Skjermpanelet på Asus ZenBook S13 dekker vanvittige 97 prosent av fronten.

Sniktitt Asus ZenBook S13

Skjermpanelet på Asus ZenBook S13 dekker vanvittige 97 prosent av fronten. (Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Den nye ZenBooken slår to verdensrekorder

Både skjerm og maskinvare er bransjeledende på denne maskinen.

Tek.no/Las Vegas: Da Asus snikstartet  CES-messen natt til mandag var det den unike spillmaskinen deres som fikk mest oppmerksomhet. Men, langt flere vil nok finne den neste nyheten de leverte interessant, nemlig ZenBook S13. 

Asus ZenBook S13 (UX392)

Skjerm: 13,9" IPS, 1920 x 1080 (16:9)
Prosessor: Inntil Intel Core i7-8565U
(4 kjerner @ 1,8 – 4,6 GHz)
Grafikk: Intel UHD 620/ Nvidia MX150
Lagring: Inntil 1TB M.2 PCIe-SSD
Minne: Inntil 16 GB (2133 MHz LPDDR3)
Kommunikasjon: 802.11ac, BT 5.0
Porter: 2x USB-C 3.1, 1x USB-A 3.1, minnekortleser, lydutgang
Vekt/tykkelse: 1,1 kg, 12,9 mm
Pris: Fra 14 990 kr (Oppdatert pris hos Prisjakt.no)

Dette er en ultrabærbar for deg som trenger noe lett og nett å jobbe på, med lang batteritid.

Du tenker kanskje at du har sett dette før, og joda, den nye ZenBooken ligner en del på både de forrige modellene og andre konkurrerende ultrabærbare maskiner.

Asus har imidlertid gitt nykommeren sin en designoverhaling akkurat der det har trengtes mest, i tillegg til et skikkelig ytelsesløft. Alt mens maskinen er imponerende tynn og lett.

Så tynne rammer at den trengte håndtak

Én av de to hovednyhetene er at panelet nå strekker seg enda lenger ut mot kantene enn tidigere. Med 97 prosent skjerm-til-kropp-forhold kan Asus faktisk notere seg en verdensrekord på dette området. Hvilken forskjell det gir spør du? Vel, én ting er at maskinen ser langt mer moderne ut, men en annen og viktigere er at størrelsen på panelet er økt fra de vanlige 13,3 tommene til 13,9 tommer uten at maskinen har blitt fysisk større.

Tynne skjermrammer på under 2,5 millimeter og web-kamera går ikke spesielt godt sammen, så Asus har gitt ZenBook S13 en «omvendt» skjermleppe i toppen for å få plass til et. Løsningen hvor du har en liten utvekst i toppen av skjermen er kanskje noe du tenker er en nødløsning, og ikke helt ideell, men vi liker den faktisk veldig godt. 

Kamerautveksten fungerer nemlig som et håndtak når maskinen er sammenfoldet og gjør det lett å vippe opp skjermen med en finger. Det er altså slutt på å måtte ta tak i maskinen med to hender, finne en liten glippe og forsøke å bryte skjerm og tastaturdel fra hverandre. Og, utveksten er dessuten så liten at vi sluttet å tenke over den i løpet av de knappe fem minuttene vi hadde med maskinen.

  Foto:  Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no 

Egen grafikkbrikke for spilling

Hovednyhet nummer to har med innmaten å gjøre, og dette er imponerende saker. For til tross for at ZenBook S13 bare veier 1,1 kilogram og måler 12,9 mm i tykkelse har Asus klart å klemme inn muligheten for dedikert Nvidia-grafikk et sted i maskinen.

Grafikkbrikken, av typen MX150, er dobbelt så kraftig som den integrerte grafikkløsningen til prosessoren og gir deg dermed mulighet til å spille middels krevende spill med ok grafikk og tålelig bildeflyt. Tenk Fortnite, Overwatch, LOL, Minecraft, CS og lignende. Du kommer selvsagt ingen vei med de nyeste og mest krevende titlene, men dette er uansett en bragd for en maskin med fotavtrykket til en 13-tommer. Faktisk er det såpass imponerende at Asus kasserer inn verdensrekord nummer to for denne maskinen: verdens mest kompakte bærbare med dedikert grafikk.

  Foto:  Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Virkelig lekkert design

Asus har alltid laget vakre ZenBook-maskiner, men nye S13 er nok den peneste til nå og tåler gladelig en sammenligning med konkurrentenes juveler, som HPs Spectre, Dells XPS eller Huaweis MateBook X. De ekstremt tynne skjermrammene er én ting, men S13 kommer nå i en ny utførelse Asus kaller «Utopia Blue», som sammen med detaljer i rosegull og diamantslipte kanter virkelig tar seg godt ut, både på kamera men ikke minst i virkeligheten.

De spunnede ringmønsteret er som alltid på plass, men denne gang virker det som materialene og det sølv-blå fargevalget passer bedre sammen enn noen gang ettersom det er mer motstandsdyktig mot fingeravtrykk og smuss. Disse to tingene har ødelagt inntrykket av flere tidligere ZenBook-modeller. Nå har vi ikke akkurat slengt maskinen i bakken, men til å være så tynn og lett føltes ZenBook S13 også solid bygget, slik som er tilfelle med dens forfedre.

  Foto:  Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skarp og mettet skjerm

Det er vanskelig å si noe om kvaliteten på skjermen så lenge måleutstyret vårt er hjemme i Oslo, men førsteinntrykket vårt er at IPS-panelet er svært skarpt til tross for at det «kun» teller 1920x1080 piksler, at lysstyrken er god og at fargene «popper» bra. Erfaringsmessig lager imidlertid ikke Asus de mest korrekt kalibrerte panelene, så dette er noe vi skal sjekke nærmere når vi få maskinen til test.

Det vi kan si noe om er tastaturet, som leverte på de viktigste områdene. Tastene har lang vandring på 1,4 millimeter, virket ikke å støye i vesentlig grad og er bakgrunnsbelyst. Pekeplaten føltes som de fleste andre Windows-bærbare med «presisjons»-pekeplate, altså over gjennomsnittet, men ikke helt på høyde med presisjonen til de på Apples maskiner.

Om maskinen sier Asus at de ikke har inngått noe kompromiss, men vi finner ett. ZenBook S13 har nemlig ingen Thunderbolt-kontakt. Dermed forsvinner muligheten til å koble til en ekstern grafikkakselerator i fremtiden. Dette er vel uansett aktuelt for relativt få, og Asus redder seg litt inn igjen ved å tilby både raske USB-C- og USB-A-porter, samt minnekortleser. Denne kombinasjonen av tilkoblinger er ingen selvfølge på dagens tynne og kompakte maskiner.

Asus ZenBook S13 skal slippes i løpet av årets første kvartal og prisen skal starte på 15 000 kroner for modellen med MX150-grafikk og i5-prosessor.

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen