Legg merke til at menylinjen øverst er skjult i El Capitan, Apples kommende operativsystem for Mac.
Sniktitt
Legg merke til at menylinjen øverst er skjult i El Capitan, Apples kommende operativsystem for Mac. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Slik blir Macen din med nye OS X «El Capitan»

Du får nye funksjoner og bedre ytelse enn Yosemite noen gang har gitt deg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Under gårsdagens utviklerkonferanse annonserte Apple sitt nyeste operativsystem OS X El Capitan for MacBook, Mac Mini, iMac og Mac Pro. El Capitan blir tilgjengelig for alle som en gratis oppdatering i løpet av høsten, men det betyr ikke at vi ikke allerede har prøvekjørt ferskingen på kontorets MacBook. En tidlig utgave av El Capitan er nemlig tilgjengelig for utviklere nå, og etter noen timer ved kontrollspakene oppsummerer vi med følgende:

Vi ser allerede antydninger til at El Capitan kan bli det Mountain Lion ble for Lion. En oppdatering som ikke bare fokuserte på flere funksjoner, men hvor nye underliggende teknologier sørget for bedre app-respons, stabilitet, lengre batteritid og forlenget levetid for eldre maskiner. 

For å gå litt mer i dybden tar vi herfra for oss hovedfunksjonene som så langt er tilgjengelig i utviklerversjonen av El Capitan.

Skjul menylinjen

I Windows har du lenge kunnet velge å skjule oppgavelinjen, og i OSX kan du den dag i dag skjule Docken når du ikke bruker den. I El Capitan tar Apple nok et steg i riktig retning for dem som liker å holde skrivebordet klinisk fritt for distraksjoner og utnytte den begrensede plassen til sitt fulle. Et eget valg lar deg nå nemlig  skjule den avlange hvite eller mørke menylinjen som i all tid har ligget i toppen av skjermen og gitt raskt tilgang til menyer og valg for det aktive programmet.

Det første som slår oss når vi skjuler menylinjen, og den med en elegant animasjon trekker seg tilbake opp i skjermrammen, er hvor nakent skrivebordet vårt kjennes. Det føles virkelig som om noe mangler på skrivebordet vårt, og etter mange år som fast inventar vil det nok ta mange litt tid å vende seg til at den bare er der når du søker etter den med pekeren. Umiddelbart liker vi ikke helt skjul-funksjonen så godt ettersom vi faktisk bruker valgene den gir enkel tilgang til både titt og ofte – og det tar fort et sekund eller to ekstra for menylinjen å sprette frem og finne valgene vi er ute etter uten noe visuellt spor å gå etter før den manifesterer seg. Om ikke annet er introduksjonen av skjult menylinje enda et insentiv for å lære seg flere tastesnarveier i OS X. 

Det at Apple introduserer muligheten til å utnytte hele skjermen ved å skjule menylinjen (og docken) er spesielt godt nytt for de som liker å jobbe i maksimerte vinduer med minst mulig distraksjoner. Apple slapp for en måneds tid siden sin nyeste MacBook, og med en mindre skjerm på bare 12 tommer kan de ekstra punktene som frigjøres kanskje utgjøre den lille forskjellen for mange. Om du allerede har nok boltreplass tror vi du likevel vil velge å beholde menylinjen fremme for raskere tilgang.

Finn musepekeren

Et element som ikke skal gjemme seg, men som vi ofte mistenker at gjør nettop det bare på skøy, er musepekeren. I El Capitan innføres en ny og veldig hendig bevegelse for å finne igjen den lille pila i mylderet av vinduer og tekst på stadig større, flere og mer høyoppløste skjermer. Bare beveg en finger raskt rundt på pekeplaten og musepekeren avslører hvor den er ved å vokse til en gigantpeker et sekund eller to.

Elegant skrivebordsløsning

Virtuelle skrivebord har blitt lettere å administrere. Bare dra et program fra det ene til det andre.
Virtuelle skrivebord har blitt lettere å administrere. Bare dra et program fra det ene til det andre.

I Windows 10 satser Microsoft for fullt på virtuelle skrivebord. Kanskje for å møte den tiltakende konkurransen skjenker også Apple sine skrivebord litt kjærlighet i El Capitan. Det har nemlig blitt langt raskere å bytte mellom alle dine virtuelle skrivebord samt sende programmer og vinduer mellom hver av dem.

Ved å ta tak i et program eller vindu og dra det til toppen av skjermen dukker oversikten over alle de virtuelle skrivebordene dine frem og du trenger bare å slippe programmet der du vil ha det. Enkelt, oversiktlig og raskt. Du får også opp en oversikt over programmene du har liggende på hvert skrivebord med mulighet for å skyfle dem dit du vil ha dem.

Avslør bråkmakeren

Nettleseren Safari er nok det aller mest brukte programmet på mange Mac-maskiner. Safari har denne gang fått to veldig kjekke ekstrafunksjoner hvorav spesielt en av dem er svært etterlengtet. Endelig kan du nemlig se hvilken av de titalls fanene dine som er ansvarlig for å spille av lyd. Et høyttalersymbol i adresselinjen eller i den enkelte fanen gjør det enkelt å dempe spetakkelet uten å måtte lete gjennom alle fanene etter synderen. Du kan også dempe alle lyder om du har flere sider oppe som spiller.

Du kan se i fanen hvilke sider som spiller av lyd og dempe støyen med et klikk på høyttalersymbolet.
Du kan se i fanen hvilke sider som spiller av lyd og dempe støyen med et klikk på høyttalersymbolet.
Fest faner du bruker mye eller som er relevante for deg i perioder til fanelinjen. Da lastes de inn hver gang du starter Safari.
Fest faner du bruker mye eller som er relevante for deg i perioder til fanelinjen. Da lastes de inn hver gang du starter Safari.

Den andre store nyheten i Safari er muligheten til å feste mye brukte eller aktuelle nettsider som klistrede faner i fanelinjen. Mange lurer kanskje på hvordan dette skiller seg fra bokmerker, og forskjellen er selvsagt den at sider du har festet til fanelinjen automatisk laster inn sideinnholdet før du velger å besøke dem, ikke etter, som bokmerker gjør. 

Bedre notatapp

Notat-appen har fått en skikkelig overhaling i OS X El Capitan.
Notat-appen har fått en skikkelig overhaling i OS X El Capitan.

Den applikasjonen som har fått den største overhalingen, bade visuelt og funksjonsmessig er uten tvil notatappen. Ofte overser programvaregigantene disse små kjekke og enkle – men ofte mye brukte – basisprogrammene for å fokusere på andre nyvinninger.

Dette er nok mye av grunnen til at App Store bugner over av notatapper som alle lover å gjøre en bedre jobb enn Apples innebygde når du skal på butikken for å kjøpe mat eller huske litt småtteri fra dag til dag. 

I El Capitan får imidlertid Notater støtte for en håndfull formateringsvalg som utvider bruksområdet dens kraftig. Du kan enkelt legge til såkalte avhukingsbokser, du kan legge inn bilder rett fra Bilder-appen og forhåndsvise informasjon fra internettsider du lenker til eller vise lokasjoner fra Kart-appen. Videre kan notatet ditt formateres med overskrifter, mellomoverskrifter og brødtekst, i tillegg til at du kan utheve eller understreke viktig informasjon og lage ulike punktlister.

Med de nye endringene kan Notater-appen for mange være tilstrekkelig til at de slipper å jakte på noe bedre i Appstore-junglen, og der appen tidligere hadde tendenser til å bli en uoversiktlig kilometerlang liste av handlelapper og notater om hvem som skylder hvem for middagen, kan du nå enkelt sortere notatene dine i egne mapper og selvsagt søke blant dem.

Neste side tar for seg den bedre ytelsen og alle feilene vi har kommet ut for så langt »

Gå til side

Apple MacBook 12 Core M 1.1GHz 8GB 256GB (Early 2015)

Apple MacBook Pro 13 i5 2.7GHz 8GB 128GB (Early 2015)

Apple iMac 27 i5 3.2GHz 8GB (ME088H/A)

Apple MacBook 12 Core M 1.1GHz 8GB 256GB (Early 2015)

Apple MacBook Pro 13 i5 2.7GHz 8GB 128GB (Early 2015)

Apple iMac 27 i5 3.2GHz 8GB (ME088H/A)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen