Sniktitt - Expono bildelagring
Teknofil

Sniktitt - Expono bildelagring

Annonsør­innhold
Les hele saken »
De siste ukene har Teknofil skrevet mye om sikker lagring av dine filer. Noen av de viktigste filene vi har er uten tvil bildene våre. Disse vil vi gjerne kunne lagre trygt samtidig som vi gjerne vil dele de med venner og bekjente. Å finne en balansegang mellom dette er ikke alltid enkelt, men Expono satser hardt.

Les også:
Har du backup av bildene dine?
Slik sikrer du filene dine.

Expono er foreløpig kun i lukket betaversjon og er ikke et ferdig produkt. Dette må derfor ikke anses som en fullverdig test av produktet, men kun en sniktitt.

Lagrings- og delingstjeneste
Nettjenesten Expono er opprinnelig en norsk idé, men tjenesten skal fungere for brukere over hele verden. Foreløpig er tjenesten i en lukket betaversjon, men Teknofil fikk likevel tilgang til å kunne ta en sniktitt på hva tjenesten vil kunne tilby. Tjenesten er i all hovedsak en lagringstjeneste hvor du kan legge opp dine bilder samtidig som du effektivt og kontrollert kan dele bildene dine med venner og bekjente. Noen bilder vil du kanskje dele med hele verden, andre vil du kun ha for deg selv. Expono tilbyr enkelt denne muligheten og lover deg at sikkerheten ivaretas.


Tjenesten tar seg heller ingen rettigheter til å videreformidle bilder du laster opp. Rettighetene til bildene vil helt og holdent være dine.

Enkel opplastning
Expono har enkle muligheter for opplastning av bilder og i betaversjonen er det foreløpig en maksgrense på 1GB. For å laste opp velger du enkelt å greit de bildene du vil ha opp og et fullformatsbilde på 3 - 4MB tar et par minutter å laste opp. Om du har mange bilder vil det altså kunne ta en stund før de er oppe, men dette avhenger selvfølgelig av din nettlinje. Ved en av opplastningene oppstod det en feil, men da startet vi kun opplastning på nytt og så ikke dette problemet igjen.

Når bildene er lastet opp kan du legge inn navn på bildene og også lokasjonen for hvor bildene er tatt. Om kameraet bildene har tatt med har geotagging på plass så vil tjenesten automatisk hente inn lokasjonsdata for bildet. Du vil så kunne se gjennom dine bilder i et Google-kart senere om du ønsker det.


Organisering av bildene går kjapt og tjenesten har enkel funksjon for å finne dupliserte bilder om du har rotet det til i systemet ditt. Derimot vil det ikke bli plass til mange bilder med kun en gigsbyte til rådighet. Forhåpentligvis vil denne grensen heves noen hakk når tjenesten går ut av lukket betaversjon. Det legges også opp til at brukere kan betale for ekstra lagringskapasitet og at gratisbrukere vil måtte leve med reklame på sidene.

Organiser bildene dine
Bildene du laster opp kan du legge inn merkelapper på, kommentere, endre navn på og legge inn tagger på personer som er med på bildene. Dessverre er det ingen funksjon for ansiktsgjenkjenning i tjenesten, så her må du legge inn hver person enkeltvis. Ifølge Expono selv vil ansiktsgjenkjenning komme på plass før offisiell lansering. Dette vil gjøre det langt enklere å benytte persontagging i tjenesten. Det viktigste med tjenesten er derimot kanskje heller muligheten til å kontrollere tilgangen til hvert enkelt bilde. Her kan du bestemme om hele verden skal kunne se bilde, kun gode venner eller bare en enkelt person. Du kan også stenge all tilgang til bilde for utenforstående.


Foruten billedlagring så fungerer også tjenesten som et slags nettsamfunn. Men her er det bildedeling som står i fokus. Bilder er noe en helst deler med venner og kjente og siden tjenesten fortsatt er lukket var det ikke veldig fristende å dele mine bilder med de andre som benyttet tjenesten. Men i både teori og praksis vil du via tjenesten enkelt kunne se alle bilder hvor du er tagget og har fått tilgang. Du kan også kommentere andres bilder som de deler med deg og du har full mulighet til når som helst hente ned bildene i original kvalitet. Tjenesten kan også kobles opp mot andre tjenester som Facebook og Twitter for å gi dine venner kjapt beskjed om at du har delt bilder. Bildene spres likevel ikke utenfor Exponos tjeneste.

Du kan få invitasjon
Tjenesten er som sagt foreløpig kun ute i betaversjon og det gjenstår en del jobb før tjenesten har alle funksjoner på plass. Men de vi ser allerede nå kan tyde på at dette vil bli en svært god tjeneste selv om den foreløpig ikke revolusjonerer nettjenestemarkedet for bildedeling. Vi vil gjerne se at tjenesten får på plass Forbrukerrådet og IKT-Norges OBS-stempel for sikker lagring. Det er ikke det at vi ikke stoler på tjenestens sikkerhet, men dette vil fungere som et enkelt kvalitetsstempel slik at vi kan la tvilen fare. Expono opplyser også at de vil jobbe mot å finne gode løsninger så de kan benytte dette stempelet. Om du vil både sikre dine bilder og dele de med andre, så bør du absolutt følge med på utviklingen hos Expono.


Selv om tjenesten er i lukket beta kan du likevel få tilgang for å teste ut funksjonene selv. Teknofil har fått med ti invitasjoner med vår konto, så om du er interessert i å prøve ut tjenesten allerede nå så kan du sende en mail med invitasjonsforespørsel til olemorten@teknofil.no.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen