Philips nye toppmodell har lydsystem fra B&W.
Sniktitt
Philips nye toppmodell har lydsystem fra B&W. (Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Philips' nye toppmodeller får bedre bilde og britisk superlyd

Har igjen latt Bowers & Wilkins stå for lyden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no/Berlin: Den store nyheten fra Philips under fjorårets IFA-messe var at de utstyrte sine beste TV-er med godlyd fra britiske Bowers & Wilkins. Nå er det klart at samarbeidet fortsetter for årets modeller, som heter OLED+984 og OLED+934.

Disse kommer med litt ulike lydsystemer fra B&W, men begge inkluderer Dolby Atmos-støtte. I tillegg er selvsagt oppdaterte «OLED+»-paneler med forbedret bildeprosessering på plass.

Tredje generasjon P5-bildeprosessering

Bildeprosessoren som driver panelene i de nye modellene heter fortsatt P5, akkurat som i fjorårets toppmodeller, men nå foreligger denne i «tredje generasjon». Ifølge Philips skal brikken nå gi redusert støy, bedre skarphet og kontrast, samt tolke særlig hudfarger bedre enn tidligere.

Når det kommer til egenskapene til selve OLED+-panelene snakker vi støtte for både Dolby Vision, HDR10+ og HDR10. Disse bildestandardene gir deg rett og slett høy lysstyrke og dynamikk, samt mer naturlige farger takket være et utvidet fargerom.

Philips holder seg fremdeles til et Android-basert navigasjonssystem, men oppdaterer det til den siste «Pie»-versjonen med versjonnummer 9. I tillegg har TV-ene støtte for både Google Assistent og Amazon Alexa-talestyring.

Toppmodellen: OLED+984

Den aller kvasseste TV-en til Philips blir OLED+984. Denne har 4K-oppløsning, kommer i 65-tommer størrelse, har firesidig Ambilight-system og får det råeste lydsystemet av de to nyhetene. Dette er faktisk montert i en stamme som strekker seg ned fra panelet og som i forlengelse kan fungere  som en fot. 

Lydsystemet er for øvrig noe vi aldri tidligere har hørt maken til fra en TV. Eller en TV med inkludert høyttaler i denne størrelsen, for den saks skyld.

TV-en er lenket sammen med lydsystemet, men selve foten kan tas av om du vil henge TV-en på veggen. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Får B&Ws signatur-egenskaper

Lydsystemet til OLED+984 har fått B&Ws velkjente «tweeter on top», som reduserer resonans og vibrasjoner for diskanten. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selve lydsystemet kunne egentlig ikke vært mer typisk B&W, med deres særegne «Tweeter on top»-design, altså det lille hodet som stikker opp fra resten av høyttaleren, på plass. Tweeteren, eller diskanthøyttaleren, formidler de øvre frekvensene i lydregisteret og kan høste flere fordeler av at den er fristilt resten av høyttalerhuset, som kraftig redusert resonans og vibrasjoner.

Her skal du dermed ikke henge deg opp i hvordan den jevne lydplanken du tidligere har fått demonstrert hos venner og bekjente høres ut, for dette er ti nivå over og på høyde med et par gjennomførte stativhøyttalere. Den typiske buldringen, og grøtete sammenblandingen av bass og mellomtone fra lydplanker er som forduftet her, og de høyere vokalene og frekvensene fremstår som oppløste og luftige – ikke skingrende eller overmodige.

Vi er rett og slett begeistret for det vi fikk høre, og vi tipper mange med lite plass, eller samboere som ikke har så mye til overs for store høyttalere, finner en redning og et kompromiss her.

Lydsystemet strekker seg langs nesten hele TV-en, men på innsiden er det gjort plass til virkelig god og kraftig lyd. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Heftig bildekvalitet

Og joda, bildekvaliteten er selvsagt veldig god den også. Det er vanskelig å gjøre seg opp en kritisk mening på messen, der nøye orkestrerte bilder ruller over skjermen, men de demonstrerte i det minste at OLED+-panelet og P5-brikken leverer et endeløst sortnivå, skyhøy kontrast og rett og slett innhold som engasjerer. Vi så heller ikke antydning til «lag», og mens mange mener mye om lysstyrken til OLED-paneler opplevdes ikke dette som noe problem her. Dog var visningsrommet relativt dunkelt, så om Philips nye OLED+-TV-er er noe å satse på for deg med godt opplyst stue får vi heller komme tilbake til når vi får TV-en til test. Ikke minst blir det interessant å se hvordan TV-en takler mer tilgjengelig Full HD-innhold og vanlige TV-sendinger.

OLED+984 blir tilgjengelig senere i september.

«Lillebror» OLED+934

Spotify gjorde en god figur på OLED+934. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ikke tro at ikke en lillebror kan imponere også. Philips sin kommer nemlig i både 65-tommer (som storebroren) og 55-tommers utgave.

Den har samme panel og bildebrikke som hos OLED+984, men her er lydsystemet annerledes og ambilight strekker seg langs tre sider fremfor alle fire. Den kan også henges på veggen om du aksepterer at lydsystemet følger med. 

Den største forskjellen er lydssytemet. Dette er en anelse fysisk mindre enn det til storebroren og kommer uten den spesielle diskanten på toppen, men ikke la deg lure. For også her spiller det fletta av typiske lydplanker. 

Philips OLED+934. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ble lurt av Dolby Atmos-systemet

Lydsystemet til OLED+934 i «møbelstoff» og forkrommet metall. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Særlig fikk vi sansen for Dolby Atmos-systemet dens, som simulerer 360-graders lyd. Evnene ble ettertrykkelig bevist da undertegnede konfronterte Philips' representanter på demo-plassen om hvor de hadde gjemt unna ekstrahøyttalerne i taket. Lyden var nemlig over alt. Bak meg, ved siden av, opp mot himmelen og – jeg er sikker på det – midt inne i skjermen. 

Utspillet ble nok tatt imot som et stort kompliment, og det er det også ment som da det selvsagt viste seg at alt som laget lyd under min lytteseanse var den lille avlange høyttaleren under TV-en.

Imponerende. Ikke minst at lyden også ble avfyrt med såpass autoritet og gnist. Kino-kveld? Check. Musikk? Check. Selv dagsrevyen får en oppgradering med denne.

Men så er det også ganske mye som foregår inne i lydsystemet, som for øvrig er dobbelt så stort som hos fjorårets modell som nå avløses. Det består nemlig av fire 30 millimeter mellomtone-elementer, to tweetere – eller diskanter – i titan, samt et 80 millimeter basselement med åpen «flowport» bak. 

Utrolig for størrelsen.

OLED+934 kommer også senere i september, men noen pris har vi ikke lyktes i å skaffe ennå.

Lyst på enda større TV?
Dette er prisen for LGs vanvittige 88-tommer 8K-TV »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen