SNIKTITT: Microsoft Office 2016 Nå får Office nye funksjoner

Sniktitt Microsoft Office 2016

(Bilde: Microsoft)

Nå får Office nye funksjoner

Verdens mest populære produktivitetsverktøy skal gjøre det enklere å samarbeide.

I dag lanserer Microsoft en ny versjon av sin verktøypakke Office. Den nye pakken har fått navnet Office 2016. Etter noen måneder i beta, er den ferdige versjonen nå på plass.

I pakken vi har lastet ned og installert finnes programmene Access, Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Project, Visio og Word. Den nye tjenesten GigJam, som ble vist tidligere i år, er ikke med ennå, men kommer i løpet av neste år. Du kan laste ned en prøveversjon nå.

klart.
Oppdateringen bød på en del utfordringer.

Plunder under installasjonen

Vi må medgi at nedlastingen og oppdateringen har skapt mye frustrasjon i redaksjonen vår. Først gjorde vi en rekke forsøk på å installere programvaren på en maskin som tidligere kjørte Office Professional Plus 2013. Etter å ha avinstallert Office forsøkte vi å oppdatere via Office 365, der vi har et privatabonnement. Det så lenge ut til å gå fint, og etter en stund var Outlook 2016 på plass. Samtidig varslet Microsoft at installasjonen for øvrig snart var ferdig. Men det var den ikke.

office 1.
Hit, mnen kom vi på vår stasjonære maskin som tidligere kjørte Office Professional Plus 2013., men ikke lenger. Men på en «ren» maskin hadde vi ingen problemer med oppdateringen.

Etter å ha ventet en halvtimes tid gav vi opp installasjonen. Det viste seg at vi nå fikk åpnet Word-dokumenter ved å klikke på dem, men å starte programmet direkte lot seg ikke gjøre. Programmet Word dukket heller ikke opp når vi gjorde søk fra startmenyen på vår Windows 10-maskin. 

Ettersom vi var flere i redaksjonen som opplevde de samme problemene, ser det ut til at det kan være en eller annen bug i oppdateringen fra Microsoft. Etter å ha byttet til en annen maskin som ikke har kjørt professional-versjonen, så ting lysere ut. Her fikk vi installert hele pakken, tilsynelatende uten problemer. 

Det meste er som før

Først av alt – det meste ser ut og virker som før. Du vil altså ikke få noen store overraskelser når det gjelder utforming av menyer, design og andre kjennetrekk ved de ulike appene. Det kan jo være greit, for det er sjelden gøy å måtte lære velkjent programvare på nytt.

Endringene består mer av smartere måter å løse oppgaver på, særlig om du jobber sammen med andre. Sentralt i dette står tettere integrering mot skytjenester. Blant annet kan du bruke Skype i dokumenter på en ny måte.

Her er sju fine forbedringer i Office 2016:

samarbeid.
Flere kan nå jobbe med samme dokument, så snart det er lagret i OneDrive. Du kan skype med de du samarbeider med, direkte fra teksten de redigerer.

1: Jobb sammen i sanntid 

Word er et av programmene i den nye verktøypakken som får flere nye funksjoner. Blant annet er programmet nå knyttet tettere mot nett og skylagringstjensten OneDrive. 

Så lenge man har nett-tilgang kan mange jobbe der de befinner seg til en hver tid. En hendig funksjon da er muligheten til å redigere dokumenter i sanntid, dersom det er flere som jobber med det samme. Her kan for eksempel en person nå opprette et dokument og dele dette med flere personer. Samtidig kan det innvilges ulike rettigheter i form av lese- eller redigeringsrettigheter.

Det som skrives i dokumentet vises nå i sanntid, dersom du ønsker det. Det betyr at du ikke lenger trenger å lure på hva som kommer fra de andre som jobber på samme prosjekt, samtidig som området du jobber på sperret for andre. 

Bruker du mobilt Internett eller en annen kobling med begrenset datakvote, kan du slå av denne funksjonen for å spare utgifter. 

 

office.
Nye Office skal være tilpasset flere skjermstørrelser, og du kan starte arbeidet på en enhet, for så fortsette på en annen, selv om de har ulke plattformer. Slik kan du jobbe på tvers av mobiltelefoner, PC og nettbrett, enten de kjører Android, Windows OSX eller iOS.

2: Enklere å finne funksjoner

Å finne frem til den funksjonen du vil ha i Office kan ofte være en tålmodighetsprøve. Dette har det nå blitt gjort noe med i form av en ny søkelinje som tar deg direkte til funksjonen du er på jakt etter. 

Med andre ord kan du for eksempel søke opp tabell i søkefeltet og få tabell-funksjonen opp i søket, og deretter klikke deg rett inn i funksjonen, i stedet for å kun få servert en anvisning til hvor du skal klikke deg inn for å finne det du er på jakt etter. 

Den en nye funksjonen ligger plasser som et søkefelt til høyre for Visning-valget på menyrekken, og den er lett gjenkjennelig ved at søkefeltet starter med et lyspære-symbol. Vi testet denne funksjonen med både Access, Excel og Word, og funksjonen er både kvikk og hendig. 

Office 2016 byr blant annet på nytt fargetema.
Office 2016 byr blant annet på nytt fargetema. Foto: Microsoft

3. Skyen får en mer sentral rolle

Du har en god stund kunnet jobbe tett mot skylagringen OneDrive via nettversjonen av Office. Skylagring blir nå en tettere del av den vanlige kontorpakken fra Microsoft. 

Blant annet kan du lagre alt av dokumenter via skyen, samt at Outlook også er utstyrt med en praktisk funksjon der du kan sende dokumenter som er lagret i skyen bare med en lenke i e-posten. Det betyr at du minsker mengden av data som sendes frem og tilbake, og samtidig som det blir det enklere å holde styr på hvilken versjon av dokumentet som er gjeldene, om det er flere som skriver eller redigerer i det. 

En annen ting er at du får opp ved å trykke på vedlegg er de siste vedleggene du har brukt. Ergo slipper du å leite opp dokumenter på maskinen.  

Microsoft-to-Launch-Office-2016-This-Year-470932-6.
Nye analyseverktøyer lar deg utnytte informasjonen i regneark på en god måte og implementere det i ulike dokumenter.

4. Bedre analyseverktøy

Microsoft gjør det også enklere å analysere data og utarbeide prognoser ved hjelp av nye verktøy i Excel. Ved hjelp av ett klikk kan du få opp trender og lese tendenser. Det blir også enklere å importere data fra andre kilder, som for eksempel ulike salgsverktøy.

Det er også kommet nye verktøy for publisering av arbeidsbøkene dine til for eksempel Power BI, for videre modellering.

Her er det også kommet nye måter å visualisere data på.

5. Hendig forhåndsvisning

En annen funksjon finner vi blant annet i Excel. Dersom du jobber med en presentasjon, og ønsker å sette inn en graf, kan du nå få en rask forhåndsvisning av hvordan det vil se ut ved å kunne holde musepekeren over valget du vurderer.

Dermed trenger du ikke prøve deg frem ved å sette inn de ulike grafene for å se hvem av de du liker best, det rekker at du fører pekeren over alternativene for å få opp forhåndsvisningen.

6. Søk i Outlook blir raskere

Microsoft har også gjort noe med Outlook, og spesielt hvor rask den er i bruk.  Endringer er gjort i hvordan det søkes i e-poster, hvor blant annet tiden det tar å finne det du er på jakt etter får langt raskere enn tidligere. Dårlig indeksering og trege søk skal nå være historie.

Ved å trykke på søkefeltet som vanlig kommer det nå forløpende opp e-poster med emneord eller innhold som du er på jakt etter, og treffsikkerheten virker å være langt bedre enn før, samtidig som det også tar langt kortere tid. 

7. Beskytter dine data

En annen ny funksjon i MIcrosofts nye Office-pakke er DLP, eller beskyttelse mot datattap. Denne teknologien skal sikre dataene dine i programmene Word, Excel og PowerPoint.

Vi har foreløpig bare fått brukt en mindre del av de nye funksjonene som finnes i Microsoft Office 2016. Så langt ser det nok ut til at den funksjonen vi vil få aller mest glede av er listen over filer som dukker opp når vi skal velge vedlegg til e-post. Ellers er selvsagt muligheten for samarbeid nyttig, og det samme er raske søk. Det finnes nok de som vil mene de nye analyseverktøyene eller sikkerhetsløsningene er langt viktigere, men da beveger vi oss mer over i business-sfæren. 

Om du har egne erfaringer med de nye funksjonene i Office 2016 er du velkommen til å dele med andre lesere i vårt kommentarfelt.

Microsoft tjener fett på den nye abonnement-tjenesten: 
Office 365 er 80 prosent mer lønnsomt enn tidligere betalingsmodeller »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen