SNIKTITT: Så bra fungerer Apple-appen på Samsungs TV-er
Sniktitt
(Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

Så bra fungerer Apple-appen på Samsungs TV-er

Én grunn mindre til å kjøpe Apple TV.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det var i januar i år at Apple og Samsung overrasket oss alle ved å annonsere et TV-samarbeid. Årets nye Samsung-TV-er skal nemlig komme med en Apple TV-app innebygd, samt støtte for Airplay 2.

Det er flere TV-produsenter som vil støtte Airplay 2 i år, blant annet LG og Sony, men at Apple i tillegg skulle lage en egen Apple TV-app til Samsungs Tizen-operativsystem var det nok ikke mange som hadde sett for seg. 

Denne uken, nærmere bestemt den 14. mai, åpnet også Apple opp slusene for sin nye TV-app, hvor de nå skal begynne å tilby «kanaler» i TV-appen på mobiler og nettbrett, samt på Apple TV og Samsungs Apple TV-app. Vi har for tiden Samsungs nye toppmodell – Q90R – inne til test, og tenkte vi skulle se hvordan en TV med Airplay 2 fungerte i praksis. 

Enkelt oppsett

Apple TV-appen kommer forhåndsinstallert på TV-en, og ligger som resten av appene som et ikon nederst på skjermen. 

Det er ganske uvant å se en Apple-logo på et Samsung-produkt som dette. Dette er Apples første Tizen-app, og tidligere har de bare laget to Android-apper: Én for strømmetjenesten Apple Music og én for å gjøre det lettere å bytte fra Android til iOS. 

Apple-design i Samsung-format

Ettersom dette er deres første applikasjon til Samsungs Tizen-system er det kanskje ikke så rart at de håper brukere vil la dem analysere bruken deres av appen. Det er imidlertid ikke noe problem å huke av for «Ikke send».

Appen har fått det nye Apple TV-designet som ble lansert denne uken, og ser og oppfører seg akkurat som man forventer. Samsungs One-fjernkontroll ligner for øvrig også veldig mye på Apple TV-fjernkontrollen, så styringen fungerer særdeles godt. 

Skroller man litt ned på hovedmenyen finner man det stusselige kanalutvalget som foreløpig er tilgjengelig i Norge: Én kanal kalt Smithsonian. Apple sier det kommer flere kanaler til Norge snart, men vi får vel se. Sikkert er det i hvert fall at strømmetjenesten Apple TV+ vil være tilgjengelig fra og med høsten, også i Norge.

Trykker man seg inn på en film vil du få opp valg for å enten kjøpe eller leie deg, akkurat som i iTunes-butikken på Apple TV. Det meste av innholdet her er i 4K-oppløsning og støtte for HDR. Apple sier de har markedets største utvalg av innhold i såpass høy kvalitet. 

AirPlay 2 fungerer utmerket

Men så var det dette med AirPlay 2! Nye TV-er fra LG, Sony og Samsung har dette innebygd, som betyr at du kan strømme innhold rett fra en Apple-enhet til TV-en, uten at du kobler til en Apple TV-boks. Her var det ikke noe mer hokuspokus enn å gå inn i for eksempel Spotify og trykke på «Airplay og Bluetooth»-ikonet, og der dukket Samsung-TV-en opp. Det eneste som kreves er at mobilen og TV-en er koblet på samme WiFi-nett.

  Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Første gang du kobler til TV-en via Airplay er du nødt til å skrive inn en kode, for å verifisere at du faktisk er i nærheten av TV-en. 

  Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Og vips dukker sangen opp på TV-en. Ikke akkurat en revolusjon i 2019, men en fin funksjon likevel. 

  Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Mer spennende er støtten for skjermdeling, som også blir gjort via Airplay 2. Dette finner du i kontrollpanelet på iPhonen- eller iPaden din, eller i skjerminnstillingene på Macen din. Så lenge enheten du vil strømme fra og TV-en er på samme trådløse nettverk dukker den opp. 

Her tok det to forsøk før det faktisk dukket opp et bilde for oss, men så fort det dukket opp fungerte koblingen strålende. 

  Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Samsung-kobling på en iPhone – nå står ikke verden til påske!

  Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Ingen Netflix-strømming via Airplay 2

I videoapper som YouTube fungerer også Airplay 2-koblingen, selv om man allerede kunne strømme trådløst fra YouTube-appen til Samsung-TV-er via YouTubes casting-funksjon.

Merk at Netflix har valgt å droppe støtte for AirPlay 2. De mente at nå som Airplay 2 ble tilgjengelig på så mange nye TV-er i år, ville det være for tidkrevende for dem å passe på at strømmingen fungerte godt nok. Tidligere trengte de bare å forholde seg til én enhet: Apple TV. Mange spekulerer imidlertid om Netflix dropper Airplay-støtte heller fordi Apple er i ferd med å lansere strømmekonkurrenten Apple TV+.

Når det er sagt er det fortsatt mulig å strømme Netflix-innhold over til Samsung-TV-en, bare ikke via AirPlay 2. Det gjøres i stedet direkte fra Netflix-appen på mobilen og til Netflix-appen på TV-en. Dermed utgjør ikke Netflix' restriksjon noe i praksis for dem med Samsung-TV-er.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen