SNIKTITT: Samsung Galaxy Note 10 og 10 Plus Samsungs nye flaggskip er her - vi har prøvd Samsung Galaxy Note 10

Sniktitt Samsung Galaxy Note 10 og 10 Plus

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Samsungs nye flaggskip er her - vi har prøvd Samsung Galaxy Note 10


Det har skjedd relativt mye med mobildesign siden Samsung slapp sin forrige Galaxy Note-modell. Derfor er Galaxy Note 10 en forholdsvis stor oppdatering til serien av pennemobiler fra Samsung.

Men det kanskje viktigste nye er at det i år kommer to ulike utgaver av Galaxy Note. Det er noen år siden forrige gang Samsung slapp to Note-varianter - den gang var det Note 4 og Galaxy Note Edge med buet skjermkant.

Denne gangen er designen felles mellom de telefonene, men ikke størrelsen. I år er nemlig den vanlige Galaxy Note 10-modellen ganske liten. Den er til og med mindre enn dagens Galaxy S10 Plus.

Galaxy Note 10 Plus, Galaxy S10 Plus og Galaxy Note 10. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Endelig en hendig Note

Den minste utgaven føles faktisk påfallende hendig, og det skulle ikke forundre meg om den kan gjøre denne generasjonen Note aktuell for folk som tidligere har gått forbi.

Spesifikasjonsmessig er de to telefonene nesten like. Med samme prosessor i begge blir ytelsen den samme for alt annet enn ekstremt tung bruk - den største utgaven har 12 gigabyte RAM, men de åtte du får i den minste burde være helt tilstrekkelig. Den har også lavere oppløsning i skjermen, og dermed også litt lavere behov for RAM.

Viktige forskjeller mellom Note 10 og Note 10 Plus er i uthevet skrift i tabellen under:

Galaxy Note 10
Galaxy Note 10 Plus
Galaxy S10 Plus
Skjerm, størrelse og vekt
6,3" Dynamic AMOLED, 6,8" Dynamic AMOLED 6,4" Dynamic AMOLED
2280 x 1080 piksler 3040 x 1440 piksler 3040 x 1440 piksler
HDR10+ HDR10+ HDR10+
15,1 x 7,18 x 0,79 cm 16,23 x 7,72 x 0,79 cm
15,76 x 7,41 x 0,78 cm
168 gram
196 gram 175 gram
Prosessor, RAM og lagring
Exynos 9825 Exynos 9825
Exynos 9820
8 GB
12 GB
8 GB / 12 GB
256 GB, IKKE plass for MicroSD
256 / 512 GB, plass for MicroSD 128 / 512  / 1024 GB, plass for MicroSD
3500 mah 4300 mAh
4100 mAh
Kamera og andre egenskaper
12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2 12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2, Time of Flight/DepthVision-sensor
12 MP, dual pixel, OIS, f/1.5-2.4, 12 MP Tele f/2.4 OIS, 16 MP vidvinkel f/2.2
Enkelt frontkamera, 10 MP f/2.2 Enkelt frontkamera, 10 MP f/2.2 Dobbelt frontkamera, 10 MP f/1.9 + dybdemålende 8 MP f/2.2
Hurtiglading, trådløs lading, trådløs strømdeling, IKKE hodetelefonkontakt Hurtiglading, trådløs lading, trådløs strømdeling, IKKE hodetelefonkontakt Hurtiglading, trådløs lading, trådløs strømdeling
S-Pen med Bluetooth S-Pen med Bluetooth  
Pris
 Fra 9.790 kroner  11.390 kroner og 12.390 kroner Fra 8000 kroner
    Les testen
Hvit og rosa versjon kommer ikke til Norge med det første. Det er den prismeaktige Aura Glow-varianten og en svart utgave som kommer først. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I praksis merket jeg ikke noen som helst ytelsesforskjell på de to telefonene da vi fikk prøve dem. Heller ikke den ulike skjermoppløsningen er lett å legge merke til. Den største skjermen har 1440p-oppløsning, mens den minste er 1080p, eller full-HD om du vil. Begge deler er nord om 400 punkter per tomme, og dermed skarpt nok.

Ellers er det ett av kameraene på baksiden som er ulikt mellom de to telefonene. Det er nemlig bare den største som har såkalt Time of Flight (ToF)-kamera. Samsung kaller det DepthVision og det det gjør er å lage et tredimensjonalt kart over omgivelsene sine. Det kan hjelpe til med alt fra fokus og portrettfunksjoner til utvidet virkelighet.

Selve kamerariggen med linser for vidvinkel, tele og ultravidvinkel er lik mellom de to telefonene og deler alle viktige tall og spesifikasjoner.

Skjermen er flott, som alltid i Samsungs toppmodeller. Nytt i år er forresten at prosessoren har fått seg et lite ytelseshopp siden Galaxy S10. Vanligvis deler samme års Galaxy S og Galaxy Note prosessor. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flott skjerm og ny farge

  Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er såkalt Dynamic AMOLED som er skjermteknologien her også, som i Galaxy S10 tidligere i år. Og som vanlig ser det veldig, veldig bra ut når Samsung lager AMOLED-skjerm.

Men det er ikke bare forsiden som ser veldig bra ut. Årets hovedfarge er den såkalte Aura Glow-utgaven. Den kan kanskje beskrives som sølvaktig, men den har en prismeaktig måte å reflektere lys på, så den kan plutselig speile en drøss ulike farger fra helt vanlig lys som treffer den. Det er forholdsvis stilig og atter en ny vri på blanke glasstelefoner.

Galaxy Note 10 kommer dessuten i en mer ordinær svart variant, og i tillegg finnes den minste versjonen i rosa og den største versjonen i hvitt. I første omgang kommer ikke disse to ekstrafargene til Norge - kun Aura Glow og svart variant av begge.

Jeg hadde med den knallrøde Galaxy S10 Plus-varianten for å sammenlikne med nykommeren. Da jeg kommenterte at jeg helst ville se en like rød versjon av Note 10 ble flere av Samsung-representantene veldig opptatt av å finne ut om jeg hadde lest om det noe sted, og i tilfelle hvor. De maste så mye om det at jeg måtte spørre dem om det var noen grunn til at de lurte så fælt.

Det er lov å mistenke at ... nuvel.

Mye bedre S-Pen

Galaxy S10 i rødt og Galaxy Note 10 Plus i svart. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En av de store endringene i år er at S-Pen er fornyet. Samsung fortsetter på sporet de påbegynte i fjor, da de la inn fjernstyrinsgsfunksjoner og Bluetooth i pennen. Den gang lagret den strøm i en kondensator og skulle bare klare omlag 200 klikk. Nå er det et skikkelig batteri på plass, og pennen skal klare timevis med bruk.

Det er lagt til nye funksjoner også. Som med forrige utgave kan du fjernstyre Powerpointen eller Spotify med knappen i penna, men nå er det også et gyroskop bygget inn, sånn at du kan veive rundt med pennen for å styre funksjoner.

I kameraet fungerer det sånn at du trykker og holder knappen og vifter pennen mot venstre for å bytte funksjon til venstre på funksjonslisten. Trykk og hold til venstre for å gå til venstre i funksjonsliten, og opp og ned bytter mellom hovedkamera og frontkamera. Et vanlig trykk på knappen starter funksjonen. Hvis du vil zoome inn eller ut kan du gjøre det også, ved å lage sirkelbevegelser i luften.

Pennen har fått en haug nye funksjoner, og har blitt mer presis siden sist. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Enkel å bruke

Jeg fordrar vanligvis ikke såkalte «gestures» der du må gjøre bevegelser i gitte mønster for å få noe til å virke. Det kommer som regel hundre av dem i slengen, med innfløkte bevegelser og svak gjenkjenning. Jeg ender aldri opp med å bruke dem ofte nok til å huske mer enn det opplagte fåtallet og med finmotorikken til en blåhval er det støtt at gesturen min ikke gjenkjennes om jeg så skulle huske den riktig.

Men i Samsungs utførelse var det faktisk både festlig og enkelt å bruke pennen på denne måten. Det var stort sett ikke noe problem å få den til å gjenkjenne bevegelsene, og de var få og intuitive nok til at jeg uten videre husket alt fra gang til gang. I første omgang virker det som Samsung fokuserer mest på fjernstyring av foto med de nye funksjonene, men dette kan fort bli en løsning som adopteres av andre apper også. Nyttepotensialet virker ganske stort - spesielt i møterom og presentasjoner.

Å vifte rundt med S-Pennen fjernstyrer fotoappen uten problemer. Et smart tillegg hvis du setter telefonen fra deg og skal ta selfier eller fjernstyre videoinnspilling, for eksempel. Funksjonene finner sannsynligvis veien inn i apper og møteromsfunksjoner også. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mer presis penn enn før

På grunn av nevnte finmotorikk bruker jeg som regel ikke digital penn til mer enn enkle notater, og på den fronten har S-Pennen vært god nok omtrent siden første generasjon av Galaxy Note. Men i et hjørne av lokalet hadde Samsung plassert en tegner som hadde i oppgave å tegne de fremmøtte.

Det var ikke så mange som tok turen, så et lite tredjegradsforhør avdekket at hun likte Note 10 bedre enn tidligere versjoner i serien, fordi pennen var mer presis - kanskje ikke noen bombe med slike uttalelser på et Samsung-arrangement. Men litt mer overraskende var det at hun tross forholdsvis små hender foretrakk den største versjonen - romsligere skjerm gjorde den bedre til tegning, forklarte hun.

Hvis du er vant til å bruke Samsung-telefoner føler du deg lett hjemme med Galaxy Note 10-skjermen. Samsungs gode One UI-menyer og lynrask respons preger telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Både lik og ulik S10

Hvis du er vant til å bruke Samsung-telefoner er det i grunnen lite ved bruken av en Galaxy Note 10 som overrasker. Og det mener jeg på den mest positive måten mulig; Note 10 føles lun og hjemmekoselig. Den kjører One UI som gjør at selv store skjermer føles mer overkommelige, og med rask og god maskinvare slipper du å vente på telefonen.

Samtidig er det noen endringer i funksjoner her. Både fordi det er en Galaxy Note og fordi det er en nyere modell enn S10-variantene. Den har for eksempel nye kameramoduser som er ganske festlige. Du kan i praksis tegne en Snapchat-maske på deg selv med pennen, slik at ører og værhår følger etter deg på skjermen.

Bixby-knappen er borte, heldigvis. Men Bixby er her fortsatt - du kan i utgangspunktet bruke låsetasten som Bixby-knapp, hvis du vil. Da må du eventuelt skru av telefonen med en knapp i menyen i stedet. En annen ting som er borte er hodetelefonkontakten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En egen Stranger Things-aktig modus som tar videokvaliteten ned til flimrete åttitallsaktig kvalitet hører også til. Du kan tegne og skrible på skjermen selv om telefonen egentlig er låst - denne gangen kan du gjøre det i farger, det kunne du ikke i Note 9.

Det er klokt av Samsung både å gjøre Note 10 Plus til den råeste galaxyen i utvalget, med både heftigere prosessor, størst skjerm og størst batteri. Dermed appellerer den sterkt til den klassiske Note-kjøperen som bare vil ha det aller beste Samsung kan prestere. Tillegget av en mindre Note gir mobilbrukere med mindre hender mulighet til å vurdere den eneste pennefokuserte mobilen på markedet - et fornuftig tillegg det også. Men billig blir det ikke - enten skjermen er stor eller «liten».

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen