SNIKTITT: Fujifilm X-T10 Den populære retrokongen X-T1 får en billigere lillebror

Sniktitt Fujifilm X-T10

(Bilde: Fujifilm)

Den populære retrokongen X-T1 får en billigere lillebror

Vi fikk en forsmak på Fujifilms nyeste systemkamera.

Da Fujifilm lanserte sin X-T1 tidlig i fjor, så det ut til at de hadde knekt koden for hvordan å lage et kompakt systemkamera som både appellerer til de mest krevende proffene så vel som det bredere feltet av fotoentusiaster som er ute etter et kompakt kamera som kan erstatte speilrefleksen.

Fujifilm X-T1 har etterhvert blitt et veldig populært kamera, og Fujifilm beskriver sågar også kameraet som et slags gjennombrudd for dem. Men selv om vi likte kameraet veldig godt da vi testet det, kommer vi ikke unna at prisen nok gjør X-T1 uaktuell for mange.

Dette er nok også hva Fujifilm har tenkt når de nå serverer oss sitt nyeste kamera: Fujifilm X-T10.

Som navnet hinter om, er dette en litt enklere og ikke minst billigere lillebror til X-T1. For en ukes tid siden inviterte Fujifilm oss til en aldri så liten sniktitt på det nyeste skuddet på X-stammen.

Det er ikke uten grunn at vi sammenligner X-T10 med X-T1; les vår test av «storebror» her »

Fortsatt retro

X-T10 i svart.
X-T10 i svart. Foto: Fujifilm

I likhet med de andre kameraene i X-serien, har Fujifilm X-T10 et utpreget retrodesign. Ved første øyekast synes vi kanskje ikke designet er fullt så pent som designet på X-T1, men etterhvert som vi betrakter kameraet, så merker vi at vi liker det bedre og bedre, og vi ser at også X-T10 har et veldesignet utseende som nok vil tiltale de som har sans for godt industridesign.

Vi kjenner oss i alle fall fort igjen når vi får X-T10 i hendene. Huset veier 381 gram, og også dette X-kameraet er hovedsakelig bygget i magnesium, mens knapper og hjul enten er laget i aluminium eller solid hardplast.
Vi er overrasket over hvor lite og nett huset føles sammenliknet med X-T1, men samtidig er vi også imponert over at X-T10 virker å være like solid som sin storebror. X-T10 er imidlertid ikke værtett, så skal du fotografere i regnfulle omgivelser er det fortsatt X-T1 som gjelder.

X-T10 har solide knapper og hjul.
X-T10 har solide knapper og hjul. Foto: Fujiifllm

Kameraet kommer i enten helsvart eller svart og sølv, og denne gangen er begge fargene tilgjengelig fra start, og koster det samme. Det skal dog sies at X-T10 ikke er tilgjengelig i den ganske så lekre Graphite Silver-finishen som X-T1 finnes i.

X-T1 har arvet både lukkertidshjulet og eksponeringskompensasjonshjulet fra X-T1. Men der vi på X-T1 finner ISO-hjulet med en kontrollspak under, har X-T10 her kun et hjul som styrer opptakshastighet og liknende. ISO er tilgjengelig på en av kameraets mange programmerbare knapper.

Under lukkertidshjulet sitter det en spak som med én bevegelse setter kameraet i en automodus som Fujifilm kaller Advanced SR Auto. Ellers har X-T10 både et tommelfinger- og et pekefingerhjul som begge også kan trykkes inn.
Under hjulet som kontrollerer opptakshastighet finnes det også en spak, og når vi vrir på denne spretter kameraets innebygde blits om fra toppen av søkeren. Vi må si at dette
er en av de kulere sprettopp-blitsene vi har sett,
da den virker å være ganske solid, men nær umulig
å oppdage før man vrir på utløserspaken.

Fujifilm imponerte mange med sitt retrodesign på sitt FinePix X100, les vår test av familiens nyeste medlem X100T »

Søker i sentrum

X-T10 har en midt-stilt søker.
X-T10 har en midtstilt søker. Foto: Fujifilm

En av tingene som skiller X-T1 fra de andre kameraene i X-serien, er at søkeren er plassert i et prismehus i direkte linje med objektivet, slik at X-T1 likner på et speilreflekskamera, og ikke et rammesøkerkamera, slik som de andre modellene gjør. Dette designelementet er videreført i X-T10.

Den elektroniske søkeren til X-T10 er lik den som sitter i X-T1 hva gjelder oppløsning, forsinkelse og oppdateringsfrekvens. Den har imidlertid en noe lavere forstørrelse på 0.62x. 

Vi fikk testet søkeren litt i normal innendørsbelysning, og kort sagt synes den å gi samme brukeropplevelse som søkeren i X-T1. Vi legger merke til at søkeren er mindre, men i praksis tror vi ikke dette er noe man vil tenke så mye over.

X-T10 sin utfellbare skjerm.
X-T10 med utfelt skjerm. Foto: Fujifilm

På baksiden av X-T10 finner vi en 3 tommer stor skjerm, med 920 000 punkters oppløsning. Skjermen er klar og fin i fargene, og kan vinkles opp og ned, slik som skjermen på X-T1. Den er enkel å betjene, og skjermfestet virker å være rimelig solid bygget. Den ligger ikke like flatt mot huset som skjermen på X-T1 gjør, men vi vil likevel ikke si at den gjør spesielt mye ut av seg når den ikke er felt ut.

Bildesensoren som sitter i X-T10 er den samme 16.3 megapixel store X-Trans CMOS II-sensoren som er å finne i flere av Fujifilms nyere kameraer. Det vil si at dette kameraet i likhet med sine brødre ikke har noe utydeliggjørende lavpassfilter foran sensoren. Når vi også finner Fujifilms EXR II-prossessor på plass i det nye kameraet, bør vi kunne forvente den samme gode bildekvaliteten fra X-T10 som vi etterhvert har blitt vant til fra Fujifilm. Forøvrig kan det nevnes at X-T10 har et ISO-område som går fra 200 til 6400. Det kan utvides nedover
til 100, og oppover til 51 200.

Avansert autofokus

Fujifilm X-T10 har et autofokussystem som er forbedret på en rekke punkter sammenliknet med X-T1. Ikke bare skal det være raskere, men de fasedetekterende punktene har også blitt mer lysfølsomme og skal kunne låse fokus i ned til 0.5EV.

Systemet bruker 49 punkter i Single Point-modus, men en ny sone-modus lar oss velge blant 77 punkter i enten 3x3-, 5x3- eller 5x5-punkts soner. Det finnes også en modus kalt «Wide», som gjør at kameraet velger blant alle de 77 punktene for å holde motivet i fokus.

X-T1 ved siden av X-T10.
X-T1 ved siden av X-T10. Foto: Johannes Granseth

I likhet med flere av de nyere X-kameraene, har Fujifilm X-T10 ansiktsgjenkjenning. Nytt denne gangen er imidlertid at kameraet også har øyegjenkjenning som automatisk oppdager og fokuserer på øyne. Man kan selv velge om man ønsker at kameraet skal prioritere høyre eller venstre øye, eller om det selv skal velge automatisk.

Ellers kan det nevnes at Fujifilm X-T10 har innebygd WiFi, tilbyr film i full HD, med opp til 60 bilder i sekundet, har støtte for direkte fotoprinting med «Instax Share Printer» og kan ta opp til åtte bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus. Kameraet har også innebygd intervalometer, og en elektronisk lukker som går opp til 1/32000 sekund. Den mekaniske lukkeren tilbyr lukkertider fra 30 sekunder til 1/4000 sekund. 

Vi må si at vi på den korte tiden vi fikk med X-T10 fikk et positivt inntrykk av kameraet. Det virker å være solid bygget, og raskt og responsivt i bruk. Vi gleder oss til å bli skikkelig kjent med X-T10 så fort vi får et eksemplar inn til test.

Fujifilm X-T10 vil være tilgjengelig mot slutten av juni og har fått en anbefalt utsalgspris på 6299,- for huset alene. X-T10 vil også være tilgjengelig i to kitt, et med XC16-50mm til 7299,- og et med den populære XF18-55mm til 9999,-.

Husk at du kan sette opp prisvarsel på vår tjeneste Prisguide.no, så får du beskjed når de første prisene blir tilgjengelig »

Fujinon XF 90mm F2 R LM WR.
Fujinon XF 90mm F2 R LM WR. Foto: Fujifilm

Nytt portrettobjektiv

Samtidig som Fujifilm presenterte X-T10, fikk vi også ta en titt på Fujifilms nyeste objektiv, Fujinon XF 90mm F2 R LM WR. En 90mm på Fujifilms APS-C-sensor gir cirka samme utsnitt som en 135mm på fullformat, og Fujifilm har dermed fått på plass en av de mest populære brennviddene for blant annet portrettfotografering i sin fastobjektivpark.

Den optiske konstruksjonen til Fujinon XF90mm består av 11 elementer i 8 grupper, hvorav tre er ED-elementer som skal redusere kromatisk aberrasjon og liknende. Objektivet har 7 avrundede blenderlameller, og tilbyr blenderverdier fra f/2 til f/16. Objektivet er bygget i metall, og er vær- og støvtettet.

Vi fikk titte på en pre-produksjonsmodell av Fujinon XF90mm, og vi må si vi ble imponert over hvor kompakt og hendig objektivet var montert på en X-T1. Det veier omlag 540 gram, og har en filterdiameter på 62mm. Selv om det ikke var det ferdige produktet vi fikk teste, synes vi objektivet så ut til å ha meget rask og presis autofokus. Fujifilm opplyser sågar at objektivet har hele fire lineære fokusmotorer, noe som er én mer enn hva deres Fujinon XF 50-140mm har.

Fujinon XF 90mm F2 R LM WR kommer for salg i løpet av juli, og har fått anbefalt utsalgspris på 8199,-.

Fujinon XF 90mm på en X-T1 GS.
Fujinon XF 90mm på en X-T1 GS. Foto: Fujifilm

X-T1 er fortsatt kongen

På tampen nevner vi også at Fujifilm i forrige uke annonserte at en ny firmwareoppdatering til Fujifilm X-T1 er på vei. Fujifilm har som kjent sin Kaizen-filosofi rundt oppdateringer av sine eksisterende produkter, og nok en gang er det altså X-T1 som skal forbedres. Oppdateringen, som vil ha versjonnummer 4.00, vil bli tilgjengelig mot slutten av juni, noe som sammenfaller med når Fujifilm X-T10 kommer for salg.

Dette er ikke tilfedig, da de fleste av nyhetene i denne oppdateringen er forbedringer som er å finne i X-T10 fra dag én, og Fujifilm sørger dermed for at Fujifilm X-T1 ikke må avgi tronen til sin lillebror, når det kommer til ny funksjonalitet.


Blant forbedringene som kommer til Fujifilm X-T1 med firmware v. 4.00 er:

  • Nytt autofokussystem med sone- og wide-modiene
  • Nye algoritmer som gir raskere autofokus
  • Forbedret autofokus i dårlig lys (ned til 0.5EV)
  • Autofokus med øyegjenkjenning
  • Tilgang til alle lukkertider via kommandohjulet når lukkertidshjulet settes i «T», og mekanisk + elektroniske lukker er aktivert
  • Eksponeringskompensasjon kan brukes med Auto-ISO

Les om alle forbedringene i Fujifilms pressemelding om oppdateringen.

Husk at det alltid er lurt å sjekke vår pristjeneste Prisguide enten du vil kjøpe kamera eller optikk, det kan nemlig være mye å spare på å finne beste pris »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen