SNIKTITT: Leica T Rålekkert kamera fra Leica

Sniktitt Leica T

(Bilde: Johannes Granseth)

Rålekkert kamera fra Leica

Leica T er et helt nytt kamerasystem.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Leica fyller hele 100 år i år, og denne imponerende milepelen må selvsagt feires. Når man er en av verdens mest kjente kameraprodusenter, hva passer da bedre enn å feire med å lansere et helt nytt kamerasystem? Etter en ikke ubetydelig mengde rykter, med påfølgende lekasjer helt på tampen, inviterte Leica i går til presselansering på selveste Astrup Fearnley i Oslo.

Der, blant all samtidskunsten, fikk vi ta en titt på det som kanskje kan beskrives som et lite kunstverk i seg selv, nemlig Leica T (Type 701).

Les også: Hils på Leica X Vario

Leica T ble vist fram på Astrup Fearnley.
Leica T ble vist fram på Astrup Fearnley. (Foto: Johannes Granseth)

Lekkert og solid

Leica T har pene former.
Leica T har pene former. (Foto: Leica)

Det første vi legger merke til når vi får Leica T i hendene, er at kameraet virker å være usedvanlig godt skrudd sammen. Huset er godt å holde i, har en behagelig tyngde, og det er ikke en eneste knirkelyd å spore. Nå er det faktisk også slik at kameraet ikke er «skrudd sammen», det er nemlig frest ut av én enkel aluminiumsblokk. Denne utformingen minner mye om Apples unibody-design, og ser ut til å sørge for at Leica T har meget god byggekvalitet.

Designmessig pleier Leica å ha føttene godt plantet i den minimalistiske leiren, og med Leica T ser det ut til at de har tatt det minimalistiske designet enda et steg videre. Huset har veldig rene og pene linjer, og det har en nesten strømlinjeformet fremtoning. Designet er rett og slett meget behagelig å se på, og det gir helt klart kameraet en ganske eksklusiv
og luksuriøs følelse.

Leica T er laget av én aluminiumsblokk.
Leica T er laget av én aluminiumsblokk. (Foto: Leica)

Det har bare fire knapper, en utløserknapp med av- og på-bryteren rundt, en dedikert knapp for filming og to umerkede kontrollhjul som lar deg styre blender og lukker. Alle knappene sitter på kameraets topplate, noe som har gitt plass til en romslig skjerm på 3,7 tommer, som dekker mer eller mindre hele baksiden av kameraet. Skjermen er lys og skarp, og kan skilte med 1,3 millioner punkter.

Skjermen er berøringsfølsom, og siden kameraet nesten er knappeløst, styres mange av kameraets funksjoner via skjermen. Skjermen er veldig responsiv når vi bruker den, og siden den er kapasitiv fungerer den på samme måte som skjermene på de fleste moderne smarttelefoner. Vi behøver altså ikke å trykke hardt på skjermen, det holder med en lett berøring. Skjermen er dessverre ikke utfellbar.

Fleksibelt brukergrensesnitt

Leica Ts meny.
Leica Ts meny. (Foto: Leica)

Ettersom vi er nødt til å bruke skjermen for å styre det meste på kameraet, er vi glade for at det ser ut til at Leica har fått på plass et rimelig godt menysystem på sitt nye kamera. Menyene består av et rutenett av grafiske ikoner som vi trykker på, og vi slipper å grave oss langt ned i menyene for å finne de ulike funksjonene.

Det kan imidlertid bli en del blaing opp og ned i rutenettet, men heldigvis lar Leica oss via menyen «MyCamera» selv lage en snarveis-meny med de mest brukte funksjonene, slik at vi alltid har disse lett tilgjengelig. I tillegg kan vi flytte rundt på, eller rett og slett fjerne ikoner slik vi selv ønsker – ikke ulikt hjemmeskjermen på en iPhone.

APS-C på innsiden

To objektiver er tilgjengelige ved lansering.
To objektiver er tilgjengelige ved lansering. (Foto: Leica)

Leica T er bygget opp rundt en 16-megapiksels stor bildebrikke i APS-C formatet. Kameraet tilbyr ISO verdier fra ISO 100 opp til 12800, og Leica har også droppet anti-aliasing filteret, slik at kameraet skal kunne tilby enda skarpere bilder.

T-fatningen har ved lansering to tilhørende objektiver. En Vario-Elmar T 18-56mm f/3.5-5.6 ASPH og en Summicron T 23mm f/2.0 ASPH. Begge objektivene tilbyr autofokus, og virker å være rimelig godt skrudd sammen, selv om vi kanskje ikke synes de står helt i stil med det robuste huset. Utseendemessig minner de mye om Panasonic/Leica-objektivene vi har sett tidligere.

Leica varsler også at flere objektiver er på vei, og en Super-Vario-Elmar-T 11-23mm f3.5-4.5 ASPH vidvinkelzoom og Vario-Elmar-T 55-135mm f3.5- 4.5 ASPH telezoom er planlagt for lansering under Photokina 2014.

Tilgjengelig ved lansering er også en adapter som lar deg bruke M-glass med Leica T. Adapteren har en sensor for 6-bitskodede M-objektiver, noe som gir støtte for lysmåling, blenderprioritet og manuell innstilling.


En ekstern søker finnes som tilbehør.
En ekstern søker finnes som tilbehør. (Foto: Leica)

Kameraet har ingen innebygd søker, og vi er derfor nødt til å bruke skjermen når vi skal komponere bildet. Kameraet har imidlertid en tilbehørsport i blitsskoen som lar deg koble til en ekstern søker dersom du ønsker dette. Søkeren er tilgjengelig som ekstrautstyr, og tilbyr 0.7x forstørrelse og 2,3 millioner bildepunkter. Søkeren har også innebygd GPS, og kan vinkles rett opp.

Vi fikk fotografert i noen minutter med kameraet, og førsteinntrykket er rimelig godt. Kameraet er responsivt og autofokusen virker å være rask og treffsikker. Kameraets kontroller fungerer bra, men vi merker at vi nok trenger litt tid på å bli vant til fraværet av knapper. Det finnes for eksempel ingen knapp for avspilling, og for å få fram bildene vi har tatt må vi flikke opp på berøringskjermen. Dette fungerer faktisk ganske godt – fiffig, men uvant.

Både søkeren og skjermen er klare og skarpe, og begge fungerer veldig godt i bruk. Vi merker at søkeren nok ikke er helt på nivå med de beste elektroniske søkerene på markedet. Det er for eksempel noe lagg, i alle fall i dårlig belysning, men jevnt over må vi si at den fungerer bra.

Når det gjelder bildekvalitet venter vi til vi har fått kameraet inn til test før vi kommer med noen ordentlig dom, men førsteinntrykket er at kameraet leverer gode og skarpe bildefiler, med fin kontrast. Et par jpeg-eksempler kan ses under her.

Leica T - 18mm - 1/60 - f/3.5 - ISO 1600.
Leica T - 18mm - 1/60 - f/3.5 - ISO 1600. (Foto: Johannes Granseth)
Leica T - 18mm - 1/50 - f/3.5 - ISO 400.
Leica T - 18mm - 1/50 - f/3.5 - ISO 400. (Foto: Johannes Granseth)

Trådløs kontroll og innebygd lagring

Leica T har som første Leica-kamera innebygget WiFi. Dette gjør at du via en gratis app som er tilgjengelig for Android og iOS kan sende bilder og film direkte til din smarttelefon eller ditt nettbrett. Appen gir deg også muligheten til å fjernstyre kameraet, og da kan du kontrollere ting som blender, lukker og ISO direkte fra telefonen/nettbrettet ditt.

Ellers har kameraet også 16 GB innebygd lagringsplass, slik at du kan bruke kameraet uten minnekort. Hvis du vil utvide lagringsplassen, tar kameraet minnekort i SD-formatet.

det finnes masse tilbehør til Leica T.
Det finnes masse tilbehør til Leica T.Foto: Leica

Leica T slippes sammen med en rekke tilbehør. I tillegg til den elektroniske søkeren og M-adapteren finnes også blitsen Leica SF 26. Vinkelen på blitsreflektoren er justerbar, og blitsen kan også brukes som en LED-lyskilde under videofilming.
Ellers er også en rekke interessante vesker og beskyttelses-løsninger tilgjengelig ved lansering, og et festesystem for kameraremmer kalt Easy-Click lar deg meget enkelt feste en tilhørende bærerem eller håndleddstropp til kameraet.

Tilgjengelighet

Leica T vil være tilgjengelig i butikkene i slutten av mai, og vil få en veiledende utssalgspris på
14 000 kroner. Kameraet fåes i fargene sølv eller sort. Sett opp et varsel i Prisguide, så får du beskjed når den er på lager »

Leica Vario-Elmar-T 18-56mm f/3.5-5.6 ASPH har veiledende utsalgspris 13 300 kroner, mens Leica Summicron-T 23mm f/2.0 ASPH har veiledende utsalgspris på 14 800 kroner.

Leica T finnes også i svart.
Leica T finnes også i svart. (Foto: Leica)

Leica T (Type 701)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen