SNIKTITT: Sony Vaio Tap 11 Syltynn lettvekter

Sniktitt Sony Vaio Tap 11

(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Syltynn lettvekter

Med Vaio Tap 11 har Sony kommet med en meget spennende hybrid.

Hardware.no/Berlin: Det er ikke noe nytt at smarttelefoner og nettbrett spiser av markedsandelene til mer normale datamaskiner. Trenden er rimelig klar, interessen for bærbare datamaskiner er sykende. Som en stor produsent av bærbare datamaskiner prøver Sony seg på et lite stunt, for nettopp å endre dette.

Sony vil at dette skal bli reisekameraten din.
Sony vil at dette skal bli reisekameraten din.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Tap 11 er syltynt og griselekkert.
Tap 11 er syltynt og griselekkert.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Spesifikasjonene.
Spesifikasjonene.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Målet er at Vaio-maskinene skal være like enkel og gunstig i bruk, som et nettbrett eller en smarttelefon. For å komme seg dit har Sony sett for seg fire kjerneegenskaper, nemlig god skjerm, kameraet skal ta gode bilder, lyden skal være overbevisende og designen skal være rett.

Resultatet er flere nye maskiner, og den mest spennende skal vi titte litt mer på nå.

Minner litt om Surface Pro

Tap 11 kan minne mye om Microsoft Surface Pro, i alle fall rent funksjonelt. Her har du et løst nettbrett, og et tilhørende tastatur. Tilsammen blir det en komplett datamaskin. Maskinen er imponerende tynn, faktisk er den bare 9,9 millimeter tykk.

Tastaturet sitter fast til nettbrettet ved hjelp av magneter. Når tastaturet er på plass fungerer det som en beskyttelse for skjermen, og i samme slengen blir tastaturet ladet. Tastaturet har nemlig et innebygget batteri, slik at det kan kommunisere trådløst med resten av maskinen. Tastaturet er i full størrelse, og har innebygget pekeflate.

Så snart tastaturet nærmer seg datamaskinen trekkes det på plass, og nærmest smeller på plass i riktig stilling. Tastaturet føles godt å skrive på, selv om vandringen på knappene er veldig liten. Det føles uten tvil ganske uvant i starten, men slike ting er som regel noe man venner seg til over tid.

Hold godt fast, magnetene er ikke veldig sterke.
Hold godt fast, magnetene er ikke veldig sterke.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Selv om tastaturet sitter fast med magneter, så sitter det ikke veldig godt fast. Du bør ha en solid grep om maskinen når du bærer den. Holder du den for eksempel under armen når du går, så må du sørge for et godt grep rundt hele, holder du bare fingrene rundt tastaturbiten sklir selve nettbrettet raskt ned.

Full kontroll med pennen

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Styluspennen fungerer knirkefritt, og gir deg veldig god kontroll. Den er trykksensitiv, slik at den merker hvor hardt du presser ned. Dermed kan du bruke penselverktøy, som gir tynne og brede striper, alt etter hvor hardt du skriver.

Skjermen kommer fra TV-gruppen, dog er den fintunet og justert før den er plassert i Vaio-maskinen. Oppløsningen er på gode 1920 ganger 1080 piksler, altså Full HD.

Tap 11 veier totalt 1200 gram, inkludert tastaturet. Nettbrettet i seg selv holder vekten til 840 gram. Prisen vil i Norge trolig havne på rundt 11 000 kroner, med en SSD på 128 GB og et systemminne på 4 GB. Dersom alt går som planlagt vil Tap 11 komme på markedet i løpet av høsten.

God å holde

Tap 11 er god å holde, uansett hvordan.
Tap 11 er god å holde, uansett hvordan.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Sony har gjort det samme med Tap 11 som for telefonene, nemlig det de omtaler som Omnibalance Design. Dette innebærer at tyngdepunktet i maskinen er sentrert, og ikke plassert ut på noen av sidene. Grunnen til dette er at de aldri helt kan forutse hvordan folk vil bruke maskinen, og ved å sørge for optimalt tyngdepunkt vil folk kunne bruke enheten som de vil, uten at den plutselig blir topp- eller bunntung.

Brettet har runde kanter, og føles aldri ubehagelig å holde. Vekten føles også relativt riktig, selv om det nok blir litt slitsomt å holde den oppe dersom du skal se en hel film. Heldigvis er det også en kickstand på skjermen, slik at du kan sette den fra deg på et skrivebord eller lignende. Kickstanden kan justeres trinnløst, slik at du kan få den vinkelen du vil.

Skjeve bilder blir....
Skjeve bilder blir....
... rette og fine.
... rette og fine.

Sony har også ordnet seg noen nye programmer. Blant disse finner vi Vaio Paper, som er et program for å ta notater. Du kan for eksempel ta notater med den medfølgende styluspennen, og ta bilder med kameraet. Det som er litt artig med kamerabiten er at programvare automatisk merker hvor kantene på motivet er, og vil justere slikt som keystone på direkten. Tar du bilder av tavlen fra siden, så vil altså programvaren rette opp dette, hvorpå du får muligheten til å bruke bildet i notatprogrammet.

TV Sideview gir deg på sin side muligheten til å kommunisere med TV-en, via nettbrettet. Her kan du starte opptak, eller du an sjekke opp ting om filmen direkte på nettbrettet. Skulle du føle for det kan det også brukes som en universalfjernkontroll.

Det finnes mange andre småtasser som fungerer bra. Sjekk ut våre anbefalinger for folk på farten »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen