Garmin Monterra er noe så sprøtt som en frilufts-GPS med Android. Det gir nye muligheter, men vi skulle gjerne ønsket oss et SIM-kort for datatrafikk og nødsamtaler.

Sniktitt Garmin Monterra

Garmin Monterra er noe så sprøtt som en frilufts-GPS med Android. Det gir nye muligheter, men vi skulle gjerne ønsket oss et SIM-kort for datatrafikk og nødsamtaler. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Dette er et beist av en dings

Vi ser nærmere på Garmins sprøeste konsept til nå.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Spesifikasjoner

Størrelse: 7,48 x 14,96 x 3,63 cm
Vekt: 331 gram
Skjerm: 4 tommer, LCD TFT, Transreflective, 65 000 farger, 272 x 480 piksler
Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Maskinvare: Texas Instruments OMAP4xxx, Dual Core Cortex A9 @ 1,2 GHz, 1 GB RAM
Teknologi: WiFi, ANT+, Bluetooth med Low Energy Mode, høysensitiv GPS-/Glonass-mottaker, UV-sensor, Barometer, NFC
Kamera: 8 megapiksler, autofokus, , geotagging og LED-blits
Minne: 8 GB lagring (6 GB tilgjengelig), MicroSD-plass
Batteri: 2000 mAh Li-ion-batteri, støtter også AA-batterier
Spesielle egenskaper: Vanntett (IPX7), bruk hansker på skjermen
Pris og tilgjengelighet: Salgsstart i august. Etter det Amobil erfarer vil Monterra legge seg på omkring 6000 kroner

Noen dager ramler det inn merkelige dingser i redaksjonen. Onsdag denne uken var en slik dag. Nylanserte Garmin Monterra landet, med et lite brak, på kontoret. Det er en GPS litt utenom det vanlige. Den har nemlig operativsystemet Android, og full tilgang til applikasjonsbutikken Google Play.

Du kan altså, i teorien, installere en hvilken som helst navigasjonsprogramvare på GPS-en. Den vil da dra nytte av det Garmin hevder skal være en langt mer presis GPS-mottaker enn det som sitter i mobiltelefoner flest.

Les også: Sniktitt på Garmin Forerunner 910XT og Oregon 600

Diger klump

Braket skyldes at dette er en stor, og litt tung, klump av en GPS. Den er basert på designen fra Garmin Montana, som har mange likheter med Monterra, men som mangler det smarte operativsystemet og WiFi-funksjonene.

Monterra ser ut til å være svært godt polstret. Den skal tåle knall og fall godt, men vi har ikke utfordret skjebnen mer enn at vi har sluppet den i gulvet noen ganger.

Batteridelen må ta sin del av skylden for den store størrelsen. Et relativt kraftig oppladbart batteri på 2000 mAh følger med. Hvis det går tomt, kan du åpne GPS-en, ta ut batteriet og sette inn vanlige AA-batterier som du får kjøpt i hvilken som helst kiosk eller butikk. Dermed kan du ta med deg ekstra batterier på tur, eller du kan kjøpe nye hvis anledningen byr seg.

Les også: Test av sjøkart-appen Navionics Marine for Android

Siden dette er en Android-enhet kan du laste ned apper de appene du vil fra Google Play.
Siden dette er en Android-enhet kan du laste ned apper de appene du vil fra Google Play.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det følger med en haug Garmin-spesifikke apper på Monterra.
Det følger med en haug Garmin-spesifikke apper på Monterra.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

For spesielt interesserte

Både størrelse og pris gjør nok Monterra uaktuell for mange. Såvidt vi forstår er dette en GPS som er laget for de som ferdes svært mye i naturen, og har behov for det kraftigste verktøyet Garmin kan tilby til navigering. I tillegg kan GPS-en brukes i bilen, eller på sykkel med og uten motor.

Dermed kan den ses på på to ulike måter. Enten skal du ha litt spesielle behov for å ha bruk for en Monterra, eller så kjøper du den for å dele den mellom flere bruksområder. Hvis du skal bruke den på flere måter blir prisen lavere per område, men det er verdt å tenke på at du i så fall må kjøpe kart til hvert enkelt bruksområde. Det kan fort drive opp prisen for sluttpakken en del.

Monterra veier 331 gram med det innebygde batteriet – og litt mer om du setter inn vanlige engangsbatterier. Dermed er den litt over dobbelt så tung som en gjennomsnittlig mobiltelefon. Det følger med en karabinkrok i esken, slik at du kan hekte GPS-en på ryggsekken din, eller i et bandolær eller en beltespenne.

En skjerm du elsker eller hater

Skjermen i Monterra vil du sannsynligvis elske eller hate. Ved første øyekast ser den fire tommer store skjermen helt forferdelig ut. Oppløsningen er på fattige 272 x 480 piksler – som gir 138 punkter per tomme. Noe som er svært lavt i forhold til dagens toppmobiler med Android. De fleste av disse har full-HD-oppløsning, og punkttettheter på mellom 430 og 470 piksler per tomme.

Men, det er en veldig god grunn til elendigheten.

Skjermen i Monterra har nemlig en spesiell egenskap. Under skjermen ligger det et lag som reflekterer sollys. Dermed skal skjermen bare bli mer lesbar, jo mer sollys som treffer den. Med andre ord behøver ikke baklyset her å konkurrere med sollyset for å gjøre skjermen lesbar. Hvis GPS-en brukes primært uten lys på, bør det bety svært god batteritid.

På neste side kan du se bilder tatt med Garmin Monterra, og en videodemonstrasjon. Her går vi også gjennom maskinvaren og appene som følger med.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen