SNIKTITT: Ny, norsk tjeneste skal gjøre det enklere å bytte mobil
Sniktitt
(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Ny, norsk tjeneste skal gjøre det enklere å bytte mobil

Alternativ Data lanserer enklere overføring og sikker sletting av den gamle mobilen.

En ny tjeneste fra det norske selskapet Alternativ Data skal gjøre det enklere å slette innhold fra gamle mobiltelefoner, og flytte data fra gammel til ny telefon. Tjenesten har fått navnet Cellfie, og fungerer på tvers av ulike operativsystemer.

Lene Zachariassen, sikkerhetssjef i Alternativ Data.
Lene Zachariassen, sikkerhetssjef i Alternativ Data. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Løsningen er utviklet av de finske selskapet Piceasoft, et selskap startet av tidligere Nokia-ansatte. Så har norske Iteo laget et nettleserbasert grensesnitt på toppen. 

– Vi tror at det er et behov for en brukervennlig tjeneste der alle kan gjennomføre avanserte operasjoner på sin mobiltelefon, sier Lene Zachariassen, som er sikkerhetssjef i Alternativ Data.

Hun forteller til Tek.no at det å slette data sikkert, eller overføre informasjon mellom mobiltelefoner har vært noe som gjerne har vært forbeholdt de med god teknisk kunnskap. Med Cellfie ønsker selskapet å gjøre dette enklere for folk flest, slik at man skal slippe å måtte spørre om hjelp.

Både for bedrifter og privatpersoner

Det koster 149 kroner per tjeneste, det vil si 149 kroner om du vil slette – og samme pris om du vil overføre mellom telefoner. Det kan virke som en ganske stiv pris for noe som er mulig å gjøre gratis – men Zachariassen mener det er mange som ikke har kompetansen til å gjøre dette selv og som vil være villige til å betale en liten sum for å få jobben gjort. 

Hun forteller at løsningen er beregnet både på privatpersoner og bedrifter, og at det vil komme volumpriser for bedrifter. Tjenesten fungerer på både iOS, Android og Windows Phone.

Slik er Cellfie i bruk

Vi har ikke gjort noen grundig test av Cellfie, men har prøvd både Cellfie Overfør og Cellfie Slett for å få et inntrykk av hvordan tjenestene er å bruke. 

Når du starter Cellfie Overfør ved å gå inn på cellfie.no får du først beskjed om å installere programvaren PiceaOne, som finnes til både Windows og Mac. Du har hele tiden en guide på skjermen som forteller deg hva du skal gjøre. Veiledningen er på norsk, og ganske enkel og lettforståelig – men du må tenke litt selv også. For eksempel står det beskrevet hvordan du på en Android-mobil går inn og deaktiverer låseskjermen før du begynner, men denne fremgangsmåten stemmer bare for noen modeller. Det er litt av utfordringen med å lage en bruksanvisning for Android; mange produsenter gjør sine egne tilpasninger i menyene. 

Slik ser Cellfie Overfør ut.
Slik ser Cellfie Overfør ut.

Etter at du har koblet til enheten du vil overføre fra, blir du spurt om å koble til enheten du vil overføre til. Du er nødt til å koble til begge enhetene samtidig, og må altså ha to ledige USB-porter. 

Så snart begge enhetene er koblet til, trykker du Start overføring for å begynne – og ting begynner å skje på de to tilkoblede mobiltelefonene. Etter det går alt av seg selv, og du får til slutt en rapport som forteller deg hva som er blitt overført. I vårt tilfelle ble det meste overført – men bare halvparten av appene havnet på den nye telefonen. Resten fikk vi beskjed om ikke var støttet av enheten – noe som ikke stemmer. Vi overførte fra en Samsung Galaxy S7 til en LG G5, og blant annet Outlook, Endomondo, Snapchat og Dropbox ble ikke overført – med beskjed om at de ikke var støttet på G5. Det er de.

Cellfie Slett gir deg en full rapport når slettingen er ferdig.
Cellfie Slett gir deg en full rapport når slettingen er ferdig.

Vi synes prosessen var noenlunde grei – men det trengs kanskje å jobbes litt mer med brukergrensesnittet. Det gikk ikke helt klart frem at vi måtte koble til begge enhetene samtidig, og instruksjonene underveis kunne kanskje vært litt tydeligere. Noe av informasjonen kommer bare i en liten linje øverst på skjermen, og er lett å overse. 

Enkel sletting

Slettefunksjonen var veldig enkel å bruke. Etter at du har fulgt instruksjonene, som blant annet innebærer å aktivere USB Debugging på Android, er det bare å trykke en knapp for å begynne slettingen. Så snart slettingen er gjennomført, vil overskrivingen av data begynne. Vi fikk enkelte feilmeldinger på mobilskjermen (LG G5), som at prosesser hadde stoppet opp. Men tilsynelatende så slettingen ut til å ha gått som den skulle, og telefonen gikk tilbake til fabrikkinnstillinger etter at overskrivingen var ferdig.

En PDF-rapport med informasjon om hva slags sletting som er gjennomført genereres helt til slutt. 

Klarer å gjenopprette det utroligste:
Slik redder ekspertene data fra en sønderknust harddisk » (Tek Ekstra)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen