SNIKTITT: RX100 Mark 2 og RX1R Sony pusser opp RX-familien

Sniktitt RX100 Mark 2 og RX1R

(Bilde: Eivind Hauger/ Akam.no)

Sony pusser opp RX-familien

RX100 Mark 2 og RX1R serveres med overhalte detaljer.

Vi fikk en kryptisk melding i innboksen vår for en god stund siden der vi ble invitert til en hemmelig lansering i Stockholm. Nysgjerrige som vi var takket vi selvfølgelig ja, og torsdag pakket vi snippesken for å dra i østerled.

En av Sonys utsendte med RX100 Mark 2.
En av Sonys utsendte med RX100 Mark 2 i skinnveske.Foto: Eivind Hauger / Akam.no

Lanseringen var det Sony som stod for og kameraene var Sony Cyber-Shot RX100 Mark 2 og Sony Cyber-Shot RX1R.

Kun oppgraderinger?

Sony har hatt forgjengerne på markedet i omtrent ett år. RX-familien ble godt mottatt, selv om noen klaget litt på utforming og manglende funksjoner. Dette virker det som om Sony har tatt til seg og kameraene har fått noen små, men gode oppgraderinger både internt og eksternt.

For å starte med den minste av dem først: Sony Cyber-Shot RX100 Mark 2 er en direkte oppgradering av forgjengeren. Bakbelyst bildebrikke, multifunksjonsko og ny, utvippbar skjerm er de viktigste oppgraderingene fra den første versjonen.

Sony Cyber-shot DSC-RX100MK2 ovenifra.
Sony Cyber-shot DSC-RX100MK2 ovenifra.Foto: Eivind Hauger / Akam.no

Spesielt den bakbelyste brikka er interessant. Den 20,2 megapiksler 1 tommer store CMOS-bildebrikken har fått navnet Exmor R 1.0. På presententasjonen av RX100 Mark 2 påstod Sony at man ville få hele ett stopp mindre støy på høy ISO,  en påstand det blir spennende å se holder vann.

Kameraets kalibrerte ISO-verdier starter på ISO 160 og ender med ISO 12 800.

Objektivet tilsvarer 28 mm - 100 mm i fullformat og har største blender F1.8 på det videste og F4.9 på det lengste. F4.9 kan for mange være litt i minste laget, men om den bakbelyste bildebrikken er så god som Sony påstår burde det ikke være noe problem å kjøre opp ISO-en for å kompensere.

RX100 Mark 2 i friluft.
RX100 Mark 2 i friluft.Foto: Eivind Hauger / Akam.no

En artig og nyttig, funksjon RX100 Mark 2 har fått, er måten man kan bruke funksjonsringen rundt objektivet til å gjøre forskjellige ting. Blant annet kan man hoppe mellom fire fastsatte brennvidder (28 mm, 35 mm, 70 mm eller 100 mm). Man kan også endre blender og mye annet.

Les også: Vi har testet Sony NEX-3N

Kameraets videofunksjon er utvidet til å også kunne gjøre opptak i full-HD i 24p/25p. Dette påstår Sony er for å skape "jevne, kinoaktige opptak".

Fullformat uten lavpassfilter

Sony RX1R er i all ærlighet ikke store forskjellen fra Sony RX1. Det er heller ikke meningen. Ifølge Sonys utsendte skal nemlig disse sameksistere.

Sony Cyber-shot DSC-RX1R.
Sony Cyber-shot DSC-RX1R.Foto: Eivind Hauger / Akam.no

Grunnen til dette er like enkel som den er komplisert. Sony Cyber-shot RX1R kommer nemlig uten lavpassfilter på den 24,3 megapiksler store bildebrikken. Dette er det samme grepet vi har sett på blant annet Nikons D800E. Lavpassfilteret er fjernet for å kunne øke detaljnivået i bildene.

Les også: Vår test av Sony Cyber-shot RX1

Et problem som kan oppstå når man fjerner lavpassfilteret er moiré. Dette er et optisk fenomen som oppstår når to mønstre ligger oppå hverandre. Resultatet er intereferens, som synes i bildet som fargestøy. For å hindre dette har Sony Cyber-shot RX1R blitt optimalisert softwaremessig, men akkurat hvordan dette går til og hva resultatet blir gjenstår å se.

Fronten av RX1R.
Fronten av RX1R.Foto: Sony

Objektivet skal også være det samme 35 mm Carl Zeiss Sonnar T* F2 som man finner på søsterkameraet Sony Cyber-shot RX1.

Kameraet skal være kalibrert for ISO-verdier mellom ISO 100 og ISO 25 600.

Hva er felles?

Begge kameraene bruker den nye multifunksjonsskoen. Denne blitsskoen gjør at man for eksempel kan bruke Sonys egen elektroniske søker på RX100 Mark 2. På RX1R kan man velge mellom elektronisk eller optisk søker. I tillegg kan denne skoen brukes til et vell av forskjellige duppeditter fra Sonys lager.

En benk fanget med RX100 Mark 2.
En benk fanget med RX100 Mark 2.Foto: Eivind Hauger / Akam.no

Sony Cyber-shot RX1R og Sony Cyber-shot RX100 Mark 2 har begge mulighet til å gjøre videoopptak. Noe annet ville sjokkert. Spesielt interessant er det at Sony har oppgradert videodelen til å kunne gjøre full-HD-video i 24p/25p. 

En annen funksjon Sony har slengt seg på er bruk av WiFi og da spesielt Near Field Communication (NFC). Dette er det samme vi skrev om da vi fikk ta på Samsung Galaxy NX tidligere denne måneden. Ved å ha en smarttelefon eller nettbrett som støtter NFC, kan man koble kamera mot smart-enhet og kontrollere kamera med nevnte enhet.

Tilgjengelighet og pris

Så når kommer denne moroa? Sony Cyber-shot RX100 Mark 2 skal man kunne se i butikkene en gang i juli. Veiledende pris er satt til 5 900 kroner.

Cyber-shot RX1R må man dessverre vente litt lenger på. Dette skal komme i august og prisen er satt til drøye 25 000 kroner.

RX1 med masse utstyr.
RX1R med masse utstyr.Foto: Sony

Sony hadde med seg fullt fungerende versjoner av både Cyber-shot RX1R og RX100 Mark 2. Vi har dermed den store glede av å kunne vise frem noen bilder tatt på arrangementet med de forskjellige kameraene. Bildene er JPG-er rett ut av kameraet.

Se bildene på neste side »

Turen til Stockholm ble betalt av Sony.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen