SNIKTITT: Sony Cyber-shot HX50 Disse bildene er tatt fra samme sted

Sniktitt Sony Cyber-shot HX50

(Bilde: Sony/Svein Eriksen)

Disse bildene er tatt fra samme sted

Vi har prøvd kompaktkameraet med markedets lengste zoom.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Akam har fått låne en tidlig versjon av Sonys nye Cyber-Shot DSC-HX50V i en ukes tid og det serverer her en sniktitt.

Kameraet vi lånte hadde firmware versjon 1.0 og bildekvaliteten skal være på nivå med produksjonskameraene. Det fulgte ikke programvare, så den har vi ikke fått sett på i denne omgang.

Med og uten GPS

Det finnes to versjoner av denne modellen. Forskjellen ligger i at HX50V har innebygd GPS mens HX50 mangler dette. Artikkelen er basert på erfaringer med HX50V. Begge modeller finnes i Sonys nettbutikk og flere andre nettbutikker har kameraene, men sjekk hvilken modell det dreier seg om hvis GPSen er viktig.

 

 

Sony har flere superzoomkameraer på markedet og disse kan deles inn i to grupper. Modeller som DSC-HX200V og DSC-HX300V er relativt store kameraer med stort grep, innebygd søker, vippbar skjerm og opp til 50x optisk zoom (HX300V).

 

Her vises HX50V (i midten) sammen med Canon Powershot S110 med 5x zoom og Panasonic Lumix DMC-FZ200 med 24x zoom for å illustrere størrelsen.
Her vises HX50V sammen med Canon Powershot S110 med 5x zoom og Panasonic Lumix DMC-FZ200 med 24x zoom (og mye bedre lysstyrke) for å illustrere størrelsen.Foto: Produsentene

Zoomområdet er utvidet med hele 50 prosent, fra 20x til 30x og det er mer enn noe annet kamera i klassen.Den andre gruppen består av modeller som DSC-HX20V og DSC-HX30V og har mer tradisjonelt kompaktkamerautseende, men likevel stort zoomområde. Dette er kameraer i samme klasse som for eksempel Panasonic TZ40 og Canon Powershot SX280 HS. Det er her HX50V passer inn og det har en del nyheter i forhold til forgjengeren HX30V.

Lysstyrken er naturlig nok ikke all verden, men det er uansett imponerende å få 24-720mm ekvivalent optisk zoom inn et kamera som fint går i en jakkelomme.

Nytt er også blitssko som gjør at ekstern blits, Sonys elektroniske søker og annet ekstrautstyr kan benyttes. GPS og WiFi er innebygd.

 

 

Fysisk

HX50V virker forseggjort, med god byggekvalitet og et lite grep med belegg som gir god friksjon. Det er også et lite felt med belegg på baksiden der tommelen kan plasseres.

På baksiden er det skjermen som tar mesteparten av plassen. Knapper og fireveiskontroller er samlet på høyre side. Noen av knappene er små, men det er uunngåelig på et så kompakt kamera. HX50V har kun ett kontrollhjul og det er kombinert med fireveiskontrolleren, noe som er en ganske vanlig løsning, men fiklete i bruk.

Øverst på høyre side er den en liten luke for tilkobling av USB-kabel. Sony bruker en standard Micro USB-kontakt, så det er enkelt å få tak i flere kabler. Det er en ring på fronten av kamerahuset. Den stikker omtrent like langt ut som grepet og er nødvendig for å få plass til objektivet når kameraet er skrudd av. Lameller beskytter objektivet, så det er ikke noe objektivdeksel å passe på.

 

Modusrattet sitter på toppen, men er nesten helt nedfelt og justeres enklest bakfra. Det har tydelige klikkstopp, så det er liten fare for å endre modus uten å gå inn for det. HX50V har et ekstra ratt og det brukes for eksponeringskompensasjon. Det virker også solid og er med på å heve inntrykket litt i forhold til mange andre modeller i denne klassen. Det eneste HX50V «mangler» er at ringen rundt objektivet også kunne fungert som et kontrollhjul, slik som på Sony RX100 (og enkelte andre kameraer), men noe skal vel Sony spare til neste modell.

Stativfestet er i metall, men ikke sentrert og det er plassert rett ved batteriluken, så den er sperret med hurtigkoblingsplate på kameraet. HX50V kan forøvrig både lades og tømmes for bilder via USB-porten. På undersiden er også HDMI-kontakten. RX100 hadde en tilsvarende plassering, men der var det i hvert fall et deksel for beskyttelse.

Akam har ikke testet så mange kameraer i denne klassen på en stund, men HX50V veier litt mer enn det to år gamle Panasonic TZ20 som har 16x zoom og GPS, men ikke WiFi. Sammenlignet med superzoomkameraer med innebygd søker, som Canon SX50 HS og Panasonic FZ200, er vekten under halvparten.

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen