Samsung med 98 tommer stor 8K-TV
Sniktitt
Samsung med 98 tommer stor 8K-TV (Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Samsung fortsetter 8K-kjøret med flere nye størrelser

Forbered deg på et år av gigant-TV-er.

Las Vegas / Tek.no: En fellesnevner for TV-produsentene under årets CES-messe er 8K-oppløsningen. Samsung var først ute med sin modell som kom på tampen av 2018, og nå utvider de størrelsene du kan velge mellom – og de oppgraderes mye nye funksjoner. 

Disse skal knive om kundene med de nye modellene fra både LG og Sony – for å nevne noen. 

Skifter navn til Q950

Den første 8K-modellen som kom i fjor høst gikk under navnet Q900. Med årets nye modeller vil navnet endres til Q950, og sammen med nytt navn kommer også en rekke endringer. 

Den aller mest synlige er størrelsene du får kjøpt skjermen i. Du vil fortsatt kunne kjøpe skjermen som 65 og 75 tommer, mens dagens 85 tommer vil fases ut til fordel for en 82 tommer. 

82 tommer tar over for dagens 85 tommer. Foto: Ole Henrik Johansen

Skulle du syns det blir i det minste laget, vil det også kommen en større modell på hele 98 tommer. Prisene er ikke kjente ennå, men mye tyder på at de mindre modellene vil havne rundt samme nivå som i dag, mens den største utgaven nok får en prislapp som tilsvarer en ny bil. 

Les også: LGs rulle-TV kommer i butikkene i år – vi har prøvd den

Flere endringer i billedkvalitet

Sammen med nye størrelser gjøres det flere endinger under panseret. Utseendemessig vil den nemlig fortsette å ha den samme designen, hvilket vi syns er enkelt og stilrent.

Men endringene under panseret er mange. 

Blant annet har selskapet jobbet med å få bedre innsynsvinkel på skjermen, for å kunne tukte flere av sine konkurrenter som bruker OLED-teknologi. 

Vi går langt ut på siden av den gigantiske 98-tommeren, og det er faktisk imponerende hvor langt ut mot sidene vi kan bevege oss uten at bilde endres med tanke på sortnivå og farger. 

Samsungs største 8K-TV måler hele 98 tommer. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Utover dette er billedkvaliteten mye lik den vi så på Q900, altså det beste vi har sett fra en LCD. Fargene er mange og spektakulære, og mengder med lysstyrke kommer godt med når HDR-effektene brukes for alt det er verdt på demosnuttene som rulles over skjermene. 

I tillegg har det blitt lagt til en AI-del som skal ta seg av lyden utenom den som ser på det som har med oppskalering av bildet å gjøre. Med denne løsningen skal TV-en selv gjenkjenne hva du ser på, og velge en justering som passer dette best. 

Samsung fokuserer nå på å støtte flere stemmestyringssystemer. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi fikk en kort demo på dette, men på messegulvet er det ganske mye bråk. Så dette må vi ha til gode å sjekke nærmere når de nye modellene kommer inn til test senere i år. 

Mer fokus på stemmestyring

Sammen med smartere og bedre kontroll av både lyd og bilde, vil også de nye TV-ene få mer støtte for stemmestyringsprodukter som bruker Alexa eller Google Assistant. 

Samtidig så ble det kjent her om dagen at også iTunes-appen vil kunne brukes direkte i TV-en. Vi fikk en rask demo på dette, og selv om appen vi fikk se var i et tidlig stadium, så det hele ut til å gå ganske så raskt og ryddig for seg. 

Som nevnt fikk vi aldri vite noen prisen på de nye størrelsene av 8K-modellen til Samsung, annet en at de forhåpentligvis kommer i butikkhyllene i starten av andre kvartal i år. 

Sjekk beistet fra Sony: Sony avslørte sin første 8K-TV på hele 98 tommer

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen