Huaweis programvaresjef Wang Chenglu forteller om bakgrunnen for valgene i EMUI 9, der en viktig endring er at svært mange overflødige knapper og innstillinger er fjernet.

Sniktitt Huawei EMUI 9

Huaweis programvaresjef Wang Chenglu forteller om bakgrunnen for valgene i EMUI 9, der en viktig endring er at svært mange overflødige knapper og innstillinger er fjernet. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Nå oppdaterer Huawei mobilene sine

Og du kan prøvekjøre oppdateringen før den slippes.

Tek.no / Berlin: Huaweis knallgode Mate 10 Pro- og P20 Pro-modeller har virkelig fått mobilprodusenten til å skyte fart, og begge har vært høyt på salgslistene de siste månedene. Men nå får disse to modellene, og en rekke andre Huawei-modeller en stor oppdatering, og her på IFA-messen i Berlin har Huawei vist frem en smakebit på hvordan menyene vil endres.

At Huawei allerede nå viser frem EMUI 9, som har Android 9 Pie i bunnen, handler også en del om den kommende Mate 20-modellen som slippes i London den 16. oktober.

Men det kommende flaggskipet er slett ikke det eneste som får oppdateringen, og nå i forkant av lanseringen lar Huawei brukere få betateste EMUI 9.

Hvis du har en P20 Pro, Mate 10 Pro, P20 eller Mate 10 kan du melde din interesse for å betateste de nye menyene. Betaprogrammet inkluderer også Honor 10, Honor Play og Honor View 10.

Oppmelding for betatesting kan gjøres på denne siden »

Langt færre innstillinger

Har du én av disse modellene kan du prøvekjøre EMUI 9 i Huaweis betaprogram. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

EMUI har rukket å bli seks år gammelt allerede. Og Huawei skryter av at de har hele 340 millioner brukere av menysystemet, en betydelig økning fra de 190 millionene som brukte EMUI i 2016. 

Huaweis programvaresjef, Wang Chenglu, forklarte hvordan Huawei skal gjøre det enklere å bruke telefonene. Ett av virkemidlene er å kappe vekk overflødige knapper. EMUI 9 kutter vekk 10 prosent av innstillingsknappene.

Huaweis mobilsjef, Richard Yu, presenterte nye Kirin 980 under sin tale her på IFA. Brikken er vesentlig raskere enn forrige generasjon, og støtter også 5G-modemet Balong 5000. Selskapet er altså klare til å lage 5G-mobiler ganske umiddelbart. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mange produsenter har flere enn tusen innstillinger, hevder Chenglu. EMUI går fra 940 til 843 knapper for ulike innstillinger. Der det har vært dobbelt opp er det kuttet vekk, og en står igjen. Det låter strengt tatt smart, for én av de vanlige kritikkene mot løsninger som EMUI, Samsung Experience og LG UX handler nettopp om at det er for mye rot og for mange ting å trykke på i systemene.

Hvordan gjøre telefoner bedre å bruke

I EMUI 9 er innhold som hører sammen i større grad samlet under samme meny. Du kan for eksempel velge både skjerminnstillinger og bakgrunnsmotiv i samme meny, for eksempel. Det er i dag to ulike menyer på Huaweis telefoner.

Huawei-sjefen forklarer også at de både ønsker å gjøre telefonene enklere å bruke og bedre hele opplevelsen av bruken. Eller hvordan gjøre telefonene mer «enjoyable», som er ordet Huawei bruker selv.

– Enjoyable kommer an på detaljene. Ytelsen mellom telefoner er ganske lik. Så det er på detaljene man må fokusere, forklarer Chenglu.

For å oppnå det satser de på bedre støtte for énhåndsbruk. Menyer som før har bodd på toppen av skjermen flyttes til bunnen, slik at vi skal rekke dem med en hånd. Sveipebasert navigasjon har også kommet til.

Sveip for å bruke menyene

Det manglet ikke på testløsninger for å prøve hastigheten til Kirin 980 på messen. Og det er heller ingen hemmelighet hvem det er Huawei prøver å ta igjen for tiden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei har lagt seg på en linje som minner litt om sveipene i iOS, men det er likevel ingen blåkopi det er snakk om. Du sveiper opp fra bunnen av skjermen for å gå ut av appen eller starte appveksleren - så langt lukter det litt epler og Cupertino av løsningen.

Men for enkel frem- og tilbakenavigasjon kan du sveipe opp og ned langs skjermkantene på telefonen med tommel eller pekefinger.

Sveiping og kantfunksjoner blir stadig vanligere i alle mobiltelefoner, flere år etter at Palms Pre-modeller viste hvor lettvint dette kunne være. Det hører også med at kantskjermfunksjoner har vært Samsungs «greie» gjennom mange år med Edge-skjermer. Men nå kan det virke som om de gode idéene på dette holdet samler seg gradvis mer opp i en litt ny måte å bruke mobilen på. Her er noen av telefonene som helt eller delvis satser i samme retning:

  • Apple iPhone X - Sveip med utgangspunkt i en liten stripe nederst på skjermen.
  • HTC U11, U12+ og Google Pixel 2 - Klemming langs sidene, i de nyeste modellene kan du også tappe på sidene.
  • Sony Xperia XZ3 - Sveip langs skjermkantene for å navigere.
  • Oppo Find X - Blåkopi av Apples iPhone X-løsning.

Kraftig ytelsesøkning

En ny trend er at mobilene våre skal passe på hvor mye vi bruker dem. Både Google og Apple har løsninger for dette, men Huawei ser ut til å ha bygget videre på Google sin vanlige Android-funksjon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også hastigheten i menyer og apper skal bli langt bedre i EMUI 9. Huawei sier selv at den generelle systemytelsen øker med 12,9 prosent, mens en app vi i Norden kjenner godt, Spotify, starter elleve prosent raskere. Og disse tallene har de hentet fra dagens telefoner som kjører Kirin 970-prosessoren. Mate 20-telefonene som får den nye Kirin 980-prosessoren vil altså få både ytelsesøkningen fra et kjappere menysystem og den ekstra futten maskinvaren byr på.

En annen løsning som kommer med i nye EMUI er oversikt over hvor mye du har brukt telefonen din. Og her er likhetene til Apples variant flere, men så er også dette problematikk nær hele bransjen snakker om i dag. Dermed er det ikke så overraskende at aktørene kopierer hverandre når en løsning for la mobilbrukerne kutte i skjermtiden sin skal inn kjappest mulig.

Ved siden av nytt menysystem og ny mobilprosessor viste Huawei frem smarthøyttaleren AI Cube. Den har innebygget 4G-ruter, høyttalerfunksjonalitet og taleassistent. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå skal EMUI passe på hvor mye du bruker telefonen generelt og appene på den spesielt. Oversikten viser snittid med skjermen på, og du kan godkjenne en tidskvote per app. Det blir også mulig å sette begrensning i bruk om kvelden. Når tidsgrensene for bruk er forbi går hele menysystemet sakte over i gråtoner.

Det finnes en grunnleggende løsning for dette i Android Pie også, men Huaweis variant ser litt mer omfattende ut enn den Google lager selv.

Flere nyheter kommer senere

De fleste av de større endringene har Huawei allerede vist frem i betaversjoner og foredrag som det vi var invitert på her i Berlin. Men selskapet utelukker ikke at flere endringer vil dukke opp samtidig med Mate 20-lanseringen.

Både små endringer i design og ny sikkerhetsfunksjonalitet var blant tingene som ble nevnt, men ikke vist frem, her i Berlin. På spørsmål om Huawei ville gjøre større endringer i designen var svaret at det er viktig å både tenke innovasjon og å holde et litt forsiktig tempo så ikke alt blir nytt for brukerne.

Den store dingsemessen IFA er i gang her i Berlin, og alt vi har publisert fra den tyske hovedstaden finner du på samlesiden vår »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen