Dette er en liten luring. Den prøver å se ut som den originale Walkmanen fra 1979 - men er i stedet en helt fersk digital musikkspiller fra 2019.
Sniktitt
Dette er en liten luring. Den prøver å se ut som den originale Walkmanen fra 1979 - men er i stedet en helt fersk digital musikkspiller fra 2019. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Vi har prøvd Sonys nye  «kassettspiller»

Feirer bursdag med retro musikkspiller.

Tek.no / Berlin: Det er førti år siden Sony slapp sin første Walkman. Du vet - kassettspilleren som gjorde bærbar lyd til allemannseie fra 1979 og utover.

Nå feirer de de fire tiårene med en ny musikkspiller som ved første øyekast hermer etter originalen. Men likhetene er bare på overflaten, og til du ser litt nærmere etter. Det er nemlig snakk om en jubileumsversjon av selskapets vanlige digitale Walkmanspillere.

Spillerne har i dag Android-menyer og appstøtte. Du kan bruke tjenesten du måtte foretrekke på dem, enten det er Spotify, Tidal eller noe annet.

A100, som Walkman-modellen heter kan enten kjøpes som en helt vanlig spiller, eller altså som jubileumsversjonen. Foreløpig vet vi ikke om den vil bli å få kjøpt i Norden.

Skinndeksel og skjermsparer

Slik ser spilleren ut når du lukker opp retrodekselet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men skulle du få tak i en sånn vil den komme med et eget skinndeksel som hermer etter designen på TPS L2 - den aller første Walkman-spilleren fra 1979. En skjermsparer som kan kjøre på skjermen ser ut som en kassett som spiller, og påskriften endres basert på hva du spiller og lydkvaliteten som er i bruk.

Den lille spilleren veier såvidt over hektoet og har en liten 3,6-tommers skjerm med hd-oppløsning. Det er Android 9 som kjører på den, så den er forholdsvis oppdatert.

Det er mulig å bruke minnekort på den i tillegg til den innebygde lagringsplassen. Sony opplyser i utgangspunktet at den har 16 gigabyte lagringsplass, som synes litt lite for en spiller av denne typen. Du får ikke synkronisert så fryktelig mye tapsløs lyd med den størrelsen.

Høykvalitetslyd er en del av konseptet

Baksiden er tydelig stemplet med jubileumsårgangen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og heftig lyd er i utgangspunktet en stor del av greia. For her kicker det et par kulturforskjeller inn.

Du ser ikke så mange med musikkspillere på gata eller bussen i Norge i dag. Alle har mobiltelefoner. AirPods eller øreklokker fra Bose eller Sony er koblet til. De fleste i vår del av verden lever gladelig med bittelitt svakere kvalitet på lyden og for tilsvarende fordeler på det praktiske. Det er trådløst, og det klarer seg med den ene enheten i lomma.

Men på gata eller på banen i Tokyo er det helt annerledes. Folk går rundt - ofte med dyre kablede hodetelefoner, og de har musikkspillere som stolt bærer logoen HiRes Audio - altså ekstra høy lydkvalitet.

Kvalitet både trådløst og med kabel

Og det er en del av disse brukerne som nok først og fremst omfavner spillere av denne typen her. Listen over støttede filformater er lang som et vondt år, og testenhetene på IFA-messen kjørte Tidal der du får lyd med CD-kvalitet.

Knapperaden er litt annerledes enn på den opprinnelige spilleren. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Både musikkspilleren og Sonys trådløse hodetelefoner støtter den såkalte LDAC-kodeken som kan gi 24-bits lyd over Bluetooth.

I det store og hele er altså dette lyd for deg som prioriterer litt omvendt av folk flest. Du har med deg mobiltelefonen din, men du synes ikke det låter godt nok. Eller kanskje synes du mobilen er for stor for en del sammenhenger - for den lille spilleren på bare 103 gram er knøttete nok til å gå i veldig små lommer.

Forholdsvis dyr

Til rundt 3500 kroner er det imidlertid ikke en fryktelig billig affære. Akkurat hva jubileumspakken med skinndeksel og kassettspillerbakgrunn vil koste er ukjent i skrivende stund. Prisen er i samme nabolag som en del svært gode mellomklassetelefoner - og mange av dem støtter allerede god trådløs lydoverføring som den nevnte LDAC-kodingen eller konkurrenten Apt-X HD.

Navnet Walkman betyr forøvrig ikke noe fornuftig på engelsk. Det nærmeste en fornuftig betydning får det vel på bergensk; gå mann! Altså wow eller jøsses. Og det var kanskje det de japanske utviklerne sa den gangen, da de så hvordan det tok av helt på tampen av 70-tallet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen