Test

Sniktitt på BenQ EF81

Da BenQ trommet sammen verdenspressen til Berlin i går, var det en modell som skilte seg ut fra flokken; EF81. Dette er ikke bare den første 3G-telefonen med BenQ Siemens-merke, men også en helt unik modell rent designmessig.

EF81 er nemlig det nærmeste vi har kommet en motetelefon for 3G-nettet. Selv om utvalget av tredjegenerasjons modeller her til lands har begynt å ta seg opp, er det ikke særlig vakre telefoner vi har å velge mellom. Telefonene til Nokia, Motorola og Sony Ericsson er alle klumpete og store - med billigmodellen K600i som et hederlig unntak.

Med EF81 får pipen en helt annen låt. Så snart vi fikk modellen i hende, bet vi oss merke til hvor overraskende tynn den var. Spesielt skjermdekselet er syltynt, og utgjør kun 1/5 av tykkelsen til telefonen. Samlet er BenQs nye modell 1,59 cm tykk, og er med det den tynneste 3G-telefonen for det norske markedet til nå.

Ett av kompromissene BenQ har inngått for å få ned tykkelsen, er å kun utstyre EF81 med ett kamera. Det er fremdeles mulig å bruke telefonen til videotelefoni, siden kameraet svinger frem mot deg når du åpner telefonen. Ulempen er at du ikke kan ta bilder av motiver bak telefonen uten å lukke den igjen, og da må du bruke den uskarpe ytterskjermen.

Tastene til EF81 er så godt som flate. Det gjør at de gir litt mindre respons enn det vi er vant til med andre mobiltelefoner. Men selv om tastene ikke kan måle seg med Nokias beste løsninger, synes vi telefonen er god å skrive på. Som Samsung har bevist flere ganger, er det ikke noe problem å lage flate taster med god ergonomi.

Materialvalget i EF81 er et helt annet enn vi har sett i andre 3G-telefoner. BenQ har kun gått for såkalt "ekte" materialer; magnesium, aluminium og mineralglass. I det store og hele minner telefonen oss om Nokias 8800. Metallinnpakningen gir den samme kjølige temperaturen og det samme solide preget. Dog er EF81 hakket lettere, med en vekt på 110 gram, noe som gjør at den kanskje ikke virker like eksklusiv.

Skjermen til EF81 er laget i mineralglass, noe som skal sørge for at den ikke ripes opp av å gnisse mot småmynt og nøkler du har i lommen. (Vi fikk et stygt blikk fra BenQ-representanten når vi foreslo å teste nøklene våre på skjermen, så den påstanden må nok forbli uprøvet til vi får vårt eget testeksemplar.)

BenQ Mobile påpeker selv at det ikke hadde vært mulig å lage en telefon som EF81 uten betydelig kompetanse på industridesign.

- Det krever en del ingeniørkunst for å kombinere elektronikk med metall i en så tynn pakke. Dersom du ikke gjør det rett, kan du raskt få en sjokkerende opplevelse, humret selskapets administrerende direktør, Clemens J. Joos, til oss på et presseintervju.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen