SNIKTITT: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Lenovos heftigste arbeidsjern har fått HDR-skjerm

Sniktitt Lenovo ThinkPad X1 Carbon

(Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Lenovos heftigste arbeidsjern har fått HDR-skjerm

Oppdatert kontorluksus.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no / Las Vegas: Hvis du jobber på kontor er det ofte to typer datamaskiner som dominerer. Apples pene og pyntelige MacBooker - og Lenovos kantete og funksjonelle ThinkPad X1 Carbon-maskiner. Sistnevnte pleier å få en fornying her under CES-messen i Las Vegas. Årets fornying er av det store slaget for disse maskinene.

Først med HDR

Det kanskje viktigste, og mest uventede, er oppgradering til 1440p-skjermer med HDR. Dette er altså verdens første bærbare PC med Dolby Vision og HDR bygget inn. Det betyr utvidet fargerom og mulighet for forbigående kraftig belysning. Nyttig enten du jobber  med bilder og video, eller bare skal la deg underholde av nytt og fjongt innhold fra eksempelvis Amazon Prime eller Netflix.

ThinkPad X1 Carbon

Skjerm: 1080p med eller uten touch, 1440p med eller uten Dolby Vision HDR
Prosessor: Inntil Core i7 8. gen
Grafikk: Intel UHD 620
Lagring: Inntil 1 TB SSD
Minne: Inntil 16 GB
Vekt: 1,13 kilo
Operativsystem: Windows 10 Pro
Pris: Høy

Skjermen på X1 Carbon-maskinen Lenovo hadde utstilt på området sitt var voldsomt flott å se til, men den hadde i utgangspunktet ikke så mye HDR-innhold å spille av.

Om du ikke trenger veldig høy oppløsning og HDR tilbys det nå også en utgave med berøringsskjerm, men her er oppløsningen full-HD fremfor 1440p.

Deilige, deilige taster

Fremfor å se på film ble det heller til at jeg begynte å taste på maskinen. Og det var rett og slett tungt å forlate den lille, superlette fjøla. Tastatur har alltid vært en av de viktigste delene i en arbeids-PC, og Lenovos toppmodeller har som regel vært gode på dette området.

Tastaturet, med den klassiske røde styrepinnen i, er fortsatt blant de viktigste grunnene til å kjøpe en X1 Carbon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den nye maskinen har fått flere nyheter, inkludert siste generasjon Intel-brikker og USB-C-tilkoblinger, men det er fortsatt den lange og perfekte vandringen på tastene som imponerer meg aller mest. Dette er rett og slett en maskin som innbyr til «langtasting», uansett hvilken sammenheng du gjør slikt i.

ThinkPad X1 Carbon er særdeles lett, med sine 1,13 kilo, og årsaken ligger litt i navnet. Den er bygget til dels i karbonfiber, og det gjør den også svært solid sammenliknet med mange av sine argeste konkurrenter.

Fokus på personvern

Blant de litt mindre tekniske nyhetene er et fokus på personvern på tvers av Lenovos produkter. Flere av nylanseringene av året har det selskapet kaller en ThinkShutter, som enkelt og greit er et fysisk linsedeksel til kameraet. Her slipper du altså å ha teiprullen for hånden hvis du jobber med ting som helst skal forbli hemmelige.

Ikke akkurat noen sinke. Her får du det siste og heftigste av spesifikasjoner. Men legg merke til skyvelokket over kameraet øverst på maskinen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinen har forøvrig både fingerleser og IR-kamera som fungerer med sikkerhetsløsningen Windows Hello. Det betyr at den kan låse seg opp automatisk idet eieren setter seg foran, eller om du er litt mer opptatt av sikkerhet; når du legger fingeren på leseren.

Lenovo lover inntil 15 timer batteritid, og når batteriet går tomt støttes også hurtiglading, slik at det går fort å fylle på igjen.

Skamdyrt utstyr

ThinkPad X1 Carbon-serien er først og fremst en bedrifts-PC, og prislappen på alle disse modellene starter i den høye enden, og slutter ikke før den dingler rundt 30 000 kroner. Vi snakker altså om ekte PC-luksus her.

Dyrt er det definitivt, men hvis du jobber med innholdsproduksjon av det ene eller andre slaget, er det mye her som bør kunne gripe interessen. Ekstremt lav vekt, lang batteritid uten å måtte gå over til mobilprosessorer på innsiden og en skjerm som fint tåler de mest krevende typene innholdsproduksjon gjør dette til en pakke som relativt få maskiner der ute matcher. Og de samme egenskapene gjør maskinen også til en utmerket underholdningsdings når arbeidsdagen tar slutt.

Det er egentlig bare ett område den ikke briljerer på. X1 Carbons særegne utseende er nok ikke pent i alles øyne. Det er kantete, svart og egentlig ganske gammeldags. Men så er maskinen på sett og vis like mye en «fashion statement» som en MacBook eller en Surface Book er, selv om estetikken ikke er den samme. Har du en av disse modellene mener du antakeligvis alvor når du jobber, og hver seg har de unike design som er lette å kjenne igjen.

Les om alle tingene vi har sett på CES-messen på vår samleside »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen