HTCs nye toppmodell bærer med seg designarven fra de to foregående One-variantene.

Sniktitt HTC One M9

HTCs nye toppmodell bærer med seg designarven fra de to foregående One-variantene. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Her er HTCs oppgraderte toppmodell

Lynrask og med ny kameraløsning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tek.no/London: I dag lanserte HTC sin tredje generasjon i One-serien. Vi reiste til London for å ta det nye beistet nærmere i øyensyn en liten stund før lanseringen.

Navnet, HTC One M9, overrasker ingen, men HTC har gjort noen viktige endringer fra de to foregående modellene her. Viktigst av alt er kanskje hvordan kameraene brukes.

Den viktigste fysiske forskjellen på forrige og nyeste generasjon HTC One ligger i kameraet. Nyeste utgave har ikke den ekstra kameralinsen som tillater refokusering av bilder i etterkant. Den har også langt mer høyoppløst hovedkamera enn One M8.
Den viktigste fysiske forskjellen på forrige og nyeste generasjon HTC One ligger i kameraet. Nyeste utgave har ikke den ekstra kameralinsen som tillater refokusering av bilder i etterkant. Den har også langt mer høyoppløst hovedkamera enn One M8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I både One M7 og One M8 bruker HTC en fire megapiksels bildebrikke som skal være ekstra lysfølsom. Ulempen er at du ikke har data til overs for beskjæring av bildet, og vi synes heller ikke telefonene vant veldig mye på løsningen i mørke rom. Det såkalte UltraPixel-kameraet har nå blitt flyttet til fremsiden av telefonen, og kombinert med en vidvinkellinse. Dermed skal kameraet være desto bedre egnet for selvportretter. Kvalitetsmessig virker det også som et av de bedre frontkameraene vi har sett, med forbehold om at vi ennå ikke har sett bildene på noe annet enn telefonskjermen.

Høyoppløst kamera med morsomme funksjoner

Telefonen må naturligvis ha et kamera på baksiden også. Denne gangen har HTC satt inn en kamerabrikke på 20 megapiksler til vanlig fotografering. Dermed kan du beskjære bildene du har tatt i etterkant, og det er også flere detaljer i bildet til å jobbe med.

HTC One M9

Størrelse:  144,6 x 69,7 x 9,6 mm
Vekt:  157 gram
Skjerm:  5 tommer, 1080p, Super LCD3
Prosessor:  Qualcomm Snapdragon 810, Octa Core - 4 x 2 GHz + 4 x 1,2 GHz, Adreno 430 GPU, 3 GB RAM
Operativsystem:  Android 5 Lollipop, HTC Sense 7
Teknologi:  Dolby Mobile, Boom Sound, HTC Connect, apt-X
Kamera:  20 Mpx hovedkamera med totonet LED-belysning, 4 Mpx (UltraPixel) frontkamera med totonet LED-belysning og vidvinkel, dynamisk eksponering skal gi bedre bilder i vanskelig lys, 4K-opptak
Minne: 32 GB innebygget lagring, Micro-SD-kort inntil 128 GB
Batteri: 2840 mAh
Pris:  Veiledende pris 6999 kroner, tilgjengelig fra 31. mars
 

HTC viderefører blant annet Face Fusion-funksjonen, som vi hadde det svært moro med på Desire Eye før One M9. Løsningen lar deg ta to selvportretter som du trinnløst lar flyte over i hverandre. Resultatene blir svært morsomme, og er en vinner på fest og i sosiale lag. Hvor varig moroa er vil nok variere, men jeg lar meg fortsatt underholde.

Designmessig likner den nye telefonen mye på HTC One M8. HTC snakker mye om alle prisene originaldesignen har vunnet, og at de ønsker å fortsette trenden. I praksis betyr det altså å gjøre små endringer i en allerede vellykket design. Mest merkbart er det kanskje at låsetasten er flyttet til høyresiden av telefonen. Faktisk er samtlige fysiske knapper på enheten på høyre langside av telefonen. Ved første bruk av One M9 er dette bittelitt forvirrende, og jeg tok meg i å trykke på volumknappene i stedet for låsetasten, og omvendt, flere ganger. Sannsynligvis er dette en vanesak.

Øverst på hver side av telefonen har den luker for henholdsvis SIM-kort og minnekort. Den har 32 gigabyte innebygget lagring, men legger man til et minnekort på 128 gigabyte burde de fleste ha tilstrekkelig plass til apper og medieinnhold.

Fra venstre: HTC Desire Eye, One M9, One M8 og One M7.
Fra venstre: HTC Desire Eye, One M9, One M8 og One M7. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flerfargede deksler

Tre generasjoner HTC One på samme bord.
Tre generasjoner HTC One på samme bord. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen har også fått to fargetoner på aluminiumsdekselet i denne omgangen. Utgaven vi har sett nærmere på er i gull og sølv, men den finnes også i koksgrå, under navnet gunmetal grey, og en utgave med polert og børstet gullfarge.

Bruk av flere farger i telefonene virker å være en trend i HTCs nyere produkter. Vi kjenner spesielt igjen dette fra Desire Eye, som er tilgjengelig i blått og lyseblått, eller rødt og hvitt, fra før.

Nye Sense 7 oppleves som lynraskt i bruk. Vi klarer ikke å provosere systemet til plutselige stopp nesten uansett hva vi gjør. Mye av dette kan nok HTC takke den råsterke Snapdragon 810-brikken fra Qualcomm for, men vi har sett telefoner gi skuffende brukeropplevelse på toppbrikker tidligere. Det er ikke selvsagt at ytelsen skal være så god som den er her.

Slik ser hjemmeskjermen ut på HTC One M9.
Slik ser hjemmeskjermen ut på HTC One M9. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En rekke endringer har blitt lagt til rundtom i menyene. Her er det nye løsninger for valg av grafiske menytema, der du enkelt kan lage dine egne, eller laste ned tema fra produsenten og andre HTC-brukere.

Tilpasser menyene til hvor du er

Løsningen går kjapt og greit, selv om vi er litt usikre på hvor mange som kommer til å lage sine egne tema for mobilen.

Et nytt bildegalleri kan kobles opp mot dine sosiale nettverk, slik at du får samlet bilder fra alle skytjenestene du har lastet opp til, sammen med de bildene du har lokalt lagret på telefonen eller minnekortet.

Som mange andre telefoner i dag forsøker HTC One M9 å finne ut av hva du gjør på ulike steder. Dette gjør den for å presentere deg for de mest naturlige appene du behøver i forskjellige situasjoner. Er du hjemme er det for eksempel mer sannsynlig at du har bruk for din private e-post enn jobb-e-posten din. Er du ute på tur kan det hende du har bruk for kart. Telefonen kommer med forslag til organisering av ulike funksjoner, og bytter automatisk mellom utvalgene basert på hvor du er.

Vi prøvekjører HTC One M9. Her får du se den nye designen og noen av de nye funksjonene.

Den nye toppmodellen ser lovende ut, og litt avhengig av kvaliteten på de ferdige bildene fra hovedkameraet kan HTC ha fikset en av de viktigste ulempene med tidligere One-modeller. Det er likevel en liten fare her for at HTC-brukerne går litt «designleie». Vi har sett dette skje i større og mindre grad både for Apple og Samsung tidligere, når samme designspråk har blitt holdt på gjennom lang tid.

Sett opp prisvarsel i Prisguide, så får du beskjed så snart HTC One M9 kommer i butikken »

Konkurrenten Samsung har også lansert en ny toppmodell:
SNIKTITT: Vi har prøvd Samsung Galaxy S6 og S6 Edge »

Vi gjør oppmerksom på at flyreisen til London ble betalt av HTC.

Nyhetstjenesten Blinkfeed er fortsatt med oss. Legg merke til at HTC har flyttet alle de fysiske knappene til høyre langside av telefonen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Face Fusion er en av de morsomste kamerafunksjonene HTC har trukket opp av hatten på en stund. Du kan kombinere selfier med trinnløs overgang mellom to bilder. Når Tek og Teknisk Ukeblads utskremte medarbeidere prøver seg på en fusjon blir resultatet slik. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Langt høyere oppløsning enn tidligere skal gi flere detaljer å jobbe med, og mulighet til å bruke digital zoom i langt større grad. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
HTC har ikke gjort store endringer i appmenyen. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen