SNIKTITT: Nokia 6.2 og Nokia 7.2 Nokia med nye og lekre billigmobiler

Sniktitt Nokia 6.2 og Nokia 7.2

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Nokia med nye og lekre billigmobiler

Stikkord: flotte HDR-skjermer, 48 megapiksler og heftig design.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

IFA-messen er i gang, og Nokia har vist frem flere nye telefoner. Denne gangen er det telefonene på midten av prisstigen som fornyes – telefoner med en prislapp på rundt omkring 3000 kroner. Nokias fokus for disse rimelige telefonene er imidlertid litt annerledes enn det vi vanligvis ser i prisklassen.

De nye telefonene heter Nokia 6.2 og Nokia 7.2. De følger opp nokia 6.1 og 7.1, som begge fulgte opp ... bare Nokia 6 og Nokia 7. Et forholdsvis greit navneregime, altså.

Begge de to telefonene er forholdsvis like. De har full-HD-skjermer på 6,3 tommer, som virker vanlig nok. Men det er i disse skjermene det forholdsvis uvanlige skjuler seg. Nokia kaller det PureDisplay og skryter av HDR-funksjon som alltid står på.

Svært like telefoner

I tabellen under ser du litt mer detaljert hvor like telefonene er – og hva som skiller dem. Vi tar med et par konkurrenter for godt mål:

Nokia 6.2
Nokia 7.2
Xiaomi Mi A2
Asus ZenFone 6
Skjerm, størrelse og vekt
6,3" 6,3" IPS 6" IPS 6,4"
2340 x 1080 2340 x 1080 2160 x 1080 2340 x 1080
16,01 x 7,12 x 0,87 16,01 x 7,12 x 0,915 15,87 x 7,54 x 0,73 15,91 x 7,54 x 0,92
180 gram
176 gram 166 gram 190 gram
Prosessor, RAM og lagring
Snapdragon 636 Snapdragon 660 Snapdragon 660
Snapdragon 855
(3/) 4 GB
(4/) 6 GB 4 GB
6 GB
32/64 GB + SD-kort
(64/) 128 GB + SD-kort 64 GB/128 GB, ikke SD-kort 64 GB + SD-kort
3500 mah 3500 mah 3000 mAh
5000 mAh
Kamera og andre egenskaper
16 MP f/1.8 + 5 MP bokeh-sensor + 8 MP ultravidvinkel 48 MP f/1.79, Quad Pixel (pixel binning) kan gi 12 MP bildefiler, eller du kan bruke full 48 MP oppløsning + 5 MP bokeh-sensor + 8 MP ultravidvinkel, 12 MP f/1.75 OIS + 20 MP f/1.75, pixel binning
48 MP f/1.8 + 13 MP f/2.4 ultrawide, laser + PDAF
Hodetelefonkontakt Hodetelefonkontakt Hurtiglading, bakside i metall Hurtiglading, hodetelefonkontakt
Pris
2800 kroner 3700 kroner 2000 kroner 5000 kroner

Skjermene i de to telefonene lager HDR-bilder av alt – mens de viser HDR-innhold slik det skal vises når det dukker opp, eksempelvis fra Netflix.

I tillegg til det kan skjermene tilpasse hvitbalanse og bildekvalitet til lyset i rommet rundt deg. Det tilsvarer TrueTone-funksjonen i langt dyrere iPhone-modeller, og er en kjekk ting å ha for å alltid ha det beste mulige bildet.

Skjermene i begge telefoner ser svært god ut – det er i praksis akkurat samme skjerm.

Skjerm som gjør alt innhold om til HDR er ett av trekkplastrene i Nokia 6.2 og Nokia 7.2. De deler svært mange egenskaper, men kamera og prosessor er ulikt mellom dem. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Glass, plast og en stor kameratut

Baksiden på begge telefonene er i glass, mens rammen rundt er i et plaststoff som de hevder skal være dobbelt så sterkt som polykarbonat. Polykarbonat regnes vanligvis som en av de sterkeste plastvariantene.

Nokia 7.2 har frostet glass på baksiden og kommer blant annet i en lekker matt og grønn fargevariant. Nokia 6.2 har blankt glass på baksiden, og ser flott ut den også – men er i noe større grad en fingeravtrykksmagnet.

De to telefonene ser også så godt som identiske ut på baksiden. En rund tut med kameraene på har fire felt – tre kamera og en blits. Dette er likt på begge telefoner, men hvis du ser ekstra godt etter ser du forskjeller i optikken.

Den enkleste måten å skille Nokia 6.2 fra Nokia 7.2 rent visuelt er ved at førstnevnte har blank bakside som det er langt enklere å få fingermerker på. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bedre kamera i den dyreste

Forskjellen på disse telefonene er nemlig kamerakvaliteten. Nokia 7.2 byr på et 48-megapikselskamera med forholdsvis stor bildesensor, mens Nokia 6.2 stopper på 16 megapiksler. Begge har f/1.8-optikk – eller, dataarkene sier at Nokia 7.2 har f/1.79, men det er så uvanlig spesifikt at jeg sterkt mistenker glasset for å være helt likt, bare litt mer presist oppgitt for den ene telefonen.

Uansett burde det medføre relativt greie bilder fra begge telefoner – men 48-megapikselsensoren som er i den dyreste av de to har vi sett i en del mobiler så langt, og den gjør jobben helt fint uten å gjøre telefonen så veldig dyr.

Med så mange piksler til rådighet kan Nokia også gjøre såkalt pixel binning – altså at de grupperer fire og fire piksler, tar snittet av informasjon fra hver av pikslene, og kaster ut informasjon som skyter for langt utenfor snittet av alle pikslene. Det betyr at du øker detaljnivået for det lavere oppløste bildet med mer presis informasjon der brus og støy reduseres.

De tre linsene på baksiden er vanlig vidvinkel, ultravidvinkel og ekstrakamera for å sanke dybdeinformasjon. Du kan skru på at telefonen lagrer dybdeinformasjonen så du kan refokusere bildet senere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kan refokusere bilder etter at de er tatt

Eller tar Nokia med seg refokuseringsfunksjonene fra Nokia 9 PureView, slik at du kan lagre fokusinformasjon og endre på fokuset etter at bildet er tatt. Du har naturlig nok ikke informasjonen fra hele fem kamera å rutte med her – men du har likevel en del informasjon fra de tre kameraene.

At de to telefonene er så like understrekes av at tilbehøret som skal selges til dem er likt.

Ytelsen oppleves ellers som veldig god. Noe annet skulle bare mangle. Det er nemlig ren Android rett fra Google som kjører på telefonene. De har relativt like prosessorer, med Snapdragon 636 i den billigste og Snapdragon 660 i den dyreste – uansett er det mer enn tilstrekkelig til å kjøre ren Android kvikt og godt.

En mengde ulike bokeh-moduser finnes også, og du kan sjekke hvordan resultatet blir uten at du må knipse bildet. Løsningen så ut til å fungere greit da jeg prøvde den. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ren Android fra Google

At dette er Android One-telefoner gjør også at du får oppdateringer raskere enn ellers, og Nokia skryter av at de er blant få mobilprodusenter i bransjen som også tar sine billigste telefoner på alvor. Mange andre produsenter jobber først og fremst med flaggskipene sine, mens de rimeligste går litt i glemmeboken etter lansering.

Alt i alt virker disse telefonene som verdige oppfølgere til telefoner som har etablert seg som gode valg for deg som vil ha mye for pengene.

Nye «gamle» modeller

Nokia slapp i tillegg to andre modeller. Nokia 800 Tough er en hardbarket telefon som skal tåle knall og fall. Det er en enkel telefon funksjonsmessig – her er det såkalt Kai OS som kjører. Altså er det ikke en smarttelefon, men heller en telefon som har visse smarte funksjoner. Det ligger for eksempel WhatsApp forhåndsinstallert på den.

Mobilprodusenten slapp også Nokia 2720 i sin såkalte Originals-serie, med navn som brukes på nytt og formfaktorer som ligner på de gamle. Hvis du husker originale Nokia 2720 er dette for det første en nyere telefon enn de andre Classic-variantene som har kommet. 3310 og 8110 er begge fra begynnelsen av 2000-tallet, mens 2720 Fold var fra 2010.

Det er en klapptelefon som i likhet med nevnte Nokia 800 Tough og Nokia 8110 Classic kjører KaiOS. Den har store knapper og er laget for å være enkel å bruke. På mange måter snakker vi nok her mest om en Doro-konkurrent med litt mer fokus på design. Mange eldre og folk med litt dårlig førlighet i fingrene har historisk foretrukket Nokias tastemobiler, fordi flere av dem har hatt store taster som er enkle å treffe – uten å bli fullt så digre, eller synlige, som i Doros modeller.

Nokia 800 Tough skal tåle mye og koste relativt lite. Den skal også ha ekstremt lang batteritid – rundt 50 dager i hvilemodus. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nyttigere enn tidligere Classic-varianter

Selv om også Doros telefoner er meget gode, er det en del mobilkjøpere som savner noe midt mellom de aller enkleste eldretelefonene og fullblods, kompliserte smarttelefoner. Det er disse kjøperne Nokia 2720 er tenkt for.

Den blir neppe den samme nostalgibomben som de tidligere Originals-mobilene har vært, men på mange måter virker den som en mer vettug idé. Dette er ikke en ekstratelefon for folk som skal på festival, trenger en hyttemobil med lang batteritid eller som bare vil ha litt digital detox. Den kan brukes til alt det – men i hovedsak er den for folk med et spesielt behov som ikke helt føler seg klare for Doros litt mer utpregede eldremobiler.

Nokia 7.2

Nokia 6.2

Nokia 7.2

Nokia 6.2

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen