SNIKTITT: LG G7 ThinQ LGs nye flaggskip lover kraftlyd og kamera som virker i mørket

Sniktitt LG G7 ThinQ

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

LGs nye flaggskip lover kraftlyd og kamera som virker i mørket

LG har hatt en rekke svært gode telefoner de siste årene, men de har liksom aldri fått det helt til.

Det inntrykket håper de G7 ThinQ skal rette opp i.

LG G7 er for en gangs skyld en modell i G-serien som faktisk bygger på forrige modells styrker. En av disse styrkene er for eksempel at LG G6 både var vanntett og testet for støtsikkerhet.

LG G7 ThinQ

Størrelse: 1535 x 7,2 x 0,79 cm
Vekt: 162 gram 
Skjerm: 6,1 tommer, LCD, 3120 x 1440 
Maskinvare:  Snapdragon 845, 4 GB minne
Lagringsplass: 64 GB, plass til minnekort opptil 2TB
Operativsystem: Android 8.0
Kamera: 16MP + 16 MP bak, 8 MP foran, AI cam
Batteri: 3000 mAh, hurtiglading
Pris fra: 8500 kroner (Oppdaterte priser fra Prisjakt.no)

LG G6 ble aldri markedsført med påstanden i Norden - bare i USA - men telefonen var den samme på dette området. Og med LG G7 markedsfører de faktisk endelig fordelen. Det er ingen andre mobiler på markedet der produsenten faktisk snakker om støtsikkerhet på dette nivået når glass er involvert. Flere nevner støttester, men merkelapper som gir forventninger er det få av.

Det er uansett viktig å få med at LG ikke garanterer at du ikke får til å knuse mobilen din; det er kun snakk om en ekstra sikkerhet, og testingen har foregått fra 1,2 meter, så du bør ikke slippe telefonen din fra toppen av en bygning med det første.

Uvanlig lydfokus

Hodetelefonutgang med kraftig forsterker, heftig innebygget lyd og et kamera som virker i nær bekmørke omgivelser er noen av fordelene LG skryter av i G7 ThinQ. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen ting LG G7 tar med seg fra forrige modell er lydstøtten. Her er det ordinær hodetelefonkontakt inkludert, og tilkoblet den sitter det en kraftig forsterker. Dermed kan du koble til hodetelefonene som følger med, eller du kan bruke dine egne tungdrevne hodetelefoner. Det er nemlig den samme Quad DAC-løsningen her som var i G6.

Nytt i G7 er imidlertid kraftigere høyttalere enn i forrige generasjon. Telefonen spiller meget høyt og kan faktisk gi ørlite grann bassfølelse rett fra de innebygde høyttalerne. Det er stereolyd her, men det er nok likevel greit å få med at det er bunnhøyttaleren som gjør den største jobben - den spiller særdeles høyt, mens talehøyttaleren øverst mest virker å fylle på. Det kan være greit nok det, om det er høyt nok til at du kan legge igjen BT-høyttalerne hjemme.

Akkurat hvor god G7 er sammenliknet med de andre som er best akkurat nå er litt vanskelig å si. Her er det normalt HTC og Apple som regjerer, og Samsung meldte seg på med sin Galaxy S9 tidligere i år. Om G7 er bedre vil tiden vise, men den spiller i hvert fall høyt.

Smarte løsninger og AI

AI-funksjonen i kameraappen gjør at G7 strør om seg med ord den tror passer med bildet, før den slår seg ned i en fotomodus, for eksempel «By». Fotomodusen den treffer stemmer som regel med det du sikter på, og ordene den prøver seg på stemmer ofte - men utstillinger bestående av hvitevarer er visst ikke favoritten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Etternavnet på G7 er ThinQ - akkurat slik det var på den oppdaterte V30-utgaven nå under årets Mobile World Congress. Bak navnet ligger en satsing på smarte løsninger og AI, eller kunstig intelligens om du vil. Det mest konkrete stedet du faktisk er løsningen jobbe er om du aktiverer den intelligente kameramodusen. Da vil telefonen gjette ved å plassere merkelapper over alle mulige deler av det du sikter på, til den bestemmer seg og går for en fotomodus.

Jeg testet eksempelvis å peke G7-kameraet ut vinduet fra LGs kontorer, og etter å ha sett store mengder hus, asfalt og biler falt løsningen ned på «city».

Løsningen ser ut til å fungere noenlunde godt, og er i grunnen ganske lik den Huawei har i sine telefoner - sånn foruten at du må aktivere den manuelt. Kameraet har i tillegg en ekstremt lyssensitiv modus som aktiveres automatisk når det er bekmørkt rundt telefonen. Hvis det er mindre enn 3 lux rundt deg kommer den på automatisk, hvis den har mindre enn 7-9 lux rundt seg vil den ekstra følsomme modusen dukke opp som mulighet.

Hvordan ble de bildene så lyse?

En ekstremt lyssterk skjerm skal gjøre G7 ThinQ lett å lese når sola hamrer. Den voldsomme lysstyrken kan kun aktiveres i tre minutter av gangen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Akkurat hvor gode bildene fra den ekstra lyssensitive modusen blir vet vi ikke helt - de så ikke perfekte ut på mobilskjermen og støyen virket å antyde at svært høy ISO var det enkle verktøyet som ble brukt. Men slike svarte bokser å sikte mobilkameraet inn hare vært vanlig for mobilprodusentene å ta med seg i det siste. De er ikke presise verktøy til å finne ut om dette fungerer på - blant annet fordi telefonene ofte legges eller holdes flatt inntil boksene. Dermed får telefonen omtrent et stativ som holder den rolig. Hvor godt samme funksjon virker fra hånden er verre å si noe om.

Den siste unike funksjonen her er muligheten til å dra lysstyrken opp til 1000 nits. Funksjonen er symbolisert som en sol ved siden av slideren du justerer lysstyrken med. Hele poenget her er såvidt jeg kan forstå å dra opp lysstyrken i korte perioder. Du får ikke mer enn tre minutter sammenhengende «solmodus» ut av skjermen. Den skrur seg automatisk av på tid - eller når du låser telefonen neste gang.

Og LG har definitivt rett i at telefonskjermen kan bli helt usannsynlig lyssterk. Her burde det være mulig å se skjermsøkeren ganske greit når du fotograferer i stormsol.

Skjermleppen omdefinert ... eller?

Skjermleppen omdefinert? Neppe. For all del, det er helt greit at G7 har en - Huaweis P20-produkter har den, Asus' nye ZenFone-modeller har den og vel ... den er overalt. Men en Second Screen er den nå egentlig ikke - LGs egen ekstraskjerm i blant annet V10 fungerte som en frittstående skjerm som kunne være av og på uavhengig av hovedskjermen Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En litt på siden bemerkning om LG G7 er forøvrig måten produsenten forsøker å omdøpe skjermleppen, som unektelig er å finne også her. De kaller det nemlig en second screen. I tidiligere LG-modeller har de hatt faktiske ekstraskjermer og skjermer med underlig geometri der kun deler av skjermen har vært aktiv, mens resten har hvilt.

Problemet med LGs omdøping av «notchen» er at den funker ikke helt slik LGs ekstraskjermer har gjort. Tidligere var det slik at de kom på som en slags alltid på-skjerm, med informasjon om meldinger og andre varslinger, uten at hovedskjermen måtte komme på i det hele tatt.

Og ... altså, dette er en LCD-skjerm. I utgangspunktet lyser alt - eller ingenting.

Skjermlepper er ikke farlige. Men av produsentene som så langt har lansert telefoner med slike innslag, har samtlige vært ganske opptatt av den, om enn på hvert sitt vis. Inntrykket av at de formålsløst kopierer Apple er nok vesentlig farligere i seg selv. Og strengt tatt kan jo Apple beskyldes for å ha kopiert Essential Phone med kamerahakket i skjermen, og Motorola Moto Z i fjerningen av minijacken. Men det er alltid greiest å krangle om teknologi hvis Apple kan være del av det.

Uansett gjør ikke skjermleppen noe mer eller verre ut av seg her enn andre steder. Og den kan skrus av. Med avskrudd ramme får skjermen en omtrent symmetrisk liten svart ramme oppe og nede, omtrent slik LG G6 hadde.

Under ser du noen av bildene vi tok med LG G7 på deres nordiske lansering av telefonen i Kista utenfor Stockholm. Vær oppmerksom på at det kommer ny programvare til telefonene før salget starter. Bildene under viser kanskje ikke samme kvalitet som i de ferdige telefonene.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Testbilder fra LG G7

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen