lite tillitsvekkende
  • Ikke mulighet for ekstern blits via sync-kabel
  • LCD-panel ikke lenger på oversiden av kameraet
  • Ikke like stor buffer, ikke like rask seriebildefunksjon
  • Menyhjulet bak på kameraet er forsvunnet
  • Menyer og funksjoner minner om de på S45/S50, og virker tregere å navigere i for "proffene"
Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet. OBS! Bildene kan ha svakheter fordi de er tatt av et beta-eksemplar.

Innvendig er det meste trolig likt 10D. Lukkerlyden er som nevnt lite tillitsvekkende, og dette bærer bud om at mekanikken i kameraet trolig er rimeligere og har dårligere holdbarhet enn på den dyrere modellen. Spesifikasjonsmessig er den viktigste svakheten at muligheten for å ta mange bilder etter hverandre er betydelig forverret.

For folk flest er nok disse svakhetene ved kameraet som irrelevante bagateller å regne. 300D har også en del FORBEDRINGER i forhold til 10D. Den viktigste av disse er at blitsen spretter høyere opp. Dette vil minske risikoen for å få røde øyne. Kameraet har også fått hjelpelampe til autofokusen, mens 10D sender ut en rekke blitsstøt for å kunne fokusere. Ulempen ved sistnevnte løsning er at blitsen må være aktivert.

300D er også mindre og lettere enn 10D. Fremdeles er det imidlertid et stort kamera det er snakk om.

Videre er JPEG-bildene til 300D i større grad optimalisert til direkte utskrift, mens man med 10D må bearbeide bildene i ettertid for å få godt resultat. Dette er en relativt stor forbedring for forbrukere flest, "proffene" kan jo fortsette å skyte i RAW-format hvis de ønsker ubehandlede bilder.

Trykk på bildet for å se flere bilder i galleriet. OBS! Bildene kan ha svakheter fordi de er tatt av et beta-eksemplar.

Prisen på Canon EOS 10D kommer forhåpentligvis til å synke noe som følge av 300D-lanseringen. Personlig er jeg ikke i tvil om at kamerahuset til 10D er verd noen tusenlapper mer, men ulempen er man ikke kan bruke det nye 18-55 mm. objektivet til Canon på 10D. Objektivløsningen på 10D blir derfor langt dyrere enn standardløsningen som folk flest kommer til å velge på 300D.

Endelig kan man kjøpe digitalt speilrefleks til en noenlunde fornuftig pris, og man skal ikke fotografere mye før man har spart inn innkjøpsprisen på reduserte filmkostnader.

Jeg tror imidlertid at digitale kompaktkameraer som Fujifilm S7000, Minolta A1 og Sony F828 kan være sterke konkurrenter til 300D, og at det ikke er opplagt at digitale speilrefleks i amatørklassen vil bli en suksess i fremtiden.

Se vår side-ved-side oversikt mot Canon EOS 10D for å se en del av likhetene og forskjellene mellom kameraene.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen