Den nye Xperia X-serien fra Sony har noen interessante nyheter, men vi må vente litt lenge på telefonene.

Sniktitt Sony Xperia X

Den nye Xperia X-serien fra Sony har noen interessante nyheter, men vi må vente litt lenge på telefonene. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Vi har sett nærmere på Sonys helt nye mobilserie

Stikkordene er spennende kamerafunksjoner og nye materialer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no / Barcelona: Tidlig i går lanserte Sony et helt lite ras av nye produkter. Blant disse var en helt ny serie mobiltelefoner, som går under navnet Xperia X.

Det er tre telefoner i denne serien. De går under navnene Xperia XA, Xperia X og Xperia X Performance. Sistnevnte var det ekstremt få av i Sonys område, men vi fikk bruke mellomste bukk Xperia X mye, og ble fortalt at menyer og brukeropplevelse skal være ganske like på de to andre.

I denne sniktitten vil vi altså fokusere på navnebæreren i serien, mens du også får servert noen bilder av de andre to nyskapningene.

Hvis vi får kloa i den kommer det også en sniktitt på Xperia X Performance etter hvert.

En god og en dårlig nyhet

Sony Xperia XA

Størrelse: 14,3 x 6,68 x 0,79 cm
Vekt: 138 gram
Skjerm: 5 tommer, IPS LCD, kant-til-kant-skjerm, 720p
Maskinvare: MediaTek Helio P10, 8 x Cortex A53@2.0 GHz, Mali T860 MP2 GPU, 2 GB RAM
Lagringsplass: 16 GB, plass for MicroSD-kort
Operativsystem: Android 6.0.1 + Sonys menydesign
Teknologi: Pump Express+ 2.0 hurtigladeteknologi
Kamera: 13 MP, Exmor RS, hybrid autofokus, 8 MP frontkamera med vidvinkeloptikk
Batteri: 2 300 mAh
Pris: Rundt 3000 kroner
Tilgjengelighet: Juni
 

Sony Xperia X

Størrelse: 14,3 x 6,9 x 0,79 cm
Vekt:  156 gram
Skjerm:  5 tommer, 1920 x 1080 piksler, Triluminos (IPS LCD med Quantum Dot-teknologi)
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 650, 2 x Cortex A72 + 4 x Cortex A53@1,4 GHz, Adreno 510 GPU, 3 GB RAM
Lagringsplass: 32 GB, plass for MicroSD-kort
Operativsystem: Android 6.0.1 + Sonys menydesign
Teknologi: Quick Charge 2.0, adaptiv lading fra Qnovo, fingersensor for sikkerhet
Kamera: 23 MP, Exmor RS, prediktiv hybridautofokus, vidvinkeloptikk, hurtigstart, 13 MP frontkamera, f/2.0
Batteri: 2 620 mAh
Pris: Rundt 5 800 kroner
Tilgjengelighet: Månedsskiftet mai/juni
 

Sony Xperia X Performance

Størrelse: 14,3 x 7,04 x 0,87 mm
Vekt:  165 gram
Skjerm: 5 tommer, 1920 x 1080 piksler, Triluminos (IPS LCD med Quantum Dot-teknologi)
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 820, 2 x Kryo @ 1,593 GHz + 2 x Kryo @ 2,150 GHz, Adreno 530 GPU, 3 GB RAM
Lagringsplass:  32 GB, plass for MicroSD-kort
Operativsystem:  Android 6.01 + Sonys menydesign
Teknologi:  LTE Cat 9, vanntett/IP68, Quick Charge 2.0, adaptiv lading fra Qnovo
Kamera:  23 MP, Exmor RS, prediktiv hybridautofokus, vidvinkeloptikk, hurtigstart, 13 MP frontkamera, Exmor RS, f/2.0
Batteri: 2 700 mAh
Pris: Rundt 7000 kroner
Tilgjengelighet: Månedsskiftet juni/juli
 

Vi får begynne med en god og en dårlig nyhet. De to rimeligste utgavene av Xperia X er ikke vanntette, slik Sony har tradisjon for. Xperia X Performance er derimot IP68-sertifisert, og skal tåle både vær og vann. Den gode nyheten for mange er at Sony har gått bort fra glass på baksiden i denne serien. De to heftigste modellene har bakside i aluminium, mens den rimeligste utgaven, Xperia XA, har bakside i plast. De nye modellene er altså vesentlig mindre knuselige enn Xperia Z-modellene har vært.

Baksiden av Xperia X er avrundet og god å holde i. Telefonen har en størrelse som nok vil appellere til mange. Skjermen er fem tommer stor, og dermed er telefonen også relativt kompakt sammenliknet med mange av dagens modeller.

På innsiden har den en Qualcomm Snapdragon 650. Dette er en serie vi har veldig god erfaring med fra før, om enn i tidligere utgaver.

Sony lanserte en mengde tilbehør på pressekonferansen. Vi lot oss sjarmere av Xperia Agent. Les sniktitten her »

Rask telefon med ny programvare

Da vi fikk prøvekjøre Xperia X så telefonen ut til å bekrefte tidligere erfaringer. Menyene flyter meget godt, og nevneverdige forsinkelser var ikke å finne. Det til tross for tidlig programvare som vi av og til forventer litt hikke fra. Her er det forresten Android 6.0.1 som kjører.

Menydesignen er slik vi kjenner den fra nyeste generasjon Xperia Z. Den er ren og pen, uten altfor mye rot og den er kjapp å bruke.

En av de viktigste nyvinningene i programvaren her er at de to heftigste modellene nå har prediktiv autofokus. Ved siden av hybridfokusen som uansett skal være rask, forsøker altså telefonene å gjette på hvor objektene den følger er. Du kan merke et objekt på skjermen, og telefonen vil fortsette å gjenkjenne det så lenge det er på skjermen. Får du et kort avbrudd vil telefonen lete opp igjen objektet, slik at den fortsetter jakten på det du filmer eller tar bilder av.

Fokusen vet hvor motivet er på vei

Funksjonen er hentet fra Sonys Alpha-kamera, og har altså eksistert en stund. Men vi har ikke sett den i selskapets telefoner før.

Xperia X forsøker å gjette hvor ballen kommer til å være. Dermed skal fokusmotoren få bedre tid til å jobbe, slik at motivet aldri går ut av fokus.
Xperia X forsøker å gjette hvor ballen kommer til å være. Dermed skal fokusmotoren få bedre tid til å jobbe, slik at motivet aldri går ut av fokus. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fokusløsningen ser ut til å fungere ganske bra. Sony demonstrerte den ved å ha noen motoriserte kuler som trillet rundt på en bane. Så fort vi valgte en av dem skilte telefonen den ut, og forfulgte den underveis. Kulene hadde forskjellige farger, antakeligvis for å gjøre det lettere for telefonen å følge med, men funksjonen var likevel imponerende i aksjon.

En annen artig løsning er oppstarten av kameraet. Mange produsenter skryter av hvor fort det går å starte opp kameraene sine i dag, men vi har ikke sett noe raskere enn det Xperia X-serien klarte å oppvise. Igjen ble dette gjort med et eget demonstrasjonsbord, der det spratt opp kjegler fra tilfeldige steder på bordet. De fremmøtte fikk i oppdrag å fotografere søylene.

Baksiden på Xperia X er i metall, og dermed går brekkasjefaren kraftig ned.
Baksiden på Xperia X er i metall, og dermed går brekkasjefaren kraftig ned. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved å trykke på kameratasten var bildet i praksis tatt før skjermen kom på. Telefonen våknet til en forhåndsvisning av bildet på et ekstremt kort øyeblikk. Bildene så også ut til å treffe godt på fokus og det meste. Svært lovende egenskaper for deg som liker å ta bilder av mennesker, dyr og andre ting og tang i bevegelse.

Vi tar dessuten med at kameraet skal ha en nyutviklet autofunksjon som hører til nevnte fokusløsning. Siden telefonen vet noe om hvor raskt objektet beveger seg, vil den også forsøke å tilpasse lukkertiden til motivet ditt selv om det er mørkt. Dermed burde det komme færre bevegelseuskarpe bilder fra telefonen, men hva dette betyr for kvaliteten ellers, med tanke på støy vet vi ikke.

Billigste utgave ser eksklusiv ut

Billigste modell heter Xperia XA, og det er faktisk den som har mest spennende design, med en skjerm som går heeeeelt ut i kantene.
Billigste modell heter Xperia XA, og det er faktisk den som har mest spennende design, med en skjerm som går heeeeelt ut i kantene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Xperia XA er den billigste telefonen i trekløveret, men den har en design som er ganske flott å se til. Her har Sony trukket skjermen helt ut i kantene på telefonen, og i kombinasjon med svakt buede kanter, kjent som 2,5D-glass, gir den inntrykk av å være en slags lettversjon av Samsungs Edge-modeller. Det til en ventet pris på rundt 3000 kroner.

Ellers ser både skjermer og byggekvalitet for Xperia XA og Xperia X meget gode ut. Xperia X Performance fikk vi altså ikke prøve ut, men som heftigste modell i serien vil vi bli overrasket om inntrykket er noe dårligere.

Som Performance-navnet antyder er denne modellen et par hakk råere på innsiden, med den nye Snapdragon 820-brikken fra Qualcomm. Dermed plasserer den seg antakeligvis meget høyt i landskapet med tanke på prestanda.

Toppmodellen Xperia X Performance var det svært få av på Sony-standen, så dette var det nærmeste vi kom i dag.
Toppmodellen Xperia X Performance var det svært få av på Sony-standen, så dette var det nærmeste vi kom i dag. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er verdt å nevne at Xperia XA bare har 720P-oppløsning på en skjerm som fortsatt er fem tommer stor. Den er altså ikke like skarp som sine storebrødre, men skjerm helt ut til kantene gjør at den også tar seg meget godt ut.

Litt lang ventetid

Alle tre telefonene kommer i flere farger, og som vanlig blir det spennende å se hvilke varianter som ender opp i norske butikker. Som vi så i Xperia Z5-lanseringen blir det en gradvis utrulling av disse telefonene, med første utgave i form av Xperia X som dukker opp et sted rundt mai-juni. Litt senere dukker Xperia XA opp, mens Performance-modellen ikke glimrer med sitt nærvær før juni er i ferd med å bli til juli.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det blir altså litt lenge å vente på de nye modellene, og du som vil ha de råeste spesifikasjonene og vanntett telefon må vente lengst. Det er litt synd, for vi hadde sansen for det vi fikk se hos den japanske mobilprodusenten i dag. Sony har forresten fortsatt en stor designavdeling i Lund i Sverige, så selv om Ericsson for lengst er ute av Xperia-dansen har de fortsatt noen nordiske elektroner i kretsene, og det er jo litt morsomt nå som hverken Nokia eller (Sony) Ericsson er navn vi snakker så mye om i sammenhengen lenger.

Fargerike bakgrunnsbilder og en menydesign vi kjenner. I bunn er det Android 6.0.1 som kjører.
Fargerike bakgrunnsbilder og en menydesign vi kjenner. I bunn er det Android 6.0.1 som kjører. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen