SNIKTITT: Samsung Gear Sport og Gear Fit 2 Pro Slik er Samsungs nye hardføre klokker i bruk

Sniktitt Samsung Gear Sport og Gear Fit 2 Pro

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Slik er Samsungs nye hardføre klokker i bruk

Imponerte oss på messegulvet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Berlin / Tek.no: Samsung brant mye av kruttet sitt før IFA, da de lanserte Galaxy Note 8 for en ukes tid siden. Men koreanerne sparte en liten godbit til Berlin og IFA; en helt ny utgave av Gear S3-smartklokken sin, som for anledningen heter bare Gear Sport.

I praksis er dette en hakket mer kompakt variant av den du har kunnet kjøpt en stund nå. Den har noen få færre funksjoner enn Gear S3, men kompenserer godt ved å tåle mer og å ha funksjoner du ikke finner på den vanlige utgaven. Samsung slapp også et nytt Gear Fit-armbånd - en oppgradert utgave av Gear Fit 2. Slik legger de aktuelle modellene seg i pris og spesifikasjoner:

  Gear S3 Gear Sport Gear Fit 2 Pro
Skjerm      
Type Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Størrelse 1,3 tommer 1,2 tommer 1,5 tommer
Oppløsning 360 x 360 piksler 360 x 360 piksler 216 x 432
Form Rund Rund Rektangulær, kurvet
       
Vann og støt      
Tåler vann 30 min, 1,5 meter 5 ATM (40 meter under vann)  5 ATM
Tåler støt Mil-810-G Ikke oppgitt Ikke oppgitt
Tåler bruk Regn, uvær Svømming, ikke dykking Svømming, ikke dykking
       
Funksjoner      
Håndfrifunksjon Ja Nei Nei
Høydemåling Ja Nei Nei
GPS Ja Ja Ja
Pulsmåling Ja Ja Ja
Spotify offline Ja, 4 GB Ja, 4 GB Ja, 4 GB
       
Praktisk      
Passer til Android + iOS Android + iOS Android + iOS
Reim Vanlig klokkereim Vanlig klokkereim Fastmontert
Farger Sølv og svart Blått og svart Rødt+svart eller svart
       
Pris Ca. 4000 kroner Ca. 3500 kroner Ca. 2300 kroner
I salg fra For lengst Høst 2017 15. september

Passer til mindre håndledd

Gear Sport er vesentlig mer kompakt enn storebror Gear S3. Den er også litt lettere, men for det meste deler klokkene funksjoner og spesifikasjoner.
Gear Sport er vesentlig mer kompakt enn storebror Gear S3. Den er også litt lettere, men for det meste deler klokkene funksjoner og spesifikasjoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Gear Sport er synlig mer kompakt enn sin mer hverdagslige storebror. Gear S3 er tross alt laget for å konkurrere med større armbåndsur, mens denne saken er en versjon som skal ligge mer midt mellom kategoriene armbåndsur og aktivitetsarmbånd.

Klokken ser litt tykkere ut, men er ikke egentlig det. Det er nok mest fordi tykkelsen har krympet litt mindre enn de øvrige målene.

Der urkassen på Gear S3 er omtrent trill rund, er Gear Sport ørlite grann mer kantete, med antydninger til hjørner rundt sirkelen. Den ser fortsatt godt og vel ut som en vanlig klokke, men har et bittelitt annerledes designuttrykk enn Gear S3 som forblir toppmodellen en stund til.

To sportslige armbånd i silikon følger med; ett langt og ett kort. Én variant er i en iøynefallende blåfarge, der båndet er lyst, mens urkassen er dypblått, mens en annen er svart.

Noen funksjoner er borte

Gear Sport har mangfoldige trenings- og helserelaterte funksjoner. Ved siden av vanlige treningsfunksjoner kan den holde rede på koffeininntak og mye mer.
Gear Sport har mangfoldige trenings- og helserelaterte funksjoner. Ved siden av vanlige treningsfunksjoner kan den holde rede på koffeininntak og mye mer. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtlige varianter av disse har innebygget barometer, men kun Gear S3 kan fungere som høydemåler. Samsung sier at målgruppen er en annen, og at høydemåling derfor ikke er med. Det må uansett nevnes at barometerbaserte høydemålere ofte får litt pepper for manglende nøyaktighet.

En annen ting du ikke får på Gear Sport er håndfrifunksjoner der du kan snakke rett til klokken. Samsung er for øyeblikket markedsleder på smartklokker, og det begynner å bli mange Gear-klokker på de tusen lanker. Likevel har jeg til dags dato aldri sett noen kjøre Inspector Gadget-metoden der man snakker rett til klokka. Dick Tracy får være en alternativ kulturell referanse for deg som ikke er flasket opp på nittitallets barne-TV.

... og noen funksjoner har kommet til

Gear Fit 2 Pro er et mer tradisjonelt aktivitetsarmbånd, men igjen er den funksjonsmessig ganske lik Gear S-modellene.
Gear Fit 2 Pro er et mer tradisjonelt aktivitetsarmbånd, men igjen er den funksjonsmessig ganske lik Gear S-modellene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samsung samarbeider med en rekke ulike tredjeparts leverandører. Spotify er fortsatt med, for alle de tre modellene, og du kan fylle de fire gigabytene med spillelistene dine. Dermed kan du legge igjen telefonen hjemme før du trener.

Speedo leverer en treningsapp som er forhåndsinstallert på Gear Sport, og her kan du logge alt fra skritt til svømmetak automatisk. Ellers er også andre treningsstorheter som Endomondo og Under Armour (UA) med.

Pulsmåling har de også alle sammen, men det er desto viktigere på disse sportsmodellene enn det er på Gear S3, som i mange tilfeller tjener mesteparten av sine liv som tilbehør til en litt finere skjorte og slips.

God opplevd kvalitet

Den nye klokken føles, som alltid for Gear-modellene, svært velbygget. Knappene sitter godt og gir god motstand, og funksjonsringen rundt urskiven sitter akkurat passelig «tight» på. Det er den som brukes til å navigere rundt i menyene sammen med trykk rett på skjermen.

Menymessig er det meste så å si likt som på de to foregående Gear-modellene. Det er Samsungs Tizen-system som kjører på innsiden, og det er så kvikt at det ytterst sjelden oppstår forsinkelser.

Vektmessig er ingen av variantene spesielt tunge, men Gear Sport er knappe ti gram lettere enn Gear S3. Det utgjør jo litt, når vi snakker henholdsvis 50 og 59 gram.

Tåler mye, men ikke alt

Nye Gear Icon X-plugger skal kurere barnesykdommene i første utgave. Her ved siden av Apples AirPods, som har en design kun Jony Ive kan elske. For ordens skyld; vi plukket den mest iøynefallende Icon X-fargen. Den finnes også i svart og grått. Svart og rosa blir fargene du vil se i norske butikker.
Nye Gear Icon X-plugger skal kurere barnesykdommene i første utgave. Her ved siden av Apples AirPods, som har en design kun Jony Ive kan elske. For ordens skyld; vi plukket den mest iøynefallende Icon X-fargen. Den finnes også i svart og grått. Svart og rosa blir fargene du vil se i norske butikker. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nytt av de nye modellene er at Samsung ser ut til å gått over fra mer mobilrettede IP- og Mil-sertifiseringer til å heller si hvor mange atmosfærer utstyret tåler. For både Gear Sport og Gear Fit 2 Pro er det fem atmosfærer. Under vann øker trykket med én atmosfære per ti meter, og ofte vil et produkt som tåler fem atmosfærer tåle 40 meter nedsenking i vann - det er tross alt én atmosfære over vann også. Men Samsung teller tilsynelatende trykktålighet fra vannoverflaten, og sier deres fem atmosfærer betyr 50 meter.

Du bør uansett ikke ta med deg klokken på dykkertur eller vannski. Til svømming og snorkling i overflaten skal den imidlertid klare seg fint.

Samsungs Gear-modeller har slått kraftig an i det siste, og kanskje spesielt etter at siste versjon dukket opp. Alle ser ut som fornuftige klokker, og ikke et høyteknologisk datatilbehør. Dermed passer de til findressen uten å stikke seg for mye ut. Nye Gear Sport passer fint inn i den fortellingen, mens Gear Fit 2 Pro ser ut som akkurat det den er; et avansert aktivitetsarmbånd.

Nye trådløse plugger uten barnesykdommene

Samsung slapp i tillegg en oppdatert utgave av Gear Icon X, de helt trådløse øreproppene sine. Designen er så godt som lik den gamle, og disse ser markant mer sobre og fornuftige ut enn Apples AirPods. De hvite proppene som dingler ut av øra og ser aller mest ut som iPhone-plugger med avklippet kabel. Samsungs gir også bedre isolering mot øregangen.

Nå har batteritiden økt kraftig, til rundt fem timer. Forgjengerne slet med å klare seg i to. Lydkvaliteten skal også ha økt betydelig, men vi har foreløpig ikke hørt på proppene. Dette er fortsatt en ny kategori der barnesykdommene florerer, så at Samsung oppdaterer vekk en del av ulempene med første utgave så raskt er tillitvekkende.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen