Stort smartere og mer automagisk enn LGs Signature-serie kan klesvasken knapt gjøres. Nå mangler det bare en funksjon som legger sammen klærne.

Sniktitt LG Signature vask og tørk

Stort smartere og mer automagisk enn LGs Signature-serie kan klesvasken knapt gjøres. Nå mangler det bare en funksjon som legger sammen klærne. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Tørketrommelen vet hva slags klær som kommer når vaskemaskinen er ferdig

Nå skal hvitevarene snakke med hverandre.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no / Berlin: Alt blir stadig mer tilkoblet. Enten det er biler eller brødristere finnes det snart en app for alt sammen. Og hvitevarer er ikke noe unntak. Appstyrte vaskemaskiner og tørketromler er ikke nytt, men det er litt spennende når dingsene også begynner å snakke med hverandre, og ikke bare til skyen og mobiltelefonen.

Det er akkurat det som er konseptet for LGs ekstreme toppmodeller i Premium-serien. Her snakker vi om vask og tørk med innebygget taleassistent, app og altså kommunikasjon mellom maskinene.

La oss si at du velger ullprogram på vaskemaskinen. Så fort vasken er ferdig ville kanskje instinktet vært å unngå tørketrommelen, av frykt for krymping og rask utsliting av ullplagget. Men tørketrommelen vet allerede at du valgte ullprogrammet under vask, og siden vasken akkurat er ferdig står den klar med sitt eget ullprogram.

Dermed er du i hvert fall garantert mot å gjøre irriterende feil som plutselig kan forvandle klærne fra XL til XS.

Smarte løsninger fra A til Å

TWINWash-løsningen innebærer at du har en ekstra vaskemaskin stående under den vanlige vaskemaskinen din. Den kan ta lette klesvasker mens den store maskinen er opptatt med andre ting. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ved siden av å være smarte med både app og taleassistent er dette også maskiner som har alt det LG har å by på av smarte løsninger om dagen. Vaskemaskinen har det såkalte TWINWash-systemet, som innebærer at den har en ekstra og separat vaskemaskin bygget inn i sokkelen. Dermed kan du ta småvasker ved siden av, hvis hovedtrommelen er i gang.

Den vanlige vaskemasinen tar tolv kilo tøy, mens kjelleretasjen må si stopp etter to. Tørketrommelen på sin side klarer ti kilo tøy i slengen.

En annen av de smarte løsningene her er den automatiske vaskemiddeldoseringen. En liten skuff nederst i maskinen lar deg fylle på store mengder vaskemiddel og tøymykner. Så fort det er på plass forsyner maskinen seg selv etter behov. Det skal ikke være behov for å fylle på noe særlig oftere enn én gang i måneden, men her varierer nok behovet ganske mye avhengig av familiestørrelse og hvor intens tilgrising klærne utsettes for.

Du trenger i hvert fall ikke å tenke vaskemiddel hver gang du vasker.

Dobbel varmepumpe bygget inn

Det hører til app, og maskinene kan kobles til WiFi. De snakker også med hverandre. Selve styringen av maskinene foregår i en berøringsfølsom skjerm øverst på døren. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vaskemaskinen har dessuten et system som skal kutte vibrasjoner til et minimum, og dermed gir også produsenten en vanvittig lang garanti på drivsystemet i den. Hele 20 år etter at du har kjøpt den skal du kunne få garantireparasjon på motoren. Fortutsatt at det da er vaskemaskinteknikere igjen som får til å reparere dem.

På tørketrommelsiden er det også en del uvanligheter ute og går. Varmepumper i tørketromler har blitt vanlige de siste årene. De gjør at langt mindre av varmen fra trommelen slipper ut i rommet rundt. I stedet gjenbrukes den, og trommelen bruker dermed vesentlig mindre strøm, samtidig som inneklimaet rundt den blir bedre.

I LGs trommel er det imidlertid to slike varmepumper. En annen uvanlighet er at trommelen selv tar seg av å rense kondensatoren. Som regel er det noe man må gjøre selv, ved å ta ut hele boksen og spyle av den. Her slipper du altså unna en del vedlikehold også.

Svindyrt utstyr

Foreløpig er ikke disse produktene i salg i våre hjemlige butikker. Men baksiden av medaljen for disse smarte maskinene er prislappen. Dette er på ingen måte billige ting. Akkurat hva de eventuelt ville kostet hjemme i Norge er uklart, men regn med at de blir noen ganger dyrere enn ordinære utgaver av slaget. Etter det vi får opplyst ville de antakeligvis kostet rundt 20 000 kroner stykket, og den lille ekstravaskemaskinen er i salg og koster 7000 kroner.

Det er også verdt å få med seg at ekstravaskemaskinen i TWINWash-systemet kjøpes utenom og fungerer som sokkel for den store vaskemaskinen. For å få de to doningene til å matche har LG en stor skuffesokkel til tørketrommelen, der vaskemiddel og andre nyttigheter kan lagres.

Vi kan ikke si annet enn at det har blitt spennende å nerde litt også med hvitevarer etter hvert som apper, WiFi og den litt forløse forkortelsen IoT (Internet of Things) har inntatt også denne arenaen.

Den store dingsemessen IFA er i gang her i Berlin, og alt vi har publisert fra den tyske hovedstaden finner du på samlesiden vår »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen