SNIKTITT: Sony Cyber-shot DSC-RX10 Sonys nye kompakt er av det tykke slaget

Sniktitt Sony Cyber-shot DSC-RX10

(Bilde: Sony)

Sonys nye kompakt er av det tykke slaget

Men f/2.8 gjennom hele zoomområdet gjør opp for vekten.

Den store Sony-lanseringen for en stund siden var i høy grad preget av en ting: Sony Alpha 7 og Alpha 7r. Det var dog ikke det eneste som ble presentert. Sony hadde ett produkt til i ermet, og det var Sony Cyber-shot DSC-RX10.

Les også: Se sniktitten vår av Sony Alpha 7.

Sony Cyber-shot DSC-RX10.
Sony Cyber-shot DSC-RX10. Foto: Sony

Litt teknisk

Det er gjerne under panseret man finner det mest spennende, og det er det hos RX10 også. Fotoapparatet har fått samme bakbelyste Exmor R CMOS-bildebrikke som RX100 Mark II. Brikken er på 20,2 megapiksler, og skal jobbe sammen med den nye BIONZ X-bildeprosessoren. Det er dermed en form for cross-over vi ser her, der bildebrikken er fra kompaktkameraet og prosessoren er fra det nye Sony Alpha 7.

Apparatets kalibrerte ISO-verdier går fra ISO 125 til 12 800. Om du trenger enda lavere ISO-verdier kan du utvide det til ISO 80 og ISO 100. Setter du kameraet i auto-ISO kan du til og med bruke ISO-verdier helt opp til ISO 25 600. Dette er dog i stillbildemodus. Bruker du videomodusen kan du kun bruke mellom ISO 125 og ISO 6400 kalibrert, eller ekspandere helt opp til ISO 12 800.

Foto: Sony

Sony Cyber-shot DSC RX10s mest fremtrende egenskap er objektivet. Det er et 24 - 200 mm objektiv (omregnet til fullformat) med fast blender f/2.8 gjennom hele zoomområdet. Nærfokusgrensen er på minimale tre centimeter.

For å hindre at du får uskarpe bilder på grunn av bevegelse, er kameraet utstyrt med Sonys egen bildestabilisator; Optical SteadyShot.

Ingen sylfide

Akkurat hva RX10 er framstår litt vanskelig å fatte. Joda, vi skjønner at det er et fotoapparat, det er ikke der vi har problemer.

Det er heller hvordan Sony har funnet ut at akkurat denne klumpen av et kamera skal være det neste tilskuddet i RX-familien vi ikke helt skjønner. Forstå oss rett; det er på papiret et bra kamera, men det ser litt rart ut.

Sony RX1r, RX1 og RX100 Mark II er alle kjennetegnet ved at de kan gå under det man i klesverden ville kalle for "slim-fit". Ok, RX1 og RX1r er kanskje ikke helt slanke, men de er fortsatt rimelig små til fullformat å være.

Det er derfor vi har litt problemer med å se hva denne mastodonten av et kamera kan tilføre akkurat denne produktserien.

Men i praktisk bruk da?

RX10 er bokstavelig talt en stor greie. Det føles rett og slett massivt i hendene. Det må det også være om det skal være balanse mellom objektiv og kropp. Apparatet er 129,0 x 88.1 x 102,2 mm stort, og veier hele 813 gram med minnekort og reim. Med andre ord: Det er mye å hengende over skulderen over lengre tid.

Når det er sagt så glemmer man det når man tar kameraet opp til ansiktet. Søkeren er en fryd å bruke, og kameraet føles ikke tungt ut i bruk. Det er nemlig en viktig del av opplevelsen. Føles det for tungt orker man ikke bruke det, og det har Sony unngått her.

Sony RX10 skal være et reisekamera, men er det litt tungt?
Sony RX10 skal være et reisekamera, men er det litt tungt? Foto: Sony

Huset har en hel del spennende funksjoner. Blant annet har det et funksjonshjul der man kan velge mellom forskjellige opptaksmodi. Det har også et eget hjul for eksponeringskompensasjon. Dette ligger veldig enkelt rett ved utløserknappen, og hadde på det eksemplaret vi testet, en helt riktig motstand. Du kan ikke vri på det enkelt, men det er heller ikke for vanskelig.

For å gi deg bedre oversikt over innstillingene har Sony valgt å legge på et informasjonsvindu ved siden av søkeren. Dette er i tillegg til å gi litt informasjon, også med på å høyne inntrykket som et entusiastkamera.

Baksiden av Sony RX10.
Baksiden av Sony RX10. Foto: Sony

Velfungerende skjerm

Er du kjent med kontrollene på RX100 Mark II eller RX1 så vil ikke RX10-kontrollene gi deg store overraskelser. Ved siden av skjermen finner man både Fn-knapp og hjul for å styre menyene.

Videoknappen er plassert ved siden av søkeren, en plassering som kunne vært litt kronglete hadde det ikke vært for at knappen er gigantisk.

Selv om Sony Cyber-shot RX10 har en søker så er det ikke alltid man har lyst til å bruke den. Undertegnede er stor fan av søker, og det gjelder denne også, men med dette kameraet kunne jeg like gjerne bruke skjermen og live-view. Grunnen til det er fordi skjermen rett og slett er veldig bra.

Skjermen kan, som på A7, RX100 Mark II og andre nye fotoapparater fra Sony, vris utover. Kombiner dette med at den er stor, lyssterk og høyoppløst så har du en vinner. Spesielt er dette effektivt når du skal ta makrobilder av noe ved bakken. Da kan du vippe skjermen utover, og bruke den til å komponere bildet ditt.

Mye optikk

Objektivet på RX10 er noe for seg selv. Carl Zeiss har her komponert en bukett med spennende glass som skal gi høy detaljgjengivelse og skarpe bilder. Vi har dessverre ingen bilder å vise fram fra dette kameraet, siden vi bare fikk låne det litt.

Legg merke til at brennvidden står på objektivet.
Legg merke til at brennvidden står på objektivet. Foto: Sony

Interessant nok har Sony lagt en manuell blenderring på objektivet. Det betyr at man kan endre blender uten å gå inn i menyer.

Vi syns det er en spennende løsning på en type kamera man ikke forventer sånt. Det som ikke er veldig spennende er zoomløsningen.

Den føles litt vel lang noen ganger. Man må vri og vri på zoomringen for å komme dit man vil. Sony har tydelig tenkt på at man i all hovedsak skal bruke zoombryteren ved utløserknappen, kontra ringen.

Ny autofokusmotor

Det som derimot er veldig greit er at zoomringen kan brukes som en manuell fokusring. Ved å vri over fokusbryteren på fronten av kameraet kan man velge mellom kontinuerlig autofokus, vanlig autofokus, manuell fokus og direkte manuell fokus.

Setter du bryteren på manuell- eller direkte manuell fokus kan du enkelt fokusere som på objektiver på et systemkamera.

Autofokusen virket veldig presis. Det er også noe av det Sony skryter av med RX10. I følge Sony selv skal deres nye "Direct-drive SSM" gi en "rask og responsiv" autofokus.

Dette virker det som de har klart. RX10s ansiktsgjenkjenning er en funksjon som fungerer meget godt. Selv om folk hadde ansiktet skrått vekk fra kameraet hadde det ingen problemer med å kjenne igjen motivet som et ansikt og treffe med fokusen.

Les også: Lyst på Sonys lille fullformatkamera? Bli med i konkurransen vår

Men hallo, liker dere det?

Selv om Sony Cyber-shot RX10 veier en del og kan virke litt klumpete så liker vi det godt. Vi hadde ikke anledning til å teste det inngående, men de 30-40 minuttene vi fikk med det ga oss et godt inntrykk. Flere av de vi snakket med hadde også et godt inntrykk.

Siden av Sony RX10.
Siden av Sony RX10. Foto: Sony

Spørsmålet vi stiller oss er om dette er et riktig valg av Sony. Noe av det vi har likt med RX-serien er at det har vært så kompakt. Her kommer Sony med et veldig stort kamera, som riktignok har en god bildebrikke, men vi er redd for at størrelsen kan virke avskrekkende på folk.

Sony Cyber-shot DSC-RX10 vil være i salg i slutten av november, og har fått en veiledende utsalgspris på 9.900 kroner.

For mer teknisk informasjon, se Sonys egne sider (ekstern lenke).

Les også: Sniktitten av Sony a7 og a7r.

http://www.akam.no/artikler/konkurranse-har-du-lyst-pa-sonys-lille-fullformatkamera/153506

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen