ZTE lager støtt nye og interessante telefoner, men ikke alle finner veien til Norge. Vi har sett nærmere på to av selskapets toppmodeller, Nubia Z9 Mini og Star 2.

Sniktitt ZTE Nubia Z9 Mini og ZTE Star 2

ZTE lager støtt nye og interessante telefoner, men ikke alle finner veien til Norge. Vi har sett nærmere på to av selskapets toppmodeller, Nubia Z9 Mini og Star 2. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

– Kinesernes paradegren er smarte innstillinger

Bli med på en tur gjennom menyene på to topptelefoner som neppe finner veien til Norge.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kinesiske selskaper slipper støtt heftige toppmodeller, men ikke alle finner veien til Norge. Ett av selskapene som er til stede både her og i Kina, er ZTE. Denne mobilprodusenten er også blant de som oftest snyter oss for sine nye toppmodeller, som gjerne blir forbeholdt større markeder.

Vi har fått kloa i to av selskapets nyere toppmodeller. Foreløpig er ingen av dem tilgjengelige her til lands, men det gjør ikke Nubia Z9 Mini eller Star 2 mindre interessante. De to telefonene er relativt like på spesifikasjoner, men i det ytre kunne de nesten ikke vært mer forskjellige.

ZTE har tilpasset programvaren litt for oss i mellomtiden, men da Nubia Z9 Mini kom til Norge fikk vi lage en unboxing av den. Den kan du se i denne artikkelen »

Nubia-serien med stilren design og solide materialer

Nubia Z9 Mini er laget i metall og glass, og har forholdsvis kraftig innmat.
Nubia Z9 Mini er laget i metall og glass, og har forholdsvis kraftig innmat. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nubia-serien er ZTEs serie for heftige men likevel relativt rimelige toppmodeller. Dette har nærmest blitt en sportsgren blant kinesiske mobilprodusenter, med blant andre Xiaomi, Oppo og Meizu som markante bidragsytere. Flertallet av disse er dog ikke representert her på berget, slik ZTE er. Dermed drypper det fra tid til annen fine ZTE-produkter også på det norske markedet. Det er såvidt vi vet heller ikke utelukket at Nubia Z9-produktene vil dukke opp, men vi har ikke hørt noe endelig om dette foreløpig.

Nubia Z9 Mini har en design som samtidig føles både påkostet og enkel. Det er ikke fryktelig mange designdetaljer her, og for en stor del ser telefonen ut som et klassisk, svart rektangel. Verdt å nevne er det at baksiden på vår telefon er svart, med et slags karbonfiberaktig mønster som er synlig om man ser godt etter.

Siden de første Nubia-produktene dukket opp, har produsenten vært tydelig på enkelte designvalg. Spesielt har en rød ring rundt hjemknappen vært med hele veien, og er også å finne rundt kameralinsen på Nubia Z9 Mini.

Artikkelen fortsetter under tabell og bilde.

  Nubia Z9 Mini ZTE Star 2
Størrelse  14,13 x 6,98 x 0,82 cm 14,03 x 6,92 x 0,69 cm
Vekt  147 gram  130 gram
Skjerm  5 tommer, IPS LCD, 1920 x 1080 piksler  5 tommer, IPS LCD, 1920 x 1080 piksler
Maskinvare  Qualcomm MSM8939 (Snapdragon 615), 4 x Cortex A53 @ 1 GHz + 4 x Cortex A53 @ 1,5 GHz, Adreno 405 GPU, 2 GB RAM  Qualcomm MSM8974AB (Snapdragon 801), 4 x Krait 400 @ 2,3 GHz, Adreno 330 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass  16 GB, plass for MicroSD-kort (minnekortet erstattes av SIM-kort ved bruk av to samtidige operatører)  16 GB, plass for MicroSD-kort (minnekortet erstattes av SIM-kort ved bruk av to samtidige operatører)
Operativsystem  Android 5.0.2 Lollipop + Nubia UI  Android 5.x Lollipop, ZTEs eget UI over
Teknologi  Flac-spiller, mulighet for dobbel SIM  Dolby Mobile, mulighet for dobbel SIM
Kamera  16 Mpx, LED-blits, HDR, 1080p @ 30 fps video, sekundærkamera: 8 Mpx  13 Mpx, totonet dobbel LED-blits, HDR, 4K-video @ 30 fps, sekundærkamera: 5 Mpx
Batteri  2900 mAh  2400 mAh
Vi tok med oss de to telefonene ut for å ta bilder. Samtidig hadde vi med oss Apple iPhone 6+ og Sony Xperia Z3+ som referanser. Bildene ser du i karusellen nederst.
Vi tok med oss de to telefonene ut for å ta bilder. Samtidig hadde vi med oss Apple iPhone 6+ og Sony Xperia Z3+ som referanser. Bildene ser du i karusellen nederst. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Svært kapable telefoner

ZTEs Star 2 ser ganske så annerledes ut. Telefonen er avrundet øverst og nederst, med graderte vinkler langs ytterkantene på telefonen. En blank bakside som virker å være i ett eller annet plastmateriale. Den virker ikke fullt så eksklusiv som Nubia Z9 Mini ved første øyekast, men på innsiden står den slett ikke tilbake for sin mer stilrene slektning.

Begge telefonene har fem tommer store IPS-skjermer med god innsynsvinkel og forholdsvis kraftig belysning. Begge har også full-HD-oppløsning. Ser vi på innmaten som driver dem har begge forholdsvis kraftige systembrikker fra Qualcomm, men kraftige firekjerners Snapdragon 801-brikken i ZTE Star 2 har nok fortsatt et lite overtak på Snapdragon 615-brikken i Nubia Z9 Mini.

Slik er Nubia Z9 Mini ut fra siden.
Slik er Nubia Z9 Mini ut fra siden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Slik følger de to telefonene hverandre mer eller mindre gjennom spesifikasjonslisten. Den ene har et hestehode på den andre, og vice versa. For eksempel har Nubia Z9 Mini et kamera på 16 megapiksler, men bare ett enkelt LED-lys til bruk i mørke omgivelser. Star 2 har på sin side  doble LED-lys med to ulike fargetoner for å gi en mer naturlig belysning av bildene.

Vi kjørte ytelsestester på Nubia Z9 Mini, men fikk ikke koblet til Google Play med Star 2, og har dermed ikke tall for den. Begge telefonene ble delvis tilpasset europeisk bruk av ZTE før vi fikk låne dem. Dermed var Google Play-tjenestene til dels på plass.

Men det er menyene som virkelig skiller seg ut

Vi tok utsiktsbildene med stativ. Her er det ZTE Star 2 som får svingt seg.
Vi tok utsiktsbildene med stativ. Her er det ZTE Star 2 som får svingt seg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det finnes mange meninger om tilpassede utgaver av Android. For noen betyr det automatisk tregere oppdateringer, mens for andre betyr det at telefonen ikke ser ut som alle andre, og at enkelte verktøy er på plass fra du starter telefonen.

Det som i hvert fall er sikkert er at kinesiske mobilprodusenter har gått inn for å skille seg ut på denne fronten de siste årene. Så godt som alle har en eller annen vri på operativsystemet, og i enkelte av dem kjenner man knapt igjen at man faktisk bruker Android. ZTE er ikke fremmed for slike endringer, og Star 2 og Nubia Z9 Mini kommer med hver sine ganske forskjellige utgaver av Android-menyene. Bli med på en tur gjennom menyene i skjermbildene under.

Testbilder fra kameraet i de to telefonene, og et par kjente konkurrenter ligger helt til slutt i bildefremviseren.

NB! Siden dette ikke er norske modeller kjører de heller ikke norsk språk, og telefonene er dessuten åpnet for bruk mot Google Play, en støtte de ikke har i sitt hjemland. Programvaren her er altså ikke helt den samme som de ville hatt dersom de offisielt kom til Norge.

Lurer du på mer om hvordan det er å bruke en ZTE-modell til daglig? Les testen av ZTE Blade S6 med støtte for to SIM-kort her. I samme prisområde finner du også Sonys M4 Aqua, som ikke har plass for to SIM-kort men tåler vann. Testen av Sony M4 Aqua finner du her.

Z9 Mini: Låseskjerm og hjemmeskjerm på Nubia Z9 Mini. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Slik ser åpne mapper ut i originaltemaet på Nubia-modellen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Slik ser nedtrekksmenyen ut. For å folde ut menyen enda en gang får du en knapp som gir tilgang på flere innstillinger. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Google? Her er det kinesiske Baidu som gjelder. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Kinesernes paradegren virker å være smarte innstillinger. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Denne appen hadde en bok som ikon. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Musikkspilleren har støtte for lokalt innhold og nettradio. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: En egen app hjelper deg med å velge optimale innstillinger. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Du kan se hvilke apper som bruker mest datatrafikk, og hvilke som har hvilke tillatelser. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: NiuDun gir oss dessuten mulighet til å velge bort anrop og tekstmeldinger fra uønskede kilder. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Du kan skru av autostartprivilegier for apper hvis du vil. En egen app hjelper deg også med strømstyring. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Telefonen bruker noen sekunder på å gå gjennom innstillingene, før den kommer med forslag til hvordan du kan forlenge batteritiden. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Strømstyringen kan gjøre svært detaljerte endringer i innstillingene. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Enda flere innstillinger. Legg merke til at NiuDun-appen fortsatt ligger i bakgrunnen og viser hastigheten på datatrafikk til og fra telefonen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Z9 Mini: Utviklerne hos ZTE har helt tydelig hentet inspirasjon fra Microsofts kameraapp. Det er sannsynligvis det beste stedet de kunne hentet inspirasjon fra. ISO, lukkertid og fokus kan styres manuelt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: Hjemmeskjermen fra Star 2 viser tydelig at ZTE og Nubia-serien ikke er helt like. Det finnes likevel flere likheter som du får se i de andre bildene. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: Igjen er det Baidu som tar seg av det meste. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: Filbehandleren virker gjennomført her også, og støtter Baidus kinesiske skytjenester. I eventuelle norske utgaver ville disse tjenestene blitt erstattet av Googles. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: Telefonen har IR-øye på toppen, og en kjekk og grei fjernkontrollapp til styring av dingser. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: En egen nattmodus gjør alt det hvite mørkt i nettleseren. Innstillingen finnes både her og i Nubia Z9, men aktiveres på ulikt vis. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: ZTE bruker tastaturløsningen Touch Pal i sine telefoner. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: Nedtrekksmenyen er lys og litt rotete i denne telefonen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Star 2: Igjen møter vi en omfattende kameraapp, men designen står langt tilbake for det enkle og fine grensesnittet i Nubia Z9 Mini. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Engelsk kan være vanskelig, og kinesiske produkter er av og til litt vanskelige å skjønne seg på. Likevel var telefonene overraskende forståelige mesteparten av tiden. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Nubia Z9 Mini: Automatikk for alt bortsett fra fingerfokus. Tatt fra stativ. Telefonen har en tendens til å feileksponere bilder om man ikke selv velger fokusområde. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Nubia Z9 Mini: Full auto på overskyet dag. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Nubia Z9 Mini: Vi kom ikke fullt så nærme som vi kanskje skulle ønske for makrofoto. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Nubia Z9 Mini: Unna vei, Instagram. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Star 2: Full auto, fra stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Star 2: Også denne telefonen sliter litt med eksponeringen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Star 2: Vi forsøkte oss på et makrobilde også med Star 2. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra iPhone 6 Plus: Full auto, fra stativ. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra iPhone 6 Plus: Telefonens automatiske HDR-modus gjør så godt den kan for å rydde opp i et vanskelig motiv. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra iPhone 6 Plus: Vi blir mer fornøyd med makrobildene fra iPhone 6 Plus. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Sony Xperia Z3+: Fra stativ, med så mye på auto som vi fikk lov til før oppløsningen gikk ned. Også Sony sliter litt med eksponeringen om du ikke selv velger fokusområde. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Sony Xperia Z3+: I helt full auto, såkalt Ai+, går telefonen raskt over til å ta HDR-bilder i vanskelige lysforhold. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Testbilde fra Sony Xperia Z3+: Makrobildene med Sonys telefon blir prima. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen