Sniktitt Sony Xperia Z2

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Dette er en skikkelig kruttønne av en mobil

Sonys nye er enda heftigere, og fortsatt like vanntett.

Sony Xperia Z2

Størrelse:
Vekt: 148 gram
Skjerm: 5,2 tommer LCD IPS, Triluminos med X-reality, 1920 x 1080 piksler
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 801, Quad Core Krait 400 @ 2,3 GHz, Adreno 330, 3 GB arbeidsminne
Operativsystem: Android 4.4 KitKat
Teknologi: GSM: 850/900/1800/1900 MHz, HSPA/3G: 850/900/1900/2100 MHz, LTE/4G: 850/900/1800/2100/2600, WiFi, Bluetooth, GPS+A-GPS, Glonass
FM-radio: Stereo FM-radio med RDS
Kamera: 21 megapiksler, 1/2,3" ExmorRS for Mobile, 4K-opptak, 120 bilder per sekund "slow motion", Sony G-linse, 2 megapikslers frontkamera (1080p@30 fps)
Minne: 16 GB, støtter minnekort
Batteri: 3200 mAh
Pris og tilgjengelighet: April. Pris er ventet å ligge i underkant av 6000 kroner.
Sony Xperia Z1 til venstre. Nykommeren, Xperia Z2, til venstre.
Sony Xperia Z1 til venstre. Nykommeren, Xperia Z2, til venstre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Hardware.no / Barcelona: Sony har hatt en helt enorm opptur siste halvannet år. Selskapet har gått fra å treffe med produkter av og til, til å slå inn den ene innertieren etter den andre. Derfor er det ekstra spennende når selskapet nå skal følge opp den mest spennende telefonen så langt, Xperia Z1.

Oppfølgeren heter, ikke uventet, Xperia Z2. Telefonen likner veldig på sin forgjenger, iallfall på noen områder. Likevel er det ikke småtterier Sony har rukket å gjøre, siden Xperia Z1 kom i fjor høst.

Endelig er skjermplasten vekk

Vi kan begynne med ett av de få virkelige irritasjonsmomentene Sony har måttet leve med også siden oppturen begynte. Skjermplasten er endelig vekke. Nå er det Gorilla Glass helt i toppen, og ikke en skjermbeskytter i plast, som nødvendigvis må byttes underveis.

Selskapet har også gjort litt med skjermen her. Det er en 5,2 tommer stor skjerm som pryder den nye telefonen. Skjermen har endelig fått den samme nanoteknologien som pryder Sonys TV-skjermer. Dermed skal den ha ekstra hvitt baklys, og enda mer korrekte farger.

Panelet over belysningen er dessuten byttet til en IPS-variant.

Førsteinntrykket er at dette er den beste Sony-skjermen noen gang, og en av de aller beste mobilskjermene vi har sett.

Forbedret kamera

Også på kamerafronten er det gjort en stor oppdatering her. Det skal dog sies at brikken er den samme som vi kjenner fra dagens Xperia Z1. Oppdateringen handler om kraftigere maskinvare rundt, og ny programvare.

Her har det nemlig kommet til superhøyoppløst opptak i såkalt 4K-oppløsning. Skjermen er fortsatt "bare" full-HD, men en artig funksjon som kommer med de høyoppløste opptakene, er muligheten til å zoome inn i video mens den spilles.

Siste utgave MHL-tilkobling er bygget inn i USB-kontakten på telefonen. Det betyr at hvis du har en TV med høy nok oppløsning, og ny nok HDMI-tilkobling, kan du spille av 4K-opptakene dine i full oppløsning rett fra telefonen.

Hva er dette?!
Hva er dette?!Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Stereomikrofoner kan kjøpes som tilbehør. Dette skal gjøre Xperia Z2 til en super lydopptaker, og gi svært god lyd under videoopptak.
Stereomikrofoner kan kjøpes som tilbehør. Dette skal gjøre Xperia Z2 til en super lydopptaker, og gi svært god lyd under videoopptak.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kjøp "proffmikrofon" attåt

Sony har stadig ikke optisk stabilisert kamera. Men de har en digital stabilisering som fungerer meget bra under videoopptak. Vi veivet litt rundt med telefonen, og den gjorde sitt beste for å kompensere. Det ble synlig roligere bilder enn vi hadde forventet. Også med kameraet satt til 4K-opptak.

Et spenstig tilbehør Sony lanserer denne gangen, er en skikkelig stereomikrofon til å montere oppå Xperia Z2.

Dette lille tillegget er kun to mikrofoner, av samme typen som du finner på avanserte opptakere, og videokamera. Mikrofonene er satt i "kryss", for å gi god stereoeffekt, og plassert på en plate, med en minijack-plugg under.

Prisen er foreløpig ikke kjent, men mest sannsynlig er det snakk om relativt få hundrelapper. Skal du ha en løs opptaker med samme typen mikrofoner, kan du ende opp med å betale ganske mange penger.

Les også: Test av Xperia Z1 Compact

Xperia Z2 har stereohøyttalere over og under skjermen. De spiller høyt og klart.
Xperia Z2 har stereohøyttalere over og under skjermen. De spiller høyt og klart.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Kamerasensoren er den samme, men programvaren er ny.
Kamerasensoren er den samme, men programvaren er ny.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Frontmonterte stereohøyttalere

Lyden har fått enda mer oppmerksomhet i Xperia Z2. Her har selskapet nemlig lagt inn relativt kraftige stereohøyttalere i telefonen. De spilte ganske høyt, men vi vet ikke helt om de er bedre enn BoomSound-høyttalerne i HTC One. Det er en ting vi håper å få sett nærmere på under testen.

Til tross for at Xperia Z1 har større skjerm, oppleves ikke telefonen som nevneverdig større enn dagens Z1. Den har blitt bittelitt lenger, men kompenserer ved å ha blitt både smalere, og tynnere.

Det er Sonys sedvanlige solide byggekvalitet som gjelder her. Aluminiumsramme rundt glass kjennes som regel tillitvekkende.

Kraftig innmat

Vi vet vi har med et spennende produkt å gjøre, når de rene spesifikasjonene hører hjemme helt til sist. Det er likevel ikke sparsomt med krefter i Xperia Z1. Den er den så langt første telefonen som lanseres med en ny Qualcomm-brikke, kjent som Snapdragon 801.

Dette er ikke Snapdragon 805-brikken, som er ventet å komme noe lenger ut på året, men heller en oppgradert versjon av dagens Snapdragon 800-brikke. Raskere grafikk skal være en viktig del av denne. Vi har ikke spesifikasjonene for denne brikken helt ennå.

Det kommer neppe som noen overraskelse at menyene i Xperia Z2 er lynraske.

Støykansellering med enkle plugger

Ellers har den 3 gigabyte arbeidsminne, Android 4.4 KitKat, og et stort batteri på 3200 mAh. I forrige toppmodell var batteriet på 3000 mAh. En forholdsvis grei økning i kapasitet, ettersom skjermen ikke er så veldig mye større.

En annen morsom funksjon som er verdt å nevne, er støykanselleringen Xperia Z2 er i stand til å gjøre. Kjøper du et rimelig sett Sony-øreplugger til å koble til, er disse utstyrt med mikrofoner på hver side, rett ved ørene. Lyden fraktes ned til telefonen, som sender ut motfaselyd i selve proppene.

Dette er altså det samme som store hodetelefonprodusenter gjør i noen av sine dyrere modeller. Her skal du slippe langt rimeligere unna – iallfall hvis du ser på hodetelefonene isolert sett.

En skikkelig kruttønne

Sony Xperia Z2 skal være i handelen i april, og ha en prislapp på i underkant av 6000 kroner. Dermed vil den legge seg i omtrent det samme premiumsegmentet som dagens Xperia Z1 okkuperte ved lansering, og forgjengeren før det igjen.

Noen billig telefon blir altså ikke dette, men så er det også snakk om en skikkelig kruttønne av en mobil.

Registrer deg i prisguiden, så får du prisvarsel med en gang de første prisene på Xperia Z2 er klare.

Det vil bli lansert en serie nye mobiler og nettbrett i dag:
Dette er toppmodellene vi tror kommer »

Testbilder: Sony Xperia Z2

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Sony Xperia Z2   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen