De nye Galaxy A-modellene gir en god brukeropplevelse, til tross for innmat midt på treet. Vi støtte ikke på nevneverdige tregheter da vi prøvekjørte dem.

Sniktitt Samsung Galaxy A3 og A5

De nye Galaxy A-modellene gir en god brukeropplevelse, til tross for innmat midt på treet. Vi støtte ikke på nevneverdige tregheter da vi prøvekjørte dem. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Vi prøvekjører Samsungs første metallmobiler

Svært lovende modeller tross middels spesifikasjoner.

Las Vegas/Tek.no: Før årets CES-messe gikk det rykter om at Samsungs kommende toppmodell, muligens døpt Galaxy S6, ville dukke opp her. Det gjorde den ikke, men selskapet tok likevel med seg to interessante nyheter. Galaxy A3 og Galaxy A5 er de to første telefonene med metalldeksel fra produsenten.

Galaxy A-serien kommer i flere fager. Sort, hvitt, gull og sølv var utstilt på Samsungs store område under CES-messen.
Galaxy A-serien kommer i flere fager. Sort, hvitt, gull og sølv var utstilt på Samsungs store område under CES-messen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Minstemann i serien er A3, og den har også enklest spesifikasjoner. Med en prislapp på rundt 3200 kroner starter den relativt høyt i forhold til det vi er vant til, men denne prisen skal være ferdig justert for valutakurser, iallfall slik de står i skrivende stund.

Galaxy på slankekur

Telefonen er påfallende lett i hånden. Den veier bare 110 gram, og i et mobilmarked der det aller meste veier mer enn 130 gram, kan Galaxy A3 med rette kalles en fjærvekter. Denne merker man nok knapt at ligger i lommen.

Samsungs A-serie er et litt utradisjonelt grep for denne typen telefoner. De befinner seg på nedre halvdel av stigen i spesifikasjoner, men tett opp mot toppen i materialvalg og design. Vi var litt usikre på om den opplevde ytelsen ville leve opp til den stilrene aluminiumsdesignen, spesielt på Galaxy A3 med enklest spesifikasjoner. Umiddelbart virker det som om den gjør det.

Serien har ikke avtagbart bakdeksel, men plass for minnekort og SIM-kort i skuffer langs siden.
Serien har ikke avtagbart bakdeksel, men plass for minnekort og SIM-kort i skuffer langs siden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Fotogalleriet har ofte vært ett av stedene tregheter har dukket opp i Samsung-telefoner. Da vi startet appen på Galaxy A3 gikk det hele fort og greit.
Fotogalleriet har ofte vært ett av stedene tregheter har dukket opp i Samsung-telefoner. Da vi startet appen på Galaxy A3 gikk det hele fort og greit. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menyene responderer raskt, og apper åpner seg uten for stor forsinkelse. Skjermen er overraskende god, selv om oppløsningen ikke en gang når opp til HD-kvalitet. Her er det 960 x 540 piksler fordelt på 4,5 tommer, og det virker faktisk noenlunde tilstrekkelig. Det hjelpes godt av at skjermtypen er en av Samsungs Super-AMOLED-varianter. Sprek fargegjengivelse og god innsynsvinkel er blant stikkordene.

Fin byggekvalitet

Telefonen føles solid bygget. Bakdekselet er ikke mulig å ta av, og dermed blir hele konstruksjonen en del stivere. Den har ikke så mange designdetaljer, men er avrundet langs kantene og har en bitteliten utstikker på baksiden der kameraet bor.

Galaxy A5 er en noe mer påkostet modell. Den deler design med lillebror A3, men er fysisk større, og har skarpere skjerm. Her er det HD-kvalitet som gjelder, med en oppløsning på 1280 x 720 piksler. Det er nok også nødvendig for å ivareta det gode inntrykket av skjermen, siden størrelsen her har økt til fem tommer. Igjen er det et AMOLED-panel som sørger for ålreit bildekvalitet.

Angry Birds i Star Wars-utgave følger med på telefonene.
Angry Birds i Star Wars-utgave følger med på telefonene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også denne modellen er påfallende lett. Den veier rett over 120 gram og er dermed mellom 10 og 30 gram lettere enn de fleste telefoner i denne størrelsesklassen. Høy vekt kan gi et mer solid inntrykk av en telefon, men for telefonene i Galaxy A-serien føles vekten helt riktig. Den harmonerer godt med at dette er særdeles slanke enheter, som gjør minimalt ut av seg i en bukselomme.

Kvikke selv med middels spesifikasjoner

På innsiden er de to telefonene relativt like. Begge kjører Qualcomms rimelige 64-bits systembrikker. Ett stykke ned i Qualcomms serier som de er, kunne dette høres ut som ganske trege saker. Likevel virker telefonene altså påfallende raske, og i minuttene vi tilbrakte med dem var den opplevde ytelsen på høyde med det vi forventer fra til dels langt heftigere telefoner. Det lover godt, og det er nok også nødvendig for at telefonene skal slå fra seg i et norsk marked som har vært bortskjemt med toppmodeller til svært snille priser.

Når valutakursene nå er i endring, og svakere telefoner så smått begynner å bevege seg opp mot prisklassene der toppmodellene vanligvis har bodd, blir forbrukernes forventninger raskt en utfordring for produsentene.

Førsteinntrykket er altså at Galaxy A-serien kanskje kan oppfylle forventningene den må slite med, også med ventede utsalgspriser på henholdsvis 3200 og rett over 4000 kroner. Det endelige svaret får vi ikke før februar, når telefonen kommer inn til test, og salget i butikkene starter. Om norske kjøpere velger å se mest på designen eller på spesifikasjonene er også et åpent spørsmål.

Hvis du ønsker deg en av Galaxy A-modellene men synes prisen er for høy, kan du sette opp prisvarsel i Prisguide.no. Gå hit for prisvarsel på Galaxy A3, og hit for prisvarsel på Galaxy A5. Du vil kun få én e-post når prisen går under den valgte terskelen. Etterpå slettes adressen din.

En av de heftigste mobiltelefonene under årets CES heter LG G Flex 2. Sniktitten på den kan du lese i denne saken. Videopresentasjon av mobilen finner du her.

Her har vi samlet alle nyhetene fra CES 2015 »

Galaxy A3 gir deg et kamera som knipser bilder i 8 megapiksler, mens A5 leverer 13 megapikslers bilder. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Som vanlig er det Samsungs Touch Wiz-menyer som kjører oppå Android. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Selskapet lanserte nye og større batteripakker på messen. Skulle du ha hytte ved sjøen i Sør-Korea kan du også kjøpe dem i Animal Edition. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy A3

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen