SNIKTITT: Lovende teknologibombe fra Sony Sony A7 II er en lovende teknologibombe

Sniktitt Lovende teknologibombe fra Sony

(Bilde: Sony)

Sony A7 II er en lovende teknologibombe

Bruker speilløsflaggskipet sitt som prøveklut.

For litt over en uke siden offentliggjorde Sony det nye speilløse flaggskipet Sony A7 II. Forbedret ergonomi, raskere autofokus og ikke minst femakses bildestabilisator var stikkord for oppgraderingen.

Nå har vi fått ta nyvinningen i nærmere øyensyn. Hvor stor er egentlig forskjellen på A7 II og forgjengeren?

Ganske store, skulle det fort vise seg.

Knapper på flyttefot

A7 og A7 II side om side. Merk grep og utløserknapp.
A7 og A7 II side om side. Merk grep og utløserknapp.

Det første, mest åpenbare som slår oss er at A7 II er et større kamera enn forgjengeren. Selve kamerahuset er noen millimeter bredere, men først og fremst er det grepet som har vokst seg til noe ganske mye mer brukbart enn forgjengerens alt for grunne grep.

A7 II er fremdeles ikke helt innertier ergonomisk, men det er heller ikke langt unna. Grepet er stort nok til at kameraet ligger velbalansert og godt i hånden, og den nye, ruere teksturen gjør at kameraet ikke føles glatt.

A7 II vist ovenfra.
A7 II vist ovenfra.Foto: Sony

At kameraet har vokst litt føles heller ikke som noe problem, heller tvert imot. Forgjengeren føltes nemlig akkurat litt for liten til å ligge godt i hånden. Tyngden oppleves likevel som omtrent lik, selv om det skiller 125 gram. Kanskje nettopp på grunn av det bedre grepet?

Utløserknappen og på/av-bryteren har flyttet seg fra toppen av huset til toppen av grepet. Her har knappen fått en mer skråstilt stilling og det kjennes umiddelbart ut som en mye mer intuitiv plassering. Plassen som ble frigitt på toppen av kamerahuset brukes til en ekstra programmerbar knapp.

Totalt har A7 II tre programmerbare funksjonsknapper, samt at flere av standardknappene kan programmeres etter eget ønske også.

Fersk skjerm

En annen forbedring, som ikke er umiddelbart synlig, er den 3 tommer store skjermen. Denne har fått en høyere oppløsning, 1,23 millioner punkter, og skal være mer lyssterk i sterkt sollys.

Dette hadde vi ingen muligheter for å teste midt i desember, men det var ikke lett å se forskjell på A7 II-skjermen og forgjengeren, oppløsningsmessig. Det som derimot var en klar forskjell, er tykkelsen på skjermen. Hos A7 II er den nemlig noen millimeter tynnere enn hos A7.

Skal du gi bort et kamera til jul?
Her er kameraene som fortjener en plass under juletreet »

Kjappere fokus og oppstart

Sony hevder selv at A7 II skal starte opp 40 prosent raskere enn forgjengeren. Noen nøyaktige tall har vi ikke, men den uformelle oppstartstesten side ved side avslørte at A7 II var merkbart kjappere til å komme i gang enn A7.

Også autofokusen skal være kjappere, skal vi tro Sony. 30 prosent raskere, for å være nøyaktig, noe en ny versjon av prosessoren skal sørge for.

Baksiden av A7 II.
Baksiden av A7 II.Foto: Sony

Hvorvidt dette stemmer hadde vi dessverre ikke mulighet for å teste den korte tiden vi fikk leke med kameraet, men grunnen til at A7 II er kjappere med fokuseringen skal visstnok være at Sony har forbedret avstandsgjetningen til kameraet. Det skal rett og slett være bedre til å forutse avstanden til motivet, og skal i teorien derfor jage fokus mindre frem og tilbake. Fordi gjetningen skal være mer treffsikker, har ingeniørene hos Sony droppet «nedbremsingen» av fokusletingen.

Hvis dette fungerer i praksis, vil det bety at kameraet holder samme fokuseringsfart nesten helt frem til det finner fokus, fremfor å sakke ned tempoet for å ikke frese langt over målstreken – eller ønsket fokus, om du vil. Autofokusen var en av A7-egenskapene vi ikke var helt fornøyde med i vår test av A7r, så det kan bli interessant å undersøke dette nærmere når A7 II kommer inn til test.

Selve autofokusen er en blanding av fasedetekterende autofokuspunkter, 117 stykker, og 25 kontrastdetekterende fokuspunkter.

Alle retninger

Det store trekkplasteret til Sony A7 II er uten tvil bildestabilisatoren, som kompenserer for bevegelser fra fem retninger: «pitch og yaw», «roll» og X/Y-aksen, altså opp/ned og sidelengs.

Bildestabilisatoren sitter i kamerahuset, mer konkret rundt selve bildebrikken, og kan dermed fungere med all optikk, uavhengig av om objektivet har innebygget bildestabilisator eller ikke.

I de tilfellene objektivet har stabilisering, bruker A7 II en kombinasjon av optikkens stabilisator og stabilisatoren i huset. Kameraet tar seg av X, Y og «roll», optikken «pitch og yaw».

Bildestabilisatoren fungerer også ved videoopptak, og ifølge Sony skal den ikke ha noen innvirkning på batterikapasiteten til kameraet. 

Teknikkprat

Selve bildestabilisatoren består av fem sensorer hvorav tre er gyroskoper, en egen mikrobrikke som brukes til beregninger og én elektronisk magnet. Bildebrikken er montert på kulelagre, som gjør at den kan forflyttes i alle retninger, slik som denne videoen viser.

Ut fra de tekniske tegningene, ser bildestabiliseringssystemet svært kompakt ut. Noe slikt må vel kunne integreres i andre kamerahus også?

Ifølge ingeniøren vi snakket med fra Sony, er det ingenting som tilsier at bildestabilisatoren ikke en dag finner veien til speilrefleksene med A-fatning.

Testbilde tatt med A7 II og 100mm makro.
Testbilde tatt med A7 II og 100mm makro. Merk at bildet er fra en tidlig produksjonsmodell og vi får derfor ikke lov å vise det i full størrelse.

Bildestabilisator i nye hus?

Vel så interessant kan det fort bli om bildestabilisatoren implementeres i en oppfølger til Sony A7S, som vi nylig testet. Da kan vi nemlig fort snakke om et optimalt kamera for fotografering og videoopptak i dårlig belysning.

Kameraet ville i så fall ha ekstremt gode egenskaper ved høye ISO-verdier, som kombinert med en bildestabilisator som kompenserer for opp til 4,5 EV-trinn vil gjøre det mulig å gjøre for eksempel videoopptak i halvmørket.

Testbilde tatt med A7 II og 100mm makro. Merk at bildet er fra en tidlig produksjonsmodell og vi får derfor ikke lov å vise det i full størrelse.
Testbilde tatt med A7 II og 100mm makro. Merk at bildet er fra en tidlig produksjonsmodell og vi får derfor ikke lov å vise det i full størrelse.

Vi fikk også ta noen kjappe bilder innendørs med A7 II, og den korte lekestunden ga et godt inntrykk av bildestabilisatoren. Fra før av har Olympus’ femakses bildestabilisator i OM-D E-M5 og OM-D E-M1 imponert stort, og det skal bli interessant å teste om Sonys fullformatsstabilisator er like effektiv.

Pris og tilgjengelighet

Enn så lenge er det ikke klart når Sony A7 II er å finne i butikkene, men det vil få en veiledende pris på 16 000 kroner for huset alene. Sammen med et 28-70mm kitobjektiv vil prisen ligge på 19 000.

Vi lot oss imponere av forgjengeren, Sony A7r
Les hvorfor i vår test » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen