SNIKTITT: Sony Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact Slik er Sonys nye råtassmobiler

Sniktitt Sony Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Slik er Sonys nye råtassmobiler

Vi prøvekjører en ny og fargerik generasjon Xperia.

Berlin/Tek.no: I dag hadde Sony sin pressekonferanse her på IFA-messen i Berlin. Produsenten har lagt seg til et heseblesende lanseringstempo, og slipper en ny toppmodell to ganger i året. På dagens lansering dukket det opp to nye telefoner som har fått navnet Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact.

Det er ikke alltid Sony gjør så voldsomt store endringer fra toppmodell til toppmodell. Designmessig er det for eksempel forholdsvis vanskelig å skille de to forrige Xperia Z-generasjonene fra hverandre. Med Xperia Z3 gjør Sony en av sine største designendringer siden den første Xperia Z-modellen for snart to år siden.

Les også: Her er det vi venter på fra årets IFA

Sony Xperia Z3

Størrelse: 146 x 72 x 7,3 mm
Vekt: 152 gram
Skjerm: 5,2 tommer LCD IPS, Triluminos med X-reality, 1920 x 1080 piksler
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 801, Quad Core Krait 400 @ 2,5 GHz, Adreno 330, 3 GB arbeidsminne
Operativsystem: Android 4.4 KitKat
Teknologi: GSM: 850/900/1800/1900 MHz, HSPA/3G: 850/900/1900/2100 MHz, LTE/4G: 850/900/1800/2100/2600, WiFi, Bluetooth, GPS+A-GPS, Glonass
Musikk: Stereo FM-radio med RDS, 24 bit høyoppløst lyd, innebygget støyfjerning ved bruk av Sonys øreplugger (tilbehør), stereohøyttalere
Kamera: 21 megapiksler, 1/2,3" ExmorRS for Mobile, ISO 12 800, 4K-opptak, 120 bilder per sekund "slow motion", Sony G-linse, 2 megapikslers frontkamera (1080p@30 fps), sanntidsstrømming til Youtube
Minne: 16 GB, støtter minnekort
Batteri: 3100 mAh, skal være tilstrekkelig til 48 timer med ti timer aktiv bruk mellom hver lading, «Stamina Mode» kan strekke tiden ytterligere
Pris og tilgjengelighet: 30. september, pris er ventet å ligge på omtrent 5500 kroner.

Xperia Z3 har blitt merkbart tynnere enn sin forgjenger. Telefonen er nå tynnere enn alle de foregående Xperia Z-modellene, inkludert den første som så langt har vært den tynneste av dem. Takket være Sonys nye, og rundere, stil føles telefonen likevel svært god å holde. Det er fortsatt metallrammer rundt telefonen, men på Xperia Z3 avbrytes de av gummiknotter i hjørnene.

Gummiknotter og lyssterk skjerm

Disse knottene kan være med på å bevare skjermen hel om telefonen mistes på noe flatt. Kanskje enda viktigere er det at de skal holde telefonen i penere hold enn om det gikk aluminium hele veien rundt. Gummien er nemlig bittelitt bøyelig, og gjennomfarget. Dermed skal du ikke ende opp med skjemmende skrap og styggedom langs kantene på telefonen om den treffer bakken med et av hjørnene først.

Apropos skjermen. Sony har skrudd opp lysstyrken betraktelig i denne generasjonen sammenliknet med tidligere. Det er høyst synlig innendørs, men den største fordelen av dette er utendørs, i kraftig sollys. Det er fortsatt en full-HD-skjerm Sony bruker i denne telefonen. Bedre lesbarhet utendørs virker uansett som en riktig prioritering sammenliknet med enda høyere oppløsning.

Skulle du miste telefonen i vann, eller søle på den, er det betryggende å vite at Sony stadig satser på vanntette telefoner, og at også Xperia Z3 skal tåle nedsenking i vann uten problemer.

Svart og kobberfarget Xperia Z2 sett fra siden.
Svart og kobberfarget Xperia Z3 sett fra siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Fire forskjellige farger

Sony har endret ganske mye på designen mellom Xperia Z2 (nederst) og Xperia Z3.
Sony har endret ganske mye på designen mellom Xperia Z2 (nederst) og Xperia Z3.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Sony trekker skjermen stadig lenger ut mot kantene av telefonen.
Sony trekker skjermen stadig lenger ut mot kantene av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De nye Sony-mobilene kommer i en rekke forskjellige farger.
De nye Sony-mobilene kommer i en rekke forskjellige farger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Denne gangen kommer modellen i to nye farger. Den ene er kobber og den andre er en slags lys grønn metallisk variant. Begge de to skiller seg ganske tydelig fra mye av det som er på markedet i dag. I tillegg kommer Xperia Z3 i de obligatoriske hvite og svarte variantene som stort sett har vært tilgjengelig siden serien ble lansert.

I forrige utgave la Sony for første gang inn stereohøyttalere i toppmodellen sin. Selv om det ikke er like tydelig synlig i Xperia Z3 har telefonen fortsatt stereolyd. Den støtter også tilbehørene som ble lansert til Xperia Z2, som inkluderer en ekstern stereomikrofon og rimelige støykansellerende hodetelefoner.

Skal vare ekstra lenge

Batteriet i nye Xperia Z3 har faktisk krympet bittelitt. Det er nå 3100 mAh mot Xperia Z2s 3200 mAh. Likevel skal batteritiden ha økt kraftig, og det uten strømsparing aktivert. Den viktigste faktoren i dette er en skjerm med innebygget minne, slik mange av Microsofts Lumia-modeller har for å vise klokken og andre ting mens telefonen er i dvalemodus.

I Xperia Z3 brukes dette minnet til å lagre alt som er på skjermen mellom hver gang innholdet endrer seg. Resultatet er at grafikkdelen av telefonen kan skrus helt av mellom slagene. Vi undret oss litt om dette kunne påvirke responsen. Det fikk vi kjapt avkreftet da vi fikk prøve telefonen. Selv med tidlig programvare reagerte den lynraskt på alt vi forsøkte å gjøre med den.

Ifølge Sony skal Xperia Z3 holde i to døgn, med et snitt på fem timers aktiv bruk hver dag. Det betyr ti timer med internett, e-post, spilling og andre apper, i tillegg til 38 timer i hvilemodus. Dersom det viser seg å holde er det en batteritid helt i toppklasse.

Kan strømme video til Youtube

Sony holder seg fortsatt med en forholdsvis begrenset mengde programvare i menyene, sammenliknet med andre produsenter. De gjør imidlertid endringer i en del av programvaren på telefonen, og for en del funksjonalitet har de helt egne apper med egen funksjonalitet. Ett av disse stedene er fotoapplikasjonen.

Den har fra før hatt en rekke spennende funksjoner. Nytt i programvaren som slippes med Xperia Z3 er muligheten til å strømme video direkte til Youtube, en funksjon som ikke er å finne i vanlig Android, eller i Youtube-applikasjonen, fra før.

Bli med videre til neste side for å lese om Xperia Z3 Compact
og for å se en videodemonstrasjon
  »

Xperia Z3 Compact

Sammen med Xperia Z3 kommer det også en helt ny kompaktutgave av toppmodellen. Frem til nå har Xperia Z1 Compact vært den krympede toppmodellen fra Sony, mens den store Xperia Z2-modellen har fått regjere alene i toppen av Sonys utvalg.

Det betyr at vi møter på en av de viktigste endringene fra Z1 til Z2-generasjonen på nytt. I dette skiftet sløyfet nemlig Sony plastdekket de pleide å ha oppå skjermene sine. Tidligere Xperia-modeller hadde ripefritt glass, men plastfolien oppå ble fort stygg, og måtte skiftes med jevne mellomrom for at skjermen skulle se fin ut.

Sony Xperia Z3 Compact

Størrelse: 127 x 64,9 x 8,6 mm
Vekt: 129 gram
Skjerm: 4,6 tommer LCD IPS, Triluminos med X-reality, 1280 x 720 piksler
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 801, Quad Core Krait 400 @ 2,5 GHz, Adreno 330, 2 GB arbeidsminne
Operativsystem: Android 4.4 KitKat
Teknologi: GSM: 850/900/1800/1900 MHz, HSPA/3G: 850/900/1900/2100 MHz, LTE/4G: 850/900/1800/2100/2600, WiFi, Bluetooth, GPS+A-GPS, Glonass
Musikk: Stereo FM-radio med RDS, 24 bit høyoppløst lyd, innebygget støyfjerning ved bruk av Sonys øreplugger (tilbehør), stereohøyttalere
Kamera: 21 megapiksler, 1/2,3" ExmorRS for Mobile, ISO 12 800, 4K-opptak, 120 bilder per sekund "slow motion", Sony G-linse, 2 megapikslers frontkamera (1080p@30 fps), sanntidsstrømming til Youtube
Minne: 16 GB, støtter minnekort
Batteri: 3100 mAh, skal være tilstrekkelig til 48 timer med ti timer aktiv bruk mellom hver lading, «Stamina Mode» kan strekke tiden ytterligere
Pris og tilgjengelighet: 30. september, pris er ventet å ligge på omtrent 4300 kroner.
I Sony Xperia Z3 Compact har skjermen økt fra 4,3 til 4,6 tommer. Samtidig har selve mobilen blitt mindre.
I Sony Xperia Z3 Compact har skjermen økt fra 4,3 til 4,6 tommer. Samtidig har selve mobilen blitt mindre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Xperia Z3 Compact har ikke denne plastfolien, og blir dermed langt enklere å holde fin over tid.

Større skjerm, mindre telefon

Ved siden av dette har Sony klart å gjøre skjermen større, samtidig som selve telefonen har blitt mindre. De har også her skrudd ned tykkelsen sammenliknet med den forrige modellen, slik at den føles enda litt mer kompakt i hånden enn forgjengeren.

Det Sony tar med seg fra forrige runde, er at de kjører nesten like spesifikasjoner på de to telefonene. Compact-modellen kjører fortsatt en skjerm med 720p-oppløsning fremfor full-HD-skjermen i den store utgaven, og den har også noe mindre batteri. Ellers er de to modellene like, og nedgangen i spesifikasjoner virker fornuftig for et produkt som er fysisk mindre i størrelse. Behovet for økt pikseltetthet er naturligvis større i en relativt mye større skjerm.

En ting som er spesielt med Xperia Z3 Compact er at den utenpå aluminiumsrammen har en gjennomsiktig plaststripe som går hele veien rundt telefonen. Stripen gjør den god å holde, og vi regner med at den akkurat som plasthjørnene på den store utgavene kan hjelpe å overleve ved knall og fall.

Dommen

Sonys to nye telefoner har fått den største ansiktsløftningen vi har sett siden Sony begynte å lansere Xperia Z-modeller. Både Xperia Z3 og Xperia Z3 Compact tar med seg litt av det gamle, men er enkle å skille fra foregående modeller. Vi liker dessuten at Sony eksperimenterer mer og mer med farger. Hvitt og sort er fint, men hvitt er ikke lenger en ny og spennende farge for slike enheter.

Begge telefonene vekker en enorm må-ha-følelse allerede ved første møte. Det skyldes den nye designen, og at begge telefonene har nok endringer til å fremstå som nye. Den endelige dommen får vi ikke før vi har fått testet dem. Med tanke på at Sony har spilt så å si alle kortene sine riktig den siste tiden, er det lov å mistenke at førsteinntrykket er riktig.

Her kan du se en videodemonstrasjon av de nye toppmodellene – og smartklokken:  

Følg med på alle sakene som kommer fra IFA »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen