Sniktitt Samsung Galaxy TabPro S

Samsungs nyeste Galaxy kjører Windows 10 og har 12 tommer stor AMOLED-skjerm

Galaxy TabPro S er dessuten fjærlett.

Las Vegas / Tek.no: Den første av årets mange store dingsemesser er i gang. Som vanlig er det tett mellom godbitene. Dagen før selve messen åpner har nemlig Samsung lansert en rekke nye dingser, og én av dem vi har sett nærmere på heter Galaxy TabPro S.

Det nye Samsung-nettbrettet lyder ikke helt navnet sitt. Vi er vant til at Samsung holder produkter uten Android utenfor Galaxy-serien, og her er det Windows 10 Pro som kjører. Men Android er likevel sjelden langt unna. Brettet er nemlig laget for å virke i tett tospann med en av selskapets mobiltelefoner.

Nok en «Surface»

Samsung Galaxy TabPro S

Skjerm: 12 tommer, Super AMOLED, 2160 x 1440 px
Prosessor: Intel Core M (6. gen, Skylake), Dual Core inntil 2,2 GHz
Grafikk: Intel integrert
Lagring: 128 GB SSD
Minne: 4 GB
Vekt: 693 gram
Operativsystem: Windows 10 Pro
Pris: Foreløpig ukjent for Norge

Formfaktoren begynner å bli kjent. Apple har allerede forsøkt å kopiere Microsofts Surface-nettbrett, i sin egen iPad Pro. Den har rett nok sine fordeler, og helt sikkert sine lykkelige brukere, men hva angår nytte og nødvendighet faller den nok for de fleste mellom to eller flere stoler, og da spesielt fordi et mobilt operativsystem stopper deg i å gjøre nesten alt du rutinemessig kan i OS X eller Windows.

Så hva med Samsungs forsøk? Ved første øyekast lander det langt nærmere fornuft. Den amerikanske prisen er ventet å ligge på rundt det samme som grunnmodellen av iPad Pro. Da får du tre hovedforskjeller. Her er det Windows og ikke iOS som kjører, og i Samsungs brett får du 128 gigabyte lagring, mot 32 gigabyte i iPad Pro. Samsungs variant har vesentlig svakere prosessor, i form av Intels nyeste Core M-brikke. Slik vi kjenner den tar den enkel bruk på strak arm, men uten å komme i nærheten av ytelsen fra Core i5, slik iPad Pro gjør.

Samsung Galaxy TabPro S med tastatur.
Samsung Galaxy TabPro S med tastatur.

Her har altså Samsung prioritert svært annerledes enn Apple, og også til dels Microsoft har gjort.

Samsungs største AMOLED-skjerm

Galaxy TabPro S har dessuten AMOLED-skjerm. Ifølge Samsung er dette den største AMOLED-skjermen de produserer.

Bildekvaliteten er flott, og i en egen meny under innstillingsmenyen finner vi knappen Galaxy-innstillinger. Bak skjuler det seg muligheter til å velge fargeprofil for skjermen. Her kan du altså velge å gjøre AMOLED-panelet snillere i fargegjengivelsen, eller du kan gi noenlunde bånn spiker.

At brettet er så tynt og lett som det er handler først og fremst om skjermtypen, får vi vite fra en av selskapets representanter. Ettersom AMOLED lager sitt eget lys til hver pixel, er det ikke behov for noe større og plasskrevende baklys.

Fjærvekter – med tastene på

Det første vi legger merke til med Galaxy TabPro S er at det er så lett. Det står i en tastaturkrybbe som er koblet til en kontakt på siden av brettet. iPad Pro og et originalt Apple-tastatur veier rundt ett kilo, mens Samsungs pakke starter på 693 gram, og blir noen få gram tyngre om du legger til 4G-tilkobling.

Samsung Galaxy TabPro S.
Samsung Galaxy TabPro S.

Tastaturkrybben følger dessuten med i prisen når du kjøper en TabPro S. Det står i skarp kontrast til Apples løsning, som går ut på å tilby et greit priset nettbrett med nødvendig tilbehør til blodpriser.

Selve pakken virker solid og fin. Det er brukt metall i rammen rundt brettet, og det er ingenting som bøyer seg eller knirker når vi lemper rundt på tastatur og brett. Vi merker oss dessuten designdetaljer fra Galaxy S6, med antennebånd rundtom på metallrammen.

Både Microsoft, og nå også Samsung, tilbyr mer rett ut av esken. Det liker vi.

At ytelsen er skalert noe tilbake til fordel for en lettere maskin som kjører et operativsystem med langt flere muligheter virker også fornuftig.

En ting som umiddelbart slo oss som kanskje ufornuftig, er måten opplåsing av brettet foregår på. Brettet ber deg nemlig bruke fingeravtrykk. Undertegnede glodde på brettet i lange tider. Stadig mer vantro over hvor liten Samsung , eller noen av deres tilbydere, hadde klart å gjøre en fingersensor.

Åpnes med fingeravtrykk - fra mobiltelefonen

Først når man klør seg tilstrekkelig i hodet til å spørre noen får man svaret. Fingersensoren det er snakk om bor i dette tilfellet på en Galaxy S6 Edge+. Den kobles til ved hjelp av NFC og Bluetooth, og fingersensoren i hjem-tasten er den samme du bruker til  å låse opp PC-en din med.

Smart opplåsing med fingeravtrykk.
Smart opplåsing med fingeravtrykk.

— Så, hvordan gjøres dette? Forlater fingeravtrykket telefonen?

— Nei, selve gjenkjenningen behandles på telefonen, mens det er en godkjenningskode som overføres til nettbrettet, får vi vite.

Dermed er det lov å håpe at Samsung ikke tramper i klaveret igjen, slik de gjorde med fingerleserne i Galaxy S5. Her viste det seg senere at det var mulig å lese ut all informasjon fra sensoren, ettersom den ga fra seg dataene ukryptert til øvrig maskinvare i telefonen.

Raskt og lett med tilbehøret på

Slik ser nettbrettet ut på baksiden.
Slik ser nettbrettet ut på baksiden.

Ser vi tilbake til TabPro S er det to små, svarte prikker å se på toppen, over skjermen. Den vanligste løsningen her er at én av dem er frontkameraet, mens den andre er lyssensor som stiller skjermen for ulike forhold. Slik er det også her, selv om nye Windows 10 støtter ansiktsopplåsning ved hjelp av 3D-kamera.

Med mobilopplåsingen burde brettet uansett være greit sikret. Så fort du har koblet til får du dessuten mulighet til å hente internett fra telefonen, hvis du trenger det. Kobler du opp linjen vil også meldinger og varsler fra telefonen begynne å dukke opp på Galaxy TabPro S.

I det hele tatt synte vi brettet var raskt og responsivt. At tastaturdelen knapt nok veier noe var også en gedigen positiv overraskelse. Igjen vil nok også dette komme til kort for noen, men samtidig kan det se ut til å bli ett av de mest fornuftige kjøpene dersom man ønsker seg en superkapabel skrivemaskin til tur.

Det er viktig å få med at vi ikke brukte TabPro S lenge nok til å få et veldig godt inntrykk av tastaturet som følger med. For enkel og superbærbar bruk er kvaliteten på de små tastene ofte av helt avgjørende betydning.

Vi har kikket nærmere på nettbrettet – se video her av blant annet hvordan fingeravtrykksfunksjonen fungerer:

Lenovo har også mye interessant på gang: 
Dette skal være verdens første hybrid-PC med OLED-skjerm »

Les alle sakene fra CES 2016 på vår samleside »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen